Philips Sonicare Airfloss Ultra Recensie

De Airfloss Ultra is momenteel de beste orale irrigator van Sonicare – maar het is niet voor iedereen geschikt. Een uitgebreid veldrapport.

Philips Sonicare Airfloss Ultra

Het kleine zustermodel, de gewone Sonicare Airfloss, heeft mij al overtuigd als een allround succesvolle monddouche.

  • De Sonicare-apparaten gebruiken een mengsel van perslucht en water om onzuiverheden uit de interdentale ruimtes te verwijderen.
  • Dit betekent dat ze geen grote watertanks nodig hebben en gemakkelijk te gebruiken zijn door hun slanke ontwerp.

Nu lanceert Philips de Ultra-versie, die is uitgerust met nieuwe functies zoals instelbare drukpulsen en die nog beter zou reinigen.

Geweldige functies met kleine verbeteringen ten opzichte van de normale Airfloss

Op het eerste gezicht ziet de Airfloss Ultra er net zo goed uit als het standaardmodel.

Het handstuk is aan de zijkanten voorzien van noppen om te voorkomen dat het per ongeluk wegglijdt. De behuizing van de nieuw ontworpen sproeikop is transparant en ziet er stijlvol uit in combinatie met het wit van de rest van de monddouche.

Aan de achterkant vul je het apparaat met vloeistof door een kleine opening, wat na een beetje oefening gemakkelijk gaat.

De omtrek van de Airfloss Ultra is wat groot vanwege het reservoir.

  • Volwassenen zullen geen problemen hebben, maar kinderen kunnen wat hulp nodig hebben bij het bedienen van de monddouche.
  • In tegenstelling tot vergelijkbare apparaten ligt het volledige handstuk echter nog steeds prettig in de hand en is het nooit te zwaar.

In vergelijking met de normale versie is het reservoir iets groter geworden, waardoor je de monddouche minder vaak hoeft te vullen – ik accepteer daar graag een beetje meer gewicht voor.

De sproeiknop is gemakkelijk te bereiken

Philips heeft de bediening beter opgelost dan de concurrentie – het activeren van de spray is bijzonder eenvoudig dankzij de grote knop op de achterkant.

Zelfs met één hand is de Airfloss gemakkelijk te bedienen.

  • Bovendien wordt een oplaadstation meegeleverd (de kabel ervan is slanker dan die van de normale versie), waarvan de constructie identiek is aan die van de tandenborstels van de fabrikant.
  • Als u al een Philips sonische tandenborstel bezit, kunt u deze samen met de Airfloss Ultra opladen en zo ruimte besparen in de badkamer.

Dit is uiterst praktisch, vooral op reis.

Al met al is de afwerking van het Philips-apparaat overtuigend, ik heb geen echte zwakke punten opgemerkt. De apparatuur biedt enkele goed doordachte details, zoals het reinigen van onze interdentale ruimtes.

Opmerking: Een vergelijking van de verschillende fabrikanten vindt u hier: De beste monddouche in de test.

Snelle en grondige interdentale reiniging

De normale versie reinigde mijn tanden al zonder problemen. De Sonicare Airfloss Ultra probeert dit resultaat te overtreffen met regelbare sprays.

Daartoe heeft het een niveauregeling (inclusief LED-display) op de achterkant.

Daar kunt u instellen of 1, 2 of 3 uitbarstingen moeten worden geactiveerd bij een korte druk op de sproeiknop (het standaardmodel moet het zonder dergelijke instellingen stellen).

Deze functie biedt een echte meerwaarde ten opzichte van de handmatige verstuivingen van de gewone Airfloss:

Bij de test hoefde ik aanzienlijk minder te drukken bij het schoonmaken. Na een paar passes is het reinigen van de interdentale ruimtes snel en comfortabel.

De instelbare drukbewegingen maken het schoonmaken veel aangenamer.

Je moet dit weten voordat je koopt:

De Sonicare Airfloss Ultra werkt met perslucht, die de gevulde vloeistof door de interdentale ruimte drukt en zo het vuil losmaakt.

Dit resulteert in een lager waterverbruik en enkele voordelen: het reservoir raakt minder snel leeg en de Airfloss wordt geleverd met een lichter handstuk dan andere mondbevochtigers.

Een nadeel van dit ontwerp is het vrij luide werkingsgeluid, dat onaangenaam is bij het eerste gebruik. Na verloop van tijd raakte ik eraan gewend, maar het apparaat is nog steeds hoorbaar.

Gelukkig zoemt de Airfloss niet de hele tijd – maar alleen even als de knop wordt geactiveerd.

Airfloss Ultra vs. gewone Airfloss

Het voelt alsof de Sonicare interdentale reiniger iets zachter spuit dan de normale versie.

Enerzijds betekent dit dat er soms meer drukstoten nodig zijn – anderzijds is dit ook zacht voor het tandvlees.

Je moet natuurlijk wel je mond dichthouden om te voorkomen dat je water morst.

Of de zachte werking beter of slechter is, hangt af van uw eigen voorkeuren.

Sommige gebruikers zullen de krachtige schokken van de gewone Sonicare Airfloss zeker waarderen, terwijl anderen (vooral mensen met gevoelig tandvlees) de voorkeur zullen geven aan het gevoeligere gedrag van de Ultra.

In principe zijn beide varianten echter overtuigend, want zowel de normale als de Ultra Airfloss zorgen voor schone tanden:

Een geweldige aanvulling op het dagelijkse tandenpoetsen

De monddouche verwijdert probleemloos onzuiverheden en zorgt voor een fris gevoel in de mond.

De behandeling is efficiënt en comfortabel – na ongeveer 30 seconden zijn de tanden volledig gereinigd.

Voor wie problemen heeft met flossen, is dit een geweldig alternatief. In combinatie met een elektrische tandenborstel biedt de monddouche een meer dan overtuigende basis voor een optimale tandverzorging.

Mechanische verwijdering is alleen nodig voor echt hardnekkige voedselresten, want zelfs de beste mondspoelers kunnen het klassieke flosdraad niet volledig vervangen.

Dit is echter maar ongeveer 1x per week en stoort niet.

Kan de Ultra zich onderscheiden van de gewone Airfloss?

Qua reiniging is de Sonicare Airfloss Ultra onberispelijk. Het schoonmaakresultaat is overtuigend en vooral comfortabel. Maar het verschil met de normale versie zou naar mijn smaak wat duidelijker mogen zijn.

Toch kan de Airfloss Ultra zijn meerprijs rechtvaardigen. Vooral mensen met gevoelig tandvlees zullen een duidelijke meerwaarde herkennen in de zachtere drukslag.

Batterij en duurzaamheid

Het waterreservoir is ruim bemeten en gaat iets minder dan 2 keer mee. Dat geeft niet, want de Airfloss Ultra is aanzienlijk kleiner dan conventionele monddouche.

Als je wilt, kun je hem naast gewoon water ook vullen met een mondwater.

  • Tijdens de testperiode heb ik geen functionele gebreken opgemerkt, en het vakmanschap van de monddouche lijkt uiterst solide.
  • Niettemin klagen sommige gebruikers op Amazon over gebreken. In dat geval kunt u het beste gebruik maken van de ruime garantie.

Addendum: Zelfs na meer dan 16 maanden gebruik blijft de Airfloss Ultra gewoon werken. Ik heb nog geen problemen met de afwerking of zelfs gebreken opgemerkt.

De waterdichte behuizing & een krachtige batterij zijn overtuigend

Het handstuk van de monddouche is waterdicht en kan gemakkelijk worden gereinigd door te spoelen om een zo lang mogelijke levensduur te garanderen.

  • U moet de sproeikoppen ook om de 6 maanden vervangen om te voorkomen dat zich te veel ziektekiemen ophopen.
  • Een grote kracht van de Airfloss Ultra is de oplaadbare batterij, die in de test ruim drie weken meeging.

Philips gebruikt lithium-ion technologie, waardoor het vermogen niet afneemt, zelfs als de batterij bijna leeg is, maar gelijkmatig wordt geleverd.

Het toestel levert in dit opzicht dus uitstekende prestaties en heeft meer dan voldoende reserves.

Conclusie: De (bijna) beste monddouche

De Philips Sonicare Airfloss Ultra is een geweldige interdentale reiniger zonder grote zwakheden (als je van mobiele apparaten houdt).

Maakt dit van de Airfloss Ultra het beste mondwater dat verkrijgbaar is?

De reinigingsprestaties zijn zeer goed en zorgen voor frisse interdentale ruimtes. De batterij volstaat zelfs voor langere reizen en ik vind het concept van het mobiele handstuk veel beter dan stationaire mondbevochtigers met een slang (waarbij ik altijd aan de wastafel vastzit).

Het kan echter zijn dat u de voorkeur geeft aan de krachtigere, stationaire monddouche – de Airfloss kan die niet helemaal bijhouden (bekijk de vergelijking van de monddouche).

Is de Ultra de extra kosten waard?

De aanzienlijk hogere prijs in vergelijking met de gewone Airfloss is voor de meeste gebruikers niet gerechtvaardigd. De verschillen zijn gewoon te klein, waardoor de prijs-prestatieverhouding onder druk komt te staan.

De meeste gebruikers zullen daarom net zo blij zijn met de goedkopere Sonicare Airfloss.

Heb je echter gevoelig tandvlees of zie je een echte meerwaarde in de instelbare drukbewegingen, dan kun je de Airfloss Ultra zeker een kans geven.

Op zich is het de beste mobiele monddouche op de markt. Geen enkel ander apparaat biedt zo’n geslaagde combinatie van reiniging, comfort en design.