Mini-implantaten – gids met kostenoverzicht

Alle voor- en nadelen en belangrijke informatie over de kosten van mini-implantaten kunnen in deze handleiding worden gelezen. Ontdek of het de moeite waard is voor jou.

Wat zijn mini-implantaten precies, wanneer worden ze gebruikt, hoe werkt de behandeling en welke kosten verwacht u? Ik beantwoord al deze vragen in dit bericht.

Ten laatste als het gaat om kunstgebitten, worden implantaten en mini-implantaten tegenwoordig steeds vaker gebruikt.

Ik heb me in detail geïnformeerd over de toepassingsgebieden van mini-implantaten voor u en alle feiten in dit artikel verzameld.

Lees de volgende hoofdstukken:

Ik hoop dat het artikel u helpt om eventuele twijfels of open vragen over mini-implantaten te beantwoorden.

Om het gebruik van een kunstgebit zo lang mogelijk uit te stellen, vindt u op deze pagina’s veel praktische handleidingen voor tandheelkundige zorg en preventie.

Fooi: Hoe eerder u begint met het grondig verzorgen van uw tanden, hoe kleiner de kans dat u op middellange termijn een kunstgebit en mini-implantaten nodig heeft.

Wat is een mini-implantaat precies?

Het verschil tussen een normaal implantaat en een mini-implantaat ligt – zoals de naam al doet vermoeden – in de grootte.

Mini-implantaten zijn slechts enkele millimeters dik en er is geen grote chirurgische ingreep nodig om ze in de kaak te integreren.

Wat zijn mini-implantaten
In vergelijking met normale implantaten zijn mini-implantaten veel kleiner.

In tegenstelling tot conventionele implantaten bestaan mini-implantaten uit slechts één onderdeel. Mini-implantaten zijn gemaakt van titanium, allergieën of intoleranties zijn bijna volledig uitgesloten.

Natuurlijk zorgen de kleine omtrek en de niet zo diepe verankering ook voor minder grip. Om deze reden zijn er zeer speciale toepassingsgebieden voor mini-implantaten.

Andere veel voorkomende namen voor mini-implantaten zijn Mini Dental Implants of MDI’s.

Implantaten op ware grootte

Tandheelkundige implantaten van normale grootte hebben meestal een kunstmatige wortel die tussen de 8 en 14 millimeter lang is. Het tandimplantaat wordt op de implantaatwortel geplaatst.

Kunstgebit implantaat

Door de diepte van de verankering zijn bij dergelijke implantaten compleet andere druk- en kauwbewegingen mogelijk dan bij een mini-implantaat.

Een tandheelkundig implantaat van normale grootte past net zo strak en veilig als een natuurlijke tand.

Mini-implantaten

Omdat mini-implantaten veel korter zijn en slechts een kleine diameter van ongeveer 3 millimeter hebben, bieden ze slechts een beperkte grip.

Mini implantaten Bovenkaak Onderkaak

Om deze reden gebruiken tandartsen meestal alleen mini-implantaten als het gaat om het geven van een loszittende prothese een steviger houvast.

De mini-implantaten kunnen in de boven- of onderkaak worden gebruikt en zorgen ervoor dat grotere kunstgebitten stevig zitten en niet wegglijden tijdens het eten.

 • De mini-implantaten steken als kleine printkoppen uit het tandvlees.
 • U kunt er dan uw prothese aan bevestigen.

Mini-implantaten zijn niet geschikt voor het vervangen van individuele tanden of als bevestiging van bruggen. Door hun kleine formaat en diepte bieden ze onvoldoende ondersteuning voor intensieve belastingen.

Tip: Mini implantaten zijn geen alternatief naar normale implantaten.

Wanneer worden mini-implantaten gebruikt?

Een mini-implantaat stabiliseert meestal een kunstgebit. Mensen voor wie een bestaand kunstgebit niet standhoudt en deze oncomfortabel zijn om te gebruiken, kan de tandarts helpen met het gebruik van een mini-implantaat.

Mini tandheelkundige implantaten
Mini tandheelkundige implantaten geven een kunstgebit extra ondersteuning.

Soms worden mini-implantaten ook gebruikt om kleine tandgaten op te vullen. Dit is echter alleen mogelijk als u bij het kauwen niet veel druk uitoefent op de bijbehorende vulling.

Ondersteuning voor een volledig kunstgebit

Omdat het gebruik van een volledig kunstgebit of een groter kunstgebit voor veel mensen ongemakkelijk is, kunnen mini-implantaten helpen om het kunstgebit beter te ondersteunen.

In plaats van zelfklevende crème zorgen mini-implantaten voor een absoluut veilige pasvorm en voorkomen ze dat de prothese in de mond glijdt.

De stabielere hold biedt meer zekerheid en de acclimatisatiefase is meestal korter.

Overzicht van de toepassingsgebieden van mini-implantaten

Mini-implantaten zijn geschikt voor de volgende punten:

 • Strakke pasvorm van kunstgebitten
 • Kaakbot te dun voor normale implantaten
 • Operatie om gezondheidsredenen niet mogelijk
 • Tijdelijk kunstgebit

Vanwege het bovengenoemde gebrek aan draagkracht kunnen mini-implantaten alleen worden overwogen voor individuele voortanden.

Mini Implantaten Applicatie

Over het algemeen raden deskundigen echter af om individuele tanden te vervangen door mini-implantaten.

Hoe wordt een mini-implantaat ingebracht?

In tegenstelling tot het normale implantaat is er geen operatie nodig voor het gebruik van een mini-implantaat. Dit elimineert ook het langdurige genezingsproces, zodat u een vers ingebracht mini-implantaat direct kunt laden.

Om een mini-implantaat in te brengen, boort de tandarts een klein gaatje in de kaak en schroeft vervolgens het Titan-Mini-implantaat rechtstreeks in de kaak.

Hoeveel mini-implantaten zijn er nodig?

Afhankelijk van of de mini-implantaten een bovenkaakprothese of een mandibulaire prothese moeten bevatten, varieert het aantal noodzakelijke mini-implantaten.

Mini Implantaten Review
Hoeveel mini-implantaten je nodig hebt, hangt af van het feit of je de boven- of onderkaak laat behandelen.
 • Tandartsen plaatsten meestal zes mini-implantaten in de bovenkaak.
 • In de onderkaak daarentegen zijn meestal slechts vier mini-implantaten nodig.

Het verschil zit hem in het feit dat mandibulaire prothesen erop rusten en dus van nature een steviger houvast hebben dan maxillaire prothesen.

Duur van de behandeling

Afhankelijk van het aantal mini-implantaten dat u ontvangt, kan de procedure tussen de 90 minuten en 2 uur duren. Lokale anesthesie is meestal voldoende.

Kunstgebit Mini Implantaten
Een voordeel van mini-implantaten: De behandeling is minder complex en aangenamer dan bij andere implantaten.

U kunt uw kunstgebit dan direct gebruiken. Als dit nog niet beschikbaar is, kunt u ook een tijdelijke oplossing gebruiken voor de overgangsperiode.

In de eerste paar weken moet je enige voorzichtigheid betrachten met zeer vast of taai voedsel. Na ongeveer 3 maanden zijn de mini-implantaten dan volledig vergroeid met het kaakbot.

Hoeveel kost een mini-implantaat?

Over het algemeen zijn mini-implantaten veel goedkoper dan het gebruik van normale implantaten. Zowel de materiaalkosten als de behandelingskosten zijn aanzienlijk lager dan de vergelijkbare kosten van een tandheelkundig implantaat.

Kosten mini-implantaten
De kosten van een mini-implantaat zijn relatief goedkoop in vergelijking met andere implantaten.

Voor een enkel mini-implantaat, zoals het bijvoorbeeld in uitzonderlijke gevallen wordt gebruikt voor tandheelkundige vullingen, moet u rekenen op kosten van ongeveer € 1.000.

Dit omvat zowel de kosten van de behandeling als het kunstgebit.

Fooi: Lees meer over de verschillende materialen in het artikel: Kunstgebitten in vergelijking.

Kosten voor een volledig kunstgebit

Als u een volledige prothese heeft voor de onder- of bovenkaak met bevestiging door mini-implantaten, moet u rekening houden met kosten tussen 2.500 en 3.500 €.

Afhankelijk van welk kunstgebit het is en afhankelijk van de behandelkosten van uw tandarts variëren de prijzen.

Fooi: U kunt bestaande prothesen vaak laten herwerken voor gebruik met mini-implantaten. Dit is goedkoper dan een compleet nieuwe prothese.

Kostenovername door de zorgverzekeraar

De wettelijke zorgverzekeraars dekken de kostenn voor het gebruik van mini-implantaten. U ontvangt enkel het basistarief voor een conventioneel kunstgebit als remgeld.

Mini-implantaten kosten ziektekostenverzekering
Verduidelijk de aanname van kosten met uw verzekeringsmaatschappij vóór de behandeling.

Particuliere ziektekostenverzekering of aanvullende tandartsverzekering omvat soms de dekking van mini-implantaten. Lees uw algemene voorwaarden voor meer informatie.

Voor- en nadelen van mini-implantaten

Omdat de toepassingsgebieden van mini-implantaten zeer beperkt zijn, kunt u ze niet vergelijken met normale implantaten.

Toch zijn er enkele voor- en nadelen voor prothesedragers die van invloed kunnen zijn op de beslissing om mini-implantaten te laten plaatsen.

Mini Implantaten Nadelen Voordelen

Hier is een lijst met de belangrijkste voor- en nadelen.

Voordelen:

 • Geen operatie nodig
 • Betere ondersteuning voor prothesen
 • Veilige pasvorm
 • Duurzaamheid
 • Klaar voor gebruik
 • Snelle genezing
 • Geen onverenigbaarheden

Nadelen:

 • Kosten
 • Niet veerkrachtig zoals implantaten
 • Beperkte toepassingsgebieden

Voor wie zijn mini-implantaten geschikt?

Mini-implantaten zijn in de eerste plaats een goede techniek voor oudere mensen die problemen hebben met hun bestaande kunstgebit.

Mini Implantaten Review

Met name problemen met zit- en kauwbewegingen kunnen aanzienlijk worden verminderd door mini-implantaten te gebruiken.

 • Een niet goed passend kunstgebit interfereert met eten, spreken en in veel andere situaties.
 • Na enige tijd zijn velen zo getroffen dat ze de duur betaalde protheses steeds minder gebruiken.

Het gebruik van mini-implantaten in deze gevallen kan niet alleen een verbetering betekenen, maar ook het dieet en zelfs sociaal gedrag veranderen door het kunstgebit regelmatig opnieuw te gebruiken.

Duurzaamheid van mini-implantaten

Omdat de mini-implantaten stevig verankerd zijn in de kaak en gemaakt zijn van titanium, kunnen ze bij normaal gebruik eeuwig meegaan. Het is belangrijk om de mini-implantaten de eerste weken niet te veel te belasten en er altijd voor te zorgen dat de prothese goed past.

Mini-implantaten ervaren duurzaamheid
Voor de ideale reiniging van tanden zijn elektrische tandenborstels uitstekend.

Daarnaast moet u ook regelmatig de uiteinden van de mini-implantaten grondig reinigen. Ontstekingen kunnen een mini-implantaat zo beschadigen dat het vanzelf faalt of dat je het moet laten vervangen.

Bij het gebruik van mini-implantaten als kunstgebit voor individuele tanden is voorzichtigheid over het algemeen geboden. Omdat de verankering slechts klein is vanwege de grootte van het mini-implantaat, kan overmatige stress leiden tot breuk.

Verzorging van het mini-implantaat

In principe is het voldoende om de uiteinden van de mini-implantaten die uit het tandvlees steken na elke maaltijd regelmatig schoon te maken met een tandenborstel.

Mini tandheelkundige implantaten

Daarnaast moet u natuurlijk altijd uw kunstgebit schoonmaken om afzettingen en ontstekingen te voorkomen.

Daarnaast moet u regelmatig uw tandarts bezoeken om de pasvorm van uw kunstgebit te laten controleren. Hoe beter de prothese aan de mini-implantaten is bevestigd, hoe beter deze zijn functie vervult.

Conclusie: Mini-implantaten zijn perfect om prothesen op lange termijn ondersteuning te bieden

Zoals beschreven in de tekst, zijn de toepassingsgebieden voor mini-implantaten zeer beperkt. Waar ze uiteindelijk worden gebruikt, zijn ze echter uiterst effectief.

Mini Implantaten Overzicht

Als u problemen heeft met de pasvorm van uw kunstgebit en u merkt geen verbetering, zelfs niet met aanpassingen en zelfklevende crèmes, kunnen mini-implantaten de juiste oplossing voor u zijn.

Praat met uw tandarts over deze mogelijkheid. Misschien kan een kleine ingreep je dagelijks leven een hele nieuwe kwaliteit geven.

Naast de goede ervaringen met mini-implantaten zijn er ook kritische stemmen die kritiek hebben op de zeer beperkte toepassingsgebieden en het gebrek aan verankering, waardoor de hold niet te vergelijken is met volledige implantaten.

Breedteher Leestips

Hier is een selectie van artikelen die u kunnen helpen beslissen: