Tandheelkundige sieraden: Alles over de varianten, kosten & risico’s

Weet jij wat er bedoeld wordt met Dazzlers, Skyces, Twinkels of Rap-Caps? In dit artikel leert u alles wat belangrijk is (en leert u waar u rekening mee moet houden bij het inbrengen van tandheelkundige sieraden).

Tandheelkundige sieraden zijn een trend waarbij smaken heel anders zijn.

Hier kun je achterhalen welke soorten er zijn en waar je op moet letten.

Wat zijn tandheelkundige sieraden

Over het algemeen verwijzen tandheelkundige sieraden naar elk soort accessoire dat in de mond kan worden gedragen.

 • Veel van de tanddecoratie is bevestigd aan de snijtanden, waar ze duidelijk zichtbaar zijn.
 • Meestal zijn dit cosmetische sieraden die geen gezondheidsvoordeel bieden.

Soms voldoen tandheelkundige sieraden echter aan beide: in landen van Oost-Europa of in bepaalde subculturen zijn gouden tanden of kunstmatige kronen aan de orde van de dag (en een teken van welvaart en rijkdom).

Beugels kunnen ook beide doelen dienen – zelfs als de gezondheidsvoordelen hier duidelijk op de voorgrond staan.

Tip: Vanuit gezondheidsoogpunt worden tandheelkundige sieraden niet aanbevolen, omdat de bevestiging in de meeste gevallen gepaard gaat met schade aan het glazuur – zelfs met een behandeling bij de tandarts. Hieronder lees je hier meer over.

Dus misschien moet je beter vertrouwen op gezonde en helderwitte tanden – en liever op zoek gaan naar andere manieren om jezelf individueel te uiten.

De verschillende soorten tandheelkundige sieraden

Maar wat is er nog meer op de markt om de tanden te verfraaien? Hier vindt u een selectie:

Billy Bobs

Deze grappige naam verwijst naar “leuke tanden” die je over je eigen tanden kunt zetten. Dit type tandheelkundige sieraden laat geen schade aan de tanden achter.

Verblinders

Dazzlers zijn tanddecor waarbij een goudfolie of mal aan de tand is bevestigd. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende motieven, zoals sterren of harten en zijn permanent op de tanden gelijmd. Deze techniek veroorzaakt geen blijvende schade aan de tanden.

Grillz

De Grillz zijn vooral in de mode onder Amerikaanse rappers en zijn metalen petten die over de tanden worden getrokken, vergelijkbaar met een gebitsbeschermer in bepaalde sporten. Deze tandheelkundige sieraden verschenen voor het eerst in de hiphopcultuur in de jaren 1980.

Meestal is dit sieraad gemaakt van goud, zilver of platina en in sommige gevallen verfijnd met verdere versieringen.

 • In het verleden werden roosters (bijna als kronen) stevig over de tanden bevestigd en konden ze niet gemakkelijk worden verwijderd.
 • Dit leidde echter tot veel complicaties en werd toen vervangen door een verwijderbare grillz en kan daarom vandaag de dag goed verzorgd worden.

Lipband piercing

Dit is een piercing die is bevestigd aan de lipband in het bovenste mondgebied.

Soms wordt het ook wel smiley genoemd omdat het alleen te zien is bij het glimlachen. De lipbandpiercing valt niet per se in de categorie tandheelkundige sieraden, maar is een soort monddecoratie en wordt hier als zodanig vermeld.

Bovendien moet de schade aan de piercing in het mondgebied met de tandarts worden besproken.

Dental sieraden varianten

Rap Petten

De rapcaps zijn, zoals al in de naam aangegeven, vooral populair bij rappers en hiphopfans. Meestal zijn het vergulde doppen die over de voorste snijtanden worden getrokken.

Skyces

Onder de term Skyces vaten mijn kleine transparante, hoogwaardige kristallen glazen stenen of diamanten samen.

Het kristalglas is meestal Swarovski-bril. De achterkant wordt gespiegeld en zorgt zo voor een lichtreflectie.

Skyces hebben geen metalen randen en zijn permanent bevestigd.

Twinkels

De zogenaamde Twinkels zijn 24-karaats goud of witgoud, dat aan de tand is bevestigd. Het zijn dunne halfreliëfs in de vorm van hartjes, sterren en dergelijke.

Voor veel Twinkles geenCh wordt een briljant geslepen diamant toegevoegd en aan de tand bevestigd door middel van beugellijm.

De meest voorkomende varianten zijn Swarovski kristallen, 18k witgoud en 24k geelgoud.

Er zijn ook online winkels waar je deze sieraden kunt bestellen.

Vampiertanden

De klassieker onder de tandheelkundige sieraden zijn waarschijnlijk de vampiertanden. Dit is het slijpen of kunstmatig uitbreiden van de natuurlijke hoektanden.

Tandheelkundige tatoeages

Tandheelkundige tatoeages zijn tijdelijke ornamenten op de tand. Voor dit doel wordt een folie met een kleurrijke miniatuurafbeelding op de tand gelijmd.

Aangezien deze film na een paar dagen vanzelf afbladdert, is het een goede variant voor mensen die maar tijdelijk een fashion statement willen maken.

Gebruikte materialen

De materialen die het meest worden gebruikt in duurzame tandheelkundige sieraden zijn zilver, goud, platina, kristalglas en diamanten.

Wie afhankelijk is van tijdelijke tandartsjuwelen komt vooral in aanraking met plastic.

De sieraden zijn meestal zo ontworpen dat ze zonder problemen of pijn op het natuurlijke tandoppervlak kunnen worden aangebracht.

De bevestiging van de tandheelkundige sieraden

Het wordt aanbevolen om de sieraden alleen door een tandtechnicus of tandarts te laten aanbrengen.

Raadpleeg de tandarts

Een expert is ook de beste persoon voor meer informatie (dus in plaats van deze gids, vertrouw op het advies van een professional).

Het proces van het bevestigen van tandheelkundige sieraden

Het maakt niet uit of je de sieraden zelf wilt bevestigen of naar de tandarts wilt gaan (wat Heel veel wordt aanbevolen): Hier vindt u een kleine lijst met hoe u het het beste kunt doen.

 1. Reinig eerst het tandoppervlak waarop het goed moet worden gelijmd. Het is het beste om de tanden rond de gewenste sticker schoon te maken.
 2. Wil je goed voorbereid zijn, dan kan dat met een bezoek aan de tandarts en een uitgebreide gebitsreiniging of bleekbeurt.
 3. (Behandel vervolgens het oppervlak van de tand met een fluoridepasta. Dit is goed voor het voorkomen van tandbederf.
 4. Voor het opruwen wordt de tand vervolgens behandeld met een zuur (alleen aanbevolen onder medisch toezicht, anders dreigen pijngevoelige tanden).
 5. Voor de bevestiging van de sieraden wordt dan een zogenaamde dual composite gebruikt. Om het accessoire in de mond te verharden, wordt het vervolgens verlicht met een speciale UV-lamp.

Meer hoeft niet echt gedaan te worden en het mag niet langer duren dan 10 tot 15 minuten.

Het beste nieuws voor iedereen: het doet helemaal geen pijn en vooral angstpatiënten kunnen opgelucht ademhalen, omdat deze behandeling niets pijnlijks met zich meebrengt.

Gezondheidseffecten op de mond

Echt zonder schade kunnen tandheelkundige sieraden eigenlijk alleen op een implantaat of gebit worden aangebracht.

 • De kleine tandtattoos zijn hier de uitzondering, omdat ze niet lang aan de tand kleven.
 • Anders is de tand in principe beschadigd – zelfs al is het maar in kleine doses.

Maar ook Twinkles en Dazzlers laten een blijvende schade aan de tand achter. De toepassing omvat het gebruik van zuur en andere middelen die niet goed zijn voor het tandglazuur.

Afhankelijk van de sieraden gaat dit een paar maanden of maximaal 2 jaar mee. En bij het verwijderen van de sieraden wordt de lijm weggepoetst. Deze procedure laat ook het glazuur enigszins beschadigd achter.

Tijdelijke tandheelkundige sieraden zijn gezonder

Het goede aan tandheelkundige sieraden is dat er een bijna oneindige keuze is. Je kunt er ook voor kiezen om iets maar voor een dag te dragen.

 • Zo kunnen leuke tanden snel en zonder problemen een paar uur worden afgedekt.
 • Voor een tijdelijke decoratie, indien nodig voor een specifieke gelegenheid, kunt u bijvoorbeeld tandheelkundige tatoeages gebruiken.

Maar als je iets permanents wilt, moet je je toevlucht nemen tot Skyces of Twinkles.

Zoals u kunt zien, is de selectie groot en vooral als u langdurige sieraden aan uw tanden wilt bevestigen, moet u goed nadenken over wat het zou moeten zijn.

Hoe verwijder ik de sieraden?

Het verwijderen van tandheelkundige sieraden is meestal een snelle, pijnloze procedure die wordt uitgevoerd door de tandarts of tandtechnicus met behulp van een speciaal instrument.

 1. Als er lijmresten op het tandoppervlak achterblijven, Deze worden zorgvuldig weggepoetst zonder residu.
 2. Daarna wordt een fluoridegel aangebracht (tandafdichting) om de tand te beschermen tegen cariës en zo kan het glazuur enigszins regenereren.

Normaal gesproken gaan de langdurige tandheelkundige sieraden tot enkele jaren mee en moeten ze dan worden vernieuwd of op zijn minst worden schoongemaakt.

Verwijder tandheelkundige sieraden - behandeling bij de tandarts

Het bevestigen en verwijderen van tandheelkundige sieraden moet altijd bij de tandarts worden gedaan.

Wanneer moeten tandheelkundige sieraden worden vermeden?

Kortom, wanneer het niet absoluut noodzakelijk is – omdat in de meeste gevallen de tandheelkundige sieraden gepaard gaan met schade aan het glazuur. Bovendien worden tandheelkundige sieraden niet aanbevolen voor de volgende punten:

 • Bij slechte mondverzorging. Als u uw tanden niet zo zorgvuldig reinigt of niet genoeg tijd heeft voor adequate mondhygiëne om privé- of professionele redenen, moet u afzien van het dragen van tandheelkundige sieraden.
 • In het geval van bestaande cariës op meer dan één tand. Als u tandbederf op meer dan één tand heeft, moet u eerst de tandheelkundige ziekte behandelen voordat u tandheelkundige sieraden laat bevestigen.
 • In het geval van bestaande parodontitis of chronische gingivitis, moet u zich volledig onthouden van tandheelkundige sieraden.
 • In geval van ziekte moet het dragen van Grillz worden vermeden, omdat deze het immuunsysteem kunnen verzwakken.
 • In geval van bestaande allergieën voor de gebruikte materialen. Neem contact op met uw huisarts en tandarts of u een mogelijke allergie heeft.

De redenen die hier worden genoemd, moeten echt serieus worden genomen, anders kan permanente schade aan de tand of het lichaam optreden.

Nazorg is belangrijk

De toepassing van tandheelkundige sieraden is recordbrekend snel (slechts 10 tot 15 minuten) – maar de hygiëne die volgt is veel complexer dan die van normale tanden.

 • Dankzij het onregelmatige oppervlak zijn tandheelkundige sieraden een kiembron voor bacteriën en kunnen ze extra plaque veroorzaken (wat op zijn beurt leidt tot tandbederf).
 • Om deze reden moet u uw tanden regelmatig en intensief reinigen en verzorgen. Uw tandheelkundige sieraden moeten ook zeer zorgvuldig worden schoongemaakt.

Meer tips voor het verzorgen van tandheelkundige sieraden

Voor dagelijkse reiniging wordt een elektrische tandenborstel aanbevolen (de modellen die in de sonische tandenborsteltest worden gepresenteerd, zijn hiervoor bijzonder geschikt).

elektrische tandenborstels met geluid in vergelijking

In plaats van flossen zijn er ook orale irrigators beschikbaar. De draden kleven graag aan de tandsieraden, daarom is een waterstraal veel beter geschikt voor het reinigen van interdentale ruimtes. Klik hier voor de orale irrigator test.

Een professionele tandreiniging moet ook regelmatig bij de tandarts worden uitgevoerd.

Dit zijn de risico’s verbonden aan tandheelkundige sieraden

Dingen om op te letten als je tandheelkundige sieraden hebt:

 • Slikken: U moet ervoor zorgen dat u de tandheelkundige sieraden niet plotseling verliest en doorslikt tijdens het kauwen. Het is goed mogelijk dat dit los kan komen van het tandoppervlak.
 • Inademen: Tandheelkundige sieraden, of delen daarvan, kunnen eraf vallen en mogelijk worden ingeademd. Nogmaals, het is gevaarlijk en moet worden vermeden, anders kan een bronchoscopie nodig zijn om het vreemde lichaam te verwijderen.
 • Bikken: Het schilferen van de tandsieraden kan er ook voor zorgen dat er een glazuurscheur of glazuur los kan komen.
 • Parodontitis: Als je een grillz of een rapdop opzet die niet individueel is afgesteld, kunnen deze het tandvlees ernstig irriteren. Bij onvoldoende mondhygiëne kan parodontitis zich snel vormen.
 • Marginale cariës: Cariës kan zich ook rond de tandheelkundige sieraden vormen. De zogenaamde marginale cariës kan een probleem worden. Als u meer vatbaar bent voor tandbederf, moet u daarom afzien van tandheelkundige sieraden.
 • Gingivitis: Slechte mondhygiëne is over het algemeen slecht voor je tanden, als je tandartsjuwelen hebt, is dit nog erger, omdat het meer tandplak kan accumuleren en gingivitis kan veroorzaken.

in geval van pijn naar de tandarts

Regel een vrijblijvend consult met uw tandarts zodat hij u kan informeren over alle mogelijkheden en bijwerkingen.Ormiert!

Vermijd doe-het-zelf oplossingen

Zoals hierboven al vermeld, mogen tandheelkundige sieraden alleen op gezonde tanden worden aangebracht.

 • Maar deze diagnose kan in principe alleen door een tandarts worden gesteld en niet in uw huis voor de spiegel.
 • Bovendien kunnen er complicaties optreden bij het gebruik van een doe-het-zelflijm, omdat deze het glazuur kan beschadigen.

Een professionele lijm garandeert ook een langere houdbaarheid.

De kosten van tandheelkundige sieraden

Afhankelijk van de gebruikte materialen kan de prijs van tandheelkundige sieraden variëren. In de meeste gevallen bevindt het zich in de prijsregio’s van een keramische inleg of een kroon.

Hoeveel kost het om je tanden te laten versieren?

 • De materiaalkosten variëren van 15 euro tot 100 euro en ver daarbuiten.
 • De werklast voor een behandeling bij de tandarts kost minimaal zo’n 30 euro.

De zorgverzekeraars dekken meestal niet de kosten van tandheelkundige sieraden.

De reden hiervoor is dat tandheelkundige sieraden (net als fineer voor witte tanden) een esthetische behandeling zijn en niet nodig of gunstig zijn voor de gezondheid.

Natuurlijk kunnen er nog meer kosten bijkomen.

Uitgebreide tandheelkundige sieraden kosten meer

Als het gaat om grillen, moet je meestal dieper in je zak graven.

Omdat het geen kassaspecifieke service is, kan de individuele productie van Grillz erg duur zijn, omdat allereerst een negatief van gips moet worden gemaakt om vervolgens de Grillz te modelleren.

Deze opdruk kan je tussen de 30 en 100 euro kosten, plus de kosten van de grill zelf.

Alle andere kosten moeten worden nagevraagd bij de tandarts die u vertrouwt.

Verfraaiingen in de mond zijn in zwang

De trend lijkt nieuw, want die ligt pas sinds kort weer op ieders lippen (in de ware zin van het woord).

Tandheelkundige sieraden zijn echter al minstens 20-30 jaar oud, als je de gouden tanden van Amerikaanse rappers in de berekening zou opnemen.

 • Welk type je bent en welk type tandheelkundige sieraden je wilt dragen, hangt volledig af van of je het gevoel hebt dat je tot een bepaalde cultuur of een scene behoort.
 • In sommige culturen of scènes worden tandheelkundige sieraden zelfs beschouwd als een financieel statussymbool. Moeilijk te geloven, maar in de VS draagt nu meer dan 20 procent van de jongeren tandartsjuwelen.

Aan de andere kant brengen metalen doppen en juweelsluitingen gezondheidsrisico’s met zich mee. Maar daarover later meer.

Niet te vergeten

Of je het nu leuk vindt of niet: tandheelkundige sieraden zijn absoluut “in” op dit moment en een mode die waarschijnlijk nog langer meegaat.

Twinkles, Dazzlers of tandheelkundige tatoeages – veel mensen willen hun glimlach onderstrepen met mogelijke soorten sieraden.

 • Het gezondheidsrisico is echter niet altijd ongevaarlijk – in veel gevallen zelfs schadelijk – vooral op oudere leeftijd.
 • Het is dus beter om goed na te denken over de vraag of je eigen tandheelkundige gezondheid de trendy look waard is.

De mogelijke tandschade blijft tientallen jaren in de mond – en kost dan duur geld – jaarlijks veel tijd bij de tandarts.

Heb je wat geld over en wil je mooie, witte tanden, dan kun je beter investeren in een geschikte tandenborstel (de testwinnaars vind je hier: Elektrische tandenborstels in de test).