Tandenknarsen (bruxisme) – een gids

Luid tandenknarsen is niet alleen onaangenaam, maar kan ook ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid. Dit is wat je eraan kunt doen.

Het gebeurt vaak tijdens de slaap, wanneer het bewustzijn volledig is uitgeschakeld – of tijdens sterke mentale en emotionele spanning:

Bij tandenknarsen (Latijn Bruxisme), klemmen patiënten vaak onbewust hun tanden of wrijven ze tegen elkaar, wat vaak onaangename geluiden en slapeloze nachten veroorzaakt. Tandenknarsen komt relatief veel voor.

Dit artikel beschrijft in detail de symptomen, oorzaken, gevolgen en behandeling van tandenknarsen bij zowel volwassenen als kinderen.

Vrouwen en kinderen worden het vaakst getroffen

Zo’n 80 procent van alle tandenknarsers is vrouw: vooral tussen de 30 en 45 jaar knarsen vrouwen ’s nachts meestal onbewust hun tanden.

Vermijd tandenknarsen

 • Tandenknarsen kan schade aan de tandsubstantie veroorzaken – een reden waarom, volgens de Duitse medische vereniging, elke tiende Duitser een arts bezoekt.
 • Minstens een derde van alle volwassenen knarst wel eens in de loop van hun leven. Ongeveer tien tot 15 procent van hen ontwikkelt schade aan het kauwapparaat.
 • Pas als Duitsers ouder zijn dan 65 houden de meeste mensen ’s nachts hun tanden weer stil, en slechts drie procent van de ouderen maalt.

Bruxisme is ook wijdverspreid bij kinderen: bijna 40 procent van de kinderen in Duitsland vertoont symptomen van bruximus.

Symptomen van tandenknarsen

In de regel merken de getroffenen de crunch zelf niet op, omdat deze meestal ’s nachts voorkomt.

 • De kauwspieren kunnen echter later pijn doen, vooral in de ochtend na het ontwaken. Soms barst de kaak als je je mond opent en sluit. Door de enorme druk kan hoofd en kaak, en/of kiespijn ontstaan.
 • Vaak zijn de naweeën van de nachtelijke activiteiten ook duidelijk bij een bezoek aan de tandarts: de kauwoppervlakken worden afgewreven of er ontstaan glazuurscheuren. Smeltende scheuren zijn fijne lijntjes in het glazuur. De nekken van de tanden kunnen ook overgevoelig worden.
 • Als je tandengeknars in jezelf vermoedt, moet je eerst aan je partner vragen of hij ’s nachts iets opmerkt. De ochtendpalpatie van de wangspieren naar het temporomandibulaire gewricht kan spanning of verharding diagnosticeren.

Ook het tandengeknars gedurende de dag, de zogenaamde Was bruxisme, is wijdverspreider dan verwacht. De getroffenen hebben onbewust de neiging om de boven- en onderkaak tegen elkaar te drukken, vooral in stressvolle situaties.

Oorzaken bij volwassenen

Tandartsen beschrijven tandenknarsen als zogenaamd Parafunctie: de geactiveerde activiteit van het kauwapparaat dient geen echt doel.

De tandenknarser drukt, drukt of bijt de tanden samen met zeer hoge druk (tot 400 kilo sterk) waarbij de kauwspieren met sterkere bijtkracht werken dan bij normaal kauwen.

Bruxisme kan malocclusies bevorderen

Waarom de mens zijn tanden knarst, is nog niet in detail opgehelderd.

De wetenschap weet op dit moment niet precies of bijvoorbeeld genetische factoren een rol spelen. Het is echter duidelijk dat voor veel volwassenen een stressreactie of de verwerking van mentale problemen tijdens de slaap de trigger is:

Alledaagse stress, angststoornissen, depressie, sociaal isolement.

Stammen & stress leiden tot vaker tandenknarsen

Studies hebben nu aangetoond dat tandenknarsers meer worden blootgesteld aan dagelijkse stress dan controlegroepen.

Een enquête onder 13.000 mensen in Engeland, Duitsland en Italië onthulde een significante correlatie tussen kritieke levensgebeurtenissen en nachtelijk tandengeknars.

69 procent van de respondenten associeerde hun crunch met stress of angst.

Er zijn ook andere redenen voor bruxisme

Maar het kan ook een orthopedisch probleem zijn van de temporomandibulaire gewrichten erachter.

 • Veranderde tandposities, tandvormen of slecht passend kunstgebit (vullingen, kronen, bruggen) kunnen een van de oorzaken zijn van tandenknarsen.
 • Evenzo worden alcohol of bepaalde medicijnen, zoals individuele psychotrope geneesmiddelen, vermoed. Daarnaast kunnen drugs zoals xtc soms een rol spelen.

In sommige gevallen is nachtelijk tandenknarsen ook gewoon een slechte gewoonte.

Oorzaken bij kinderen

Het tandenknarsen tijdens de slaap bij baby’s of peuters is vaak gerelateerd aan onjuist staande melktanden en verdwijnt meestal met de hergroei van de permanente tanden.

Baby’s en peuters malen vaak zodra de eerste tanden verschijnen. In de eerste maanden van het leven tot het derde levensjaar is bruxisme bij veel kinderen een normaal ontwikkelingsverschijnsel.

 • Gedurende deze tijd groeien de melktanden door de tand lies in de mondholte en moeten ze nog steeds hun plaats vinden in het gebit.
 • De aankoopgebieden worden tegen elkaar gemalen om de juiste beet tussen de boven- en onderkaak te construeren.

Het is dus geen kwestie van bruxisme dat behandeling behoeft. De tandarts noemt deze fase bij kinderen “bijtende tanden”.

Tandenknarsende kinderen

Tandenknarsen komen vaker voor bij kinderen – vooral tijdens de 1e tanden.

Zelfs tijdens en na het wisselen van de melktand is wrijven en persen heel normaal en stopt meestal onafhankelijk van elkaar.

(Bij twijfel moet je er toch met je tandarts over praten).

De gevolgen van tandenknarsen

In het geval van bruxisme bij kinderen zijn normaal gesproken geen gevolgen voor de tanden te verwachten. Zolang het niet te sterk wordt, is het drukken van tanden zelfs bij volwassenen niet fundamenteel schadelijk.

Als tandenknarsen dient als een emotionele hulpklep en stresshormonen kunnen worden verminderd, hoeft dit op de lange termijn niet schadelijk te zijn.

U moet het probleem echter goed in de gaten houden en indien nodig professionele hulp zoeken.

Dit kan bedreigen met regelmatig tandenknarsen

Zelfs bij licht slijpen zijn de tanden overmatig belast en zijn er schurende vlekken op kauwoppervlakken en glazuurscheuren.

 • Zonder verlichting kan de permanente overbelasting over een langere periode er ook toe leiden dat de spier geleidelijk verhardt.
 • Na verloop van tijd ontwikkelen zich kleine pijnlijke knobbeltjes, de interactie tussen (gezichts)spieren en de resterende gewrichten wordt verstoord.
 • Bovendien kan er, vooral bij het tandenknarsen ’s nachts, sterke spierspanning in het nek- en hoofdgebied zijn.

In het geval van nachtelijke, bewusteloze, tandenknarsen, kan de slaapcontrole door de hersenen ook worden gewijzigd.

 • Slaaponderzoekers spreken van slaapgerelateerde bewegingsstoornissen, waaronder bijvoorbeeld sommige soorten snurken.
 • Andere gevolgen zijn spierpijn, spanningspijn in de nek en schouder, of zelfs oorsuizen zoals tinnitus.

Langetermijngevolgen van bruxisme

Zonder behandeling kunnen in ernstigere gevallen de tanden vervormen, losraken of uitvallen.

Tandenknarsende effecten

De temporomandibulaire gewrichten kunnen ook pijnlijk veranderen als gevolg van tandenknarsen. Als de gewrichtsschijven wegglijden, kunnen de getroffenen hun mond niet eens goed openen.

Als de kaakpositie in het algemeen verandert, wat ontstekings- of degeneratieve processen in het temporomandibulaire gewricht kan veroorzaken, spreken tandartsen van een zogenaamde craniomandibulaire disfunctie (kortweg Cmd).

Craniomandibulaire disfunctie (CMD)

Als de onder- en bovenkaak een verkeerde positie hebben, is dit een storing en kan het de harmonie van het hele bewegingsapparaat beïnvloeden en tot gezondheidsproblemen leiden.

Ongeveer acht procent van de Duitsers lijden aan CMD, maar kinderen zijn er zelden bij.

Ook kan de beweging van de kaak slechts in beperkte mate worden verminderd.Ik wel. Veronderstelde oorpijn die niet uit het oor komt, kan soms ook duiden op een CMD.

Wat helpt bij tandenknarsen?

Als het tandenknarsen zo ernstig is dat er een aanzienlijke harde tandsubstantie verloren gaat, pijn optreedt of de kaakbeweging verandert, is medische behandeling noodzakelijk.

Ga naar een tandarts!

Bezoek aan de tandarts

Ten eerste sluit de tandarts andere oorzaken van pijn in het gebied van de tanden, mondslijmvlies en tandvlees.

Tandenknarsen bij de tandarts

 • In de volgende stap onderzoekt hij of een storing gerelateerd aan de kaak de pijn veroorzaakt en of de kaak overbelast is. Dit wordt een klinische functionele analyse.
 • De tandarts onderzoekt de mondholte en palpeert de kauwspieren. Door de wangspieren en het temporomandibulaire gewricht te palperen, kan de tandarts de mate van bruxisme diagnosticeren.

Het kan zijn dat het cuspreliëf van de tanden al afgeplat is en het glazuur is geschuurd: zogenaamde Gesneden facetten.

Naast het slijpen kan het tegen elkaar drukken van de tanden ook leiden tot fijne glazuurscheuren. In speciale gevallen treedt ook schade aan het tandvlees en parodontium op.

Bij overbelasting scant de tandarts de kauwspieren en controleert of en welke geluiden het temporomandibulaire gewricht produceert.

Ook wordt gekeken hoe de onderkaak beweegt en welke tandcontacten er optreden. Naast de positie van de kaken kunnen tandmodellen ook registreren hoe de tanden ten opzichte van elkaar staan bij het kauwen. De tandarts spreekt hier van een instrumentele functionele analyse.

In het geval van aanhoudende pijn in het kaakgebied en ernstige aandoeningen zoals beperkingen van de mondopening, zijn diepgaande onderzoeken noodzakelijk.

Bijtspalk

Een individueel aangepaste plastic beet of krakende spalk is de meest voorkomende behandelmethode van een tandarts.

Om het verlies van glazuur te stoppen, ontvangt de patiënt een transparante plastic spalk voor zijn tanden, die vooral ’s nachts moet worden gedragen.

Met de bijtspalk worden de rijen tanden op afstand gehouden, de boven- en onderkaak gescheiden en beschermd tegen verdere schade.

De spalk ontlast de spieren en maakt gebruik van een beschermende reflex uit de vroege dagen van de mens, die optreedt wanneer stevig bijten grotere schade zou veroorzaken.

De bijtspalk is echter een acute symptoomtherapie die de wortel van het kwaad niet oplost. Het verbetert ook een mogelijke malpositie van het gebit (een zogenaamde nate Occlusale stoornis) niet.

Occlusie spalk

Om ongemak met sterke crunches en pressers te voorkomen, kan het beter zijn om een individueel aangepaste occlusiespalk te gebruiken in plaats van een eenvoudige bijtspalk, die complexer is in zijn constructie.

Deze occlusiespalk past bovendien een kaakpositie aan, die de onderkaak stabiliseert en de kauwspieren verlicht.

De spalk kan de intensiteit van tandenknarsen bij ten minste sommige patiënten met ongeveer de helft verminderen. Afhankelijk van het therapeutische doel zijn er verschillende modellen.

Botulinetoxine behandeling

Om verharde spieren te ontspannen, bieden sommige tandartsen nu behandelingen met Botox aan, hoewel het medicijn nog niet bedoeld is voor deze indicatie. De eerste resultaten zouden echter veelbelovend zijn.

Bruxisme Behandeling

Het gif wordt een of twee keer per jaar in de kauwspieren geïnjecteerd en duurt ongeveer zes maanden. Het gif is niet direct goedgekeurd voor gebruik bij tandenknarsen, het is een zogenaamd off-label gebruik.

Biofeedback

Een biofeedback behandelmethode is erop gericht patiënten bewust te maken van hun kaakbewegingen en deze te leren beheersen.

Met behulp van deze methode konden patiënten op het scherm observeren hoeveel ze hun spieren gebruiken. Dit visuele hulpmiddel maakt het gemakkelijker om een ontspannen houding te oefenen en het gevoel dat ontstaat te onthouden. Daarnaast kunnen fysiotherapeutische oefeningen worden gebruikt.

Medicatie

Het begeleiden van de spalktherapie en ontspanningstechnieken is ook een medicamenteuze therapie voor BruxisDe Voorzitter. — Aan de orde is het verslag (doc. Aangezien bepaalde actieve ingrediënten ervan worden verdacht interacties met het neurale systeem te hebben en dus bruxisme te veroorzaken of te intensiveren, wordt medicamenteuze therapie voor bruxisme alleen in zeer zeldzame gevallen en onder strikte voorwaarden voorgeschreven.

Ontspanning

Veel patiënten worden geholpen door ontspanningstechnieken zoals autogene training, yoga of progressieve spierontspanning volgens Jacobson.

In sommige gevallen kan psychotherapie ook nuttig zijn om stressvolle gebeurtenissen uit eerdere levensfasen te verwerken en daardoor het eigen stressniveau te verminderen. Bij patiënten met pijn is het ook belangrijk om chronificatie met pijnstillers te voorkomen.

Wanneer concrete oorzaken worden geïdentificeerd en geëlimineerd, moet het kraken ook stoppen.

Homeopathie

Homeopathie kan heel effectief zijn voor tandenknarsen. Dit geldt vooral voor tandenknarsen bij peuters en kinderen, maar ook tegen kiespijn veroorzaakt door knarsen.

Een hele reeks bolletjes zorgt voor ontspanning tijdens de slaap en verlicht de kiespijn veroorzaakt door knarsen en hoofdpijn.

Homeopathie heeft een verscheidenheid aan preparaten die niet alleen de symptomen van bruxisme verlichten, maar ook het probleem direct bij de wortel kunnen aanpakken en de oorzaken van de crunch kunnen behandelen.

Het primaire doel van homeopathie is om triggers zoals mentale stress, prestatiedruk, slaapstoornissen of nervositeit te elimineren.

De bolletjes bestaan uit rietsuiker (Sacharose), die werd gemengd met een verdunde moedertinctuur van de respectieve werkzame stof en vervolgens aan de lucht werd gedroogd. Afhankelijk van het symptoom en de intensiteit worden ze tot meerdere keren per dag ingenomen, in enkele of gepotentieerde doses.

Indien mogelijk moet het voor het slapengaan worden ingenomen, zodat het effect zich direct kan ontvouwen.

In bruxismetherapie met homeopathische middelen zijn verschillende bolpreparaten beschikbaar, een fragment:

Tip: Aangezien homeopathische middelen geen actief ingrediënt in detecteerbare hoeveelheden bevatten en ze voornamelijk werken via het placebo-effect, moet u zeker een arts raadplegen en mogelijke aanvullende behandelingen met hem verduidelijken.

Cina D6

Het homeopathische middel Cina maritima (ook bekend als Worm zaden ) komt van de aster bloemhoofdjes en is effectief bij krampen en nervositeit.

Cuprum metallic D 12

Deze bolletjes zijn van metaalachtig koper. Ze worden gebruikt om mentale, fysieke of mentale krampen te behandelen, die soms een gevoel van zwakte kunnen veroorzaken na mentaal overwerk, gebrek aan slaap of uitputting.

Magnesiumfosforium D 12

Magnesiumfosforium (ook bekend als magnesiumfosforium Schuessler’s Zout Nr. 7 ) is betrokken bij de vorming van botten, spieren en zenuwen. Het kan zenuwimpulsen dempen en helpt stress en opwinding te verminderen. Bovendien reguleert het de vegetatieve prikkelbaarheid van de zenuwcentra en vermindert het subliminale angst. Het bevordert ook de slaap.

Fytolacca D 6

Phytolacca decandra (ook bekend als Phytolacca decandra) Porren ) wordt gebruikt om de wens om tanden te slijpen te verlichten en te onderdrukken. Het wordt vaak gebruikt om ontstekingen in de keel en het mondslijmvlies te behandelen.

Podofyllum D 6

Podophyllum (ook bekend als Podophyllum Mei appel ) behoort tot de berberisfamilie. De remedie wordt vaak gebruikt voor kinderziektes en bruxisme bij kinderen. Mogelijke toepassingsgebieden zijn prikkelbaarheid en rusteloosheid.

Zincum metallicum D 12

Zincum metallicum (zink) is een belangrijke remedie voor algemene rusteloosheid en zwakte, evenals slaapstoornissen. Zink wordt ook gebruikt om fysieke en mentale vermoeidheid en angst te behandelen.

Parallel aan de behandeling met homeopathische middelen moet conventionele medische therapie worden uitgevoerd.

Andere behandelingsopties

Naast de verschillende spalken, massagetherapie, warmtebehandeling en autogene training, kunnen yoga en Thaise chi helpen om nachtelijk tandenknarsen en de symptomen van bruxisme te stoppen.

Soms zijn verdere corrigerende maatregelen nodig, die individueel met de tandarts moeten worden besproken.

Behandelingskosten voor tandenknarsen

De kosten van bruxismetherapie variëren evenzeer.e de behandeling zelf.

Tandenknarsen & bruxisme ziektekostenverzekering kosten

In principe maken bijtpalken deel uit van de contractuele tandheelkundige zorg. De vergoeding van kosten door de wettelijke ziekenfondsen is verschillend geregeld van kamerdistrict tot kamerdistrict.

 1. Voordat de behandeling wordt gestart, moeten patiënten daarom schriftelijke toestemming krijgen van hun zorgverzekeraar voor de overname van de kosten.
 2. In het geval van een occlusiespalk moet de patiënt echter rekening houden met extra kosten die door de patiënt worden gedragen voor alle functionele diagnostische onderzoeken en maatregelen.
 3. De kosten voor functionele diagnostiek variëren van patiënt tot patiënt en zijn afhankelijk van de oorzaken en ernst van de klachten.

Kosten gemaakt voor de behandeling van tandenknarsen kunnen bestaan uit een combinatie van zorgverzekering en eigen bijdrage voor patiënten met een wettelijke zorgverzekering. De klinisch noodzakelijke en complexe functionele analyse is een private dienst die de tandarts niet kan factureren via de wettelijke zorgverzekering.

 • Hiervoor wordt meestal een onderhandse behandelovereenkomst in de vorm van een private kostenraming gemaakt met patiënten met een wettelijke zorgverzekering.
 • Kosten voor Botox behandelingen met botulinetoxine worden niet gedekt en kosten tussen de 400 en 600 euro per behandeling.

Soms zijn andere therapieën nodig:

Aanname van kosten van fysiotherapie

Een begeleidende of aanvullende fysiotherapie kan door een tandarts worden voorgeschreven volgens de zogenaamde economische efficiëntie-eis. Dit betekent dat de tandarts in principe in het kader van de therapie kan beslissen of en hoeveel fysiotherapie nodig is voor de patiënt. Dit wordt apart geregeld van kamerdistrict tot kamerdistrict en laat veel ruimte voor interpretatie.

Kostenberekening voor tandprothesen

Indien het tijdens de behandeling van tandenknarsen noodzakelijk wordt om de tanden of kauwvlakken door een kunstgebit te corrigeren, wordt dit enkel gedekt door de wettelijke ziekenfondsen in het kader van het vastekostensubsidiesysteem. Aangezien de productie van dit speciale kunstgebit zich richt op de nauwkeurigheid van de pasvorm, zijn hier ook aanzienlijke kosten te verwachten, die de wettelijke zorgverzekeraars niet dekken.

Aanvullende tandartsverzekering

Sommige tandartsverzekeringen dekken de kosten van bruxismetherapie. Als u een aanvullende tandartsverzekering heeft afgesloten, moet u eerst de aanname van de kosten bij uw verzekeringsmaatschappij verduidelijken.

In het geval van biofeedback, progressieve spierontspanning en psychotherapie moet de kwestie van de kosten in individuele gevallen met de zorgverzekeraar worden opgehelderd.

Preventie van bruxisme

De Duitse Vereniging voor Tandheelkunde, Orale en Maxillofaciale Geneeskunde waarschuwt in een wetenschappelijke verklaring dat tandenknarsen niet permanent kan worden afgespeend, zelfs niet met aangepaste spalken.

Na het einde van de behandeling kunnen de symptomen terugkeren. De spieren blijven gespannen, zij het zwakker.

Duurzame resultaten worden het best bereikt door fysiotherapie en ontspanningsprocedures zoals progressieve spierontspanning in combinatie met spalken. Om het fenomeen bruxisme beter te begrijpen en ermee om te kunnen gaan, voorziet therapie ook in een opleiding van de patiënt.

Dit moet de oorzaken van tandenknarsen en de mogelijke gevolgen voor de gezondheid verklaren en de patiënt hulp bieden bij het omgaan met bruxisme. Door zijn persoonlijke triggers te kennen, kan de patiënt de frequentie van knarsen en persen verminderen door introspectie.

Verdere preventieve maatregelen

Warmte, massages en gymnastiekoefeningen helpen om de gespannen kaakspieren los te maken. Daarnaast moet je ook je eigen kaakpositie gedurende de dag steeds opnieuw controleren.

Normaal gesproken mogen de tanden alleen met elkaar in contact komen bij het eten en slikken. Een biofeedback analyse kan helpen.

 • Met het oog op de symptomen van de patiënt kan een verandering in levensstijl ook helpen om mogelijke oorzakelijke factoren van bruxisme te elimineren.
 • Als onderdeel van de opleiding worden instructies ook ontspanningsoefeningen die de patiënt zelf kan gebruiken om de spieren te ontspannen en zijn klachten te verlichten.

Er is geen effectieve causale behandeling van de symptomen, althans in de psychologisch geïnduceerde vorm van crunching. Door middel van therapie kan een poging worden gedaan om de psychologische oorzaken te herkennen en te verwerken.

Als familielid, vriend of collega kun je de betrokkene altijd wijzen op wat hij onbewust doet.

En natuurlijk: Goede tandheelkundige zorg met de juiste tandenborstel, floss & regelmatige poetstijden is nooit verkeerd. Ik hoop dat dit artikel je heeft geholpen. Beveel het aan anderen aan.

U bent ook van harte welkom om door onze gidsen te bladeren om meer te weten te komen over gezonde en witte tanden.