Curamed tandenborstel van Aldi – Ervaringsverslag

De discounter tandenborstel van Aldi bewijst zich in prijs. De CURAmed houdt echter geen gelijke tred met andere goedkope modellen. Allemaal voor- en nadelen in de test.

Aldi verkoopt de draadloze sonische tandenborstel van het merk Curamed en wil tegen een gereduceerde prijs concurreren met de bekende producten van Oral-B, Sonicare en Co.

In de uitgebreide test leg ik uit:

 • Hoe goed de tandenborstel presteert.
 • Waar hun sterke en zwakke punten liggen.

Korte conclusie: Ik denk dat de tandenborstel verouderd is. Voor een vergelijkbare prijs krijg je elektrische tandenborstels, die qua functie en accu veel meer kunnen.

Daarom raad ik de Oral-B Pulsonic Slim (van de merkfabrikant) of de Fairywill (goedkoper) aan als alternatief voor de CURAmed van Aldi:

Geen producten gevonden.

De Fairywill sonische tandenborstel biedt een kosteneffectief alternatief voor toonaangevende merken met een goede afwerking, tal van functies en goede poetsprestaties.

Kwaliteit tegen een gereduceerde prijs? Ja en nee

De sonische tandenborstel van Carrera was meer dan 7 jaar geleden testwinnaar in het ETM-magazine en kenmerkte zich door een goede prijs-prestatieverhouding en voldoende extra functies.

Curamed sonische tandenborstel Aldi

De markt is sindsdien echter sterk veranderd en de twee grootste fabrikanten – Braun Oral-B en Philips Sonicare – hebben hun tandenborstels sterk ontwikkeld en geoptimaliseerd.

Al in de test op dat moment vertoonde de Curamed zwakke punten op het gebied van reinigingsresultaten, maar het verouderde product heeft de huidige modellen van de concurrentie lange tijd niet kunnen bijhouden.

Verouderde batterijtechnologie & verkorte levensduur

Waarschijnlijk het grootste punt van kritiek is het gebruik van een NiMh-batterij (nikkel-metaalhydride accumulator).

Curamed Elektrische Tandenborstel

Dit type batterij reageert gevoelig op overladen, oververhitting, onjuiste polariteit, diepe ontlading (stroomonttrekking tot bijna volledige uitputting van de laadcapaciteit) of diepe ontlading met polariteitsomkering.

In gewone mensentaal betekent het dat dit type batterij vaak last heeft van het zogenaamde geheugeneffect. De capaciteit van de batterij neemt gedurende de levensduur sterk af, totdat een volledige lading aan het einde niet eens genoeg is voor een enkele sessie.

Nieuwere tandenborstels maken daarom gebruik van lithium-ionbatterijen, die hun capaciteit behouden, zelfs bij veelvuldig gebruik en volledige prestaties leveren, zelfs bij ontlading. Dit zorgt onder andere voor een aanzienlijk langere levensduur.

Fooi: De Sonicare Easy Clean is qua prijs vergelijkbaar met de CURAmed tandenborstel, maar heeft een moderne batterij geïnstalleerd.

Een product met een verouderde NiMh-batterij wordt daarom alleen al om deze reden niet meer aanbevolen.

Functie & prestaties van de Curamed sonische tandenborstel

Qua prestaties staat de Curamed sonische tandenborstel op het middenveld.

Curamed Batterij Sound Tandenborstel

Het biedt extra functies zoals een geïntegreerde poets- en intervaltimer, zodat u niet constant naar de klok hoeft te kijken bij het tandenpoetsen.

Fooi: Bekijk de Philips Sonicare DiamondClean- en Oral-B Genius 9000-modellen als witte en gladde tandenmodi belangrijk voor u zijn.

Gebrek aan drukregeling

Wat mij hier negatief opvalt is dat de Curamed tandenborstel geen geïntegreerde drukregeling heeft.

Curamed Tandenborstel Aldi Review
Voor mij is een drukcontrole een goede standaard voor een elektrische tandenborstel. Met de Curamed moet je het echter zonder doen.

Als u voor het eerst een elektrische of sonische tandenborstel gebruikt, kan ditIk voel me onbekend.

 • Helaas hebben veel mensen dan de neiging om de tandenborstel onnodig hard te drukken en zo het tandvlees op de lange termijn te verwonden. Onder bepaalde omstandigheden kan dit leiden tot parodontitis.
 • Een geïntegreerde drukregeling licht op wanneer overmatige druk wordt geregistreerd en helpt u zo om een gezonde tandenpoetstechniek te ontwikkelen.

Dus als u voor het eerst een sonische tandenborstel gebruikt, moet u ervoor zorgen dat u uw tanden niet te hard poetst vanwege het gebrek aan controle om uw tandvlees te beschermen.

Accessoires van de Curamed sonische tandenborstel

Ook qua accessoires biedt de Curamed sonische tandenborstel slechts het absolute minimum. Een reiskoffer ontbreekt hier, waardoor de tandenborstel alleen voorwaardelijk geschikt is voor de vakantie.

Geen oplaadmogelijkheid via USB

Nieuwere tandenborstels maken steeds vaker gebruik van USB-functionaliteit, zodat je de tandenborstel indien nodig via een USB-kabel kunt opladen – bijvoorbeeld vanaf je smartphone.

Dat deze functie hier ontbreekt is geen beenbreuk, maar als de meegeleverde voeding tegen de verwachtingen in zijn draai geeft, verliest de tandenborstel de enige oplaadmogelijkheid.

Reserve opzetborstels

Een belangrijk punt als het gaat om accessoires is altijd de beschikbaarheid van vervangende borstels voor elektrische tandenborstels.

Curamed Dentasonic Batterij Sound Tandenborstel Aldi
Vervangende opzetborstels voor de CURAmed zijn exclusief verkrijgbaar bij de discounter Aldi.

Je moet minstens om de 3 maanden een tandenborstelkop vervangen – anders lijdt de kwaliteit van de tandenborstel op de lange termijn.

 • Het probleem met de Curamed is dat ze alleen de juiste opzetborstels krijgen van de aanbieder, namelijk Aldi.
 • Als de tandenborstel plotseling uit het assortiment verdwijnt, vindt u geen geschikte vervangende borstels – stom als u geen alternatief klaar hebt.

Naast de batterij is dit probleem dan ook het tweede grote punt van kritiek.

Fooi: Marktleiders Oral-B en Sonicare gebruiken bijna altijd dezelfde clip-on borstels voor hun modellen, zelfs als u een ouder model bezit, kunt u de opzetborstels van nieuwere modellen gebruiken.

Daarnaast willen natuurlijk veel andere fabrikanten profiteren van het succes van de marktleiders. Daarom vindt u ook veel vervangende borstels van derden die gemakkelijk kunnen worden gebruikt met de originele producten.

Conclusie: Alleen voorwaardelijk aanbevolen

CURAmed tandenborstel van Aldi

72 / 100 Evaluatie
Reinigings- en reinigingsmodi75
Verwerking & houdbaarheid70
Accessoires & Extra’s70
Algemene conclusie

Vanwege de korte levensduur van de batterij en ontbrekende poetsmodi, die tot de goede standaard behoren, overtuigt de CURAmed tandenborstel niet door de lage prijs.

Mijn laatste aanbeveling voor Curamed is als volgt:

Koop je de Curamed als goedkoop “wegwerpmodel” – bijvoorbeeld als eenvoudig testmodel om uit te proberen – dan kun je hem zeker een keer kopen vanwege de lage prijs.

Dus als je het zonder onnodige toeters en bellen wilt doen en niet het doel hebt om de tandenborstel jarenlang te gebruiken, is het geschikt.

De verouderde accu, het risico dat je tandenborstel en vervangende borstels ineens voor onbepaalde tijd uit het lokale assortiment verdwijnen en de hoge beschikbaarheid van zwaar gemoderniseerde modellen maken de Curamed naar mijn mening overbodig.

Curamed Tandenborstel Aldi Review

Maar als je op zoek bent naar een permanente oplossing om de sprong te maken van handtandenborstels naar elektrische modellen, dan raad ik je duidelijk aan om een ander model te gebruiken.

Daar zijn zelfs 2 redenen voor:

 • Uiteraard speelt de prijs-prestatieverhouding een rol. Een tandenborstel die niet lang meegaat, zal minder waar voor je geld opleveren, zelfs tegen een gereduceerde prijs.
 • De kwaliteit van het gips is cruciaal. Als je voor het eerst een elektrische tandenborstel wilt gebruiken, kan de Curamed je een valse eerste indruk geven – “Het is niet zo super geweldig en effectief als iedereen altijd beweert.”

U hoeft niet rechtstreeks naar het topproduct te gaan om een duidelijk verschil te zien. Maar je moet zeker kiezen voor een tandenborstel die zich ook in de test kan bewijzen.

In het volgende geef ik je eenknip veel informatie over goede alternatieven en help je de meest geschikte tandenborstel voor jou te vinden.

Aanbevolen alternatieven voor Curamed

De volgende modellen bieden u meer kwaliteit en langere duurzaamheid dan de Curamed tandenborstel van Aldi.

Hoewel niet alle modellen zo goedkoop zijn als het kortingsmodel, krijg je vaak een hogere functionaliteit, betere prestaties en een stralende glimlach voor een lange tijd.

1. Fairywill sonische tandenborstel

De eerste van mijn aanbevelingen is eigenlijk geen bekend model van de toonaangevende fabrikanten.

De Fairywill tandenborstel leverde echter een verrassend goed testresultaat tegen een onverslaanbare prijs.

Fairywill Tandenborstel Review

 • Hier krijg je een tandenborstel die direct wil concurreren met ’s werelds topmodel Sonicare DiamondClean – voor een vijfde van de prijs.
 • Dit betekent: hoge reinigingsprestaties, verschillende reinigingsmodi, timers, drukregeling en vele andere extra’s.

Alles wat je moet weten over de Fairywill tandenborstel in mijn test

2. Sonicare Beschermende Clean 4500

Het middenklasse model van Philips biedt u een goede introductie in de wereld van elektrische tandenborstels. Het biedt een zeer hoge reinigingsprestatie en alle belangrijke functies.

ProtectiveClean 4500 op de proef gesteld

 • Zijn de topmodellen ondanks de toegevoegde waarde te duur voor je en vertrouw je een vrij onbekende aanbieder als Fairywill niet, dan raad ik je aan om met de Sonicare Protective Clean 4500 aan de slag te gaan.
 • De Protective Clean biedt echter slechts 2 reinigingsmodi: Clean en White. Een massagemodus is inbegrepen in het upgrademodel, de Protective Clean 5100, tegen een meerprijs.

Alles over de Protective Clean 4500 en de varianten 4300 & 5100

3. Oraal B Slim Luxe 4100

Met de Slim Luxe 4100 biedt Oral-B je een sonische tandenborstel aan voor ruim onder de 100 euro.

Oral B Slim Luxe

Qua prestaties doet hij zijn werk goed en voelt hij bijna aan als een handtandenborstel. Alleen de reinigingsprestaties getuigen hier van een duidelijk verschil.

 • Hoewel de Slim Luxe 4100 het zonder veel extra functies en accessoires doet, is dit bij de lage prijs naar mijn mening terecht.
 • Samen met het slanke ontwerp, dat sterk doet denken aan een eenvoudige handtandenborstel, is deze tandenborstel bijzonder geschikt voor puristen en pragmatici.

Uitgebreide test van de Slim Luxe 4100 en de varianten

4. Philips Sonicare FlexCare Platinum

De Flexcare Platinum is iets duurder dan de tot nu toe gepresenteerde modellen, maar biedt je echte meerwaarde.

Sonicare FlexCare Platina
De uitrusting van de Sonicare FlexCare Platinum is rijk.

Hier krijg je een hoogwaardige bewerkte toptandenborstel met een zeer hoge reinigingsprestatie, die net de eerste plaats moest afstaan aan de Sonicare DiamondClean.

 • 3 modi en 3 sterkteniveaus bieden u een hoge mate van controle in uw dagelijkse reiniging.
 • Een speciale instapmodus verhoogt de reinigingssterkte op een gecontroleerde manier over een langere periode, zodat vooral beginners kunnen wennen aan het nieuwe gevoel bij het schoonmaken.
 • Daarnaast kunt u de opzetborstels desinfecteren met een speciaal UV-reinigingsstation, waardoor u een onovertroffen hygiëne krijgt.

De Flexcare Platinum in de test

5. Sonicare DiamondClean Smart

Omdat de DiamondClean Smart in vergelijking de duurste tandenborstel is, heeft hij zichzelf aan het einde in deze lijst geplaatst.

diamant schoon slim

Als de beste tandenborstel die geld momenteel kan kopen, mag het in geen enkele ranglijst ontbreken.

Als u op zoek bent naar veruit de beste oplossing voor uw tandheelkundige zorg, zult u nauwelijks een alternatief vinden dat dicht genoeg bij de DiamondClean komt.

 • De tandenborstel is eigenlijk slim: hij detecteert wanneer je de opzetborstels moet vervangen, selecteert de juiste modus voor de geselecteerde opzetborstel en geeft aan waar en hoe goed je poetst.
 • De schoonmaakprestaties liggen ver voor op de concurrentie – in 2019 was het ook testwinnaar op Stiftung Warentest.
 • 5 poetsmodi en 3 dikteniveaus geven u de ruimste keuze in tandheelkundige zorg. Daarnaast is het rustiger en aangenamer dan viele tandenborstels in vergelijking.
 • Het biedt tal van extra functies zoals Bluetooth (met een geschikte app voor uw smartphone) en meer.

Ik kan hier niet alle functies en extra’s opsommen, dat zou buiten het bereik vallen. In de test vindt u alle belangrijke informatie in detail:

Sonicare Diamond Clean Smart Beoordeling

Andere nuttige links

Natuurlijk zijn er nog meer modellen op de markt en is de juiste keuze vaak lastig zodra je specifieker met het onderwerp bezig bent.

Als je nog steeds onbeslist bent of mijn aanbevelingen je niet aanspreken, kijk dan eens naar de volgende links:

 • Meer dan 67 elektrische tandenborstels op de proef gesteld – Hier vindt u alle topmodellen, of het nu gaat om een roterende borstel, een sonische tandenborstel of een ultrasone tandenborstel.
 • Ultrasone tandenborstels in de test – Leer alles over de bovenste ultrasone tandenborstels en wat ze anders doen dan eenvoudige sonische tandenborstels.