Tandheelkundige kauwgom in de test: zo gezond zijn ze voor de tanden

De beste kauwgom voor gezonde tanden. Alles wat u moet weten over ingrediënten, prijzen en de wetenschappelijke feiten over tandheelkundige zorg.

Kauwgom kauwen in plaats van een tandenborstel – dat klinkt heel verleidelijk, want je hebt niet altijd tijd om je tanden te poetsen direct na het eten…

Tandheelkundige kauwgom belooft hier snelle hulp.

Volgens de advertentie zijn tal van verschillende varianten bedoeld om tandbederf, slechte adem en schadelijke bacteriële coating te bestrijden.

 • Maar hoe nuttig zijn tandheelkundige kauwgom echt en op welke eigenschappen moet je letten bij het kopen?
 • Omdat ik zelf graag kauwgom gebruik, ben ik op zoek gegaan naar wetenschappelijke antwoorden en heb ik in de praktijktest ook enkele varianten vergeleken.

Klik gewoon op de links om direct naar het betreffende gedeelte te gaan. Of lees gewoon verder, de informatie is allemaal interessant.

Aanbeveling
kauX xylitol tandheelkundige kauwgom zonder aspartaam, verpakking van 4 gemengd (60g = 40 stuks per blik)
Aanbeveling: kauX xylitol

Deze kauwgom bevat veel meer xylitol dan variëteiten uit de supermarkt en is afhankelijk van natuurlijke ingrediënten.

Zie prijs

Oké, na deze kleine introductie gaat het nu over de belangrijke vragen:

Is tandheelkundig kauwgom nuttig tegen tandbederf?

Volgens de reclamebeloften moet kauwen zorgen voor witte tanden en minder tandplak – zonder het gedoe van het poetsen van je tanden.

Witte tanden door kauwgom

In wetenschappelijke studies kon ik niet veel bewijs vinden voor deze beweringen. Kauwgom alleen zal geen schadelijke plaquecoating verwijderen. Bij nader inzien wordt al snel duidelijk waarom:

Een groot deel van het tandoppervlak bereikt geen kauwgom.

In de openingen en aan de zijkanten kunnen bacteriën zelfs daarna nog ongehinderd ontkiemen.

Volgens onderzoek verwijdert kauwgom echter niet genoeg plaque, zelfs niet op de kauwoppervlakken om de gezondheid van het gebit merkbaar te verbeteren. Dit geldt ook voor varianten met microgranules, etc. Kauwgom is daarvoor simpelweg te zwak.

Geen volwaardige vervanging voor tandenborstel & tandzijde

Tandheelkundige kauwgom kan klassiek poetsen niet volledig vervangen (bij voorkeur met een elektrische tandenborstel). Ze werken echter ook op een andere manier…

… want zelfs als ze schadelijke tandplak niet kunnen afwrijven, hebben ze een positief effect:

Kauwgom stimuleert de speekselvloed (en ja, nu wordt het een beetje onsmakelijk). Ons natuurlijke speeksel is een van de belangrijkste hulpmiddelen tegen gebitsproblemen:

 • Het neutraliseert agressieve zuren
 • Speeksel remineraliseert tanden
 • Hij reinigt ze voortdurend van bacteriën.

Daarom wordt alles wat ons doet watertanden aanbevolen. Kauwgom stimuleert de speekselvloed.

Daarom is tandheelkundige kauwgom nog steeds gezond

Tandheelkundige kauwgom verhoogt de speekselafscheiding en beschermt zo tegen tandbederf.

Zoals vermeld, zijn dergelijke producten geen volledige vervanging voor het poetsen van uw tanden, maar ze bieden een nuttige toevoeging S.A.S.

Klinische studies hebben aangetoond dat kauwgom gedurende 20 minuten positieve effecten heeft op de mondhygiëne. Tandheelkundige kauwgom werkt dus, maar anders dan de fabrikanten beweren. Hoewel ze geen tandplak van de tanden wrijven, ondersteunen ze de natuurlijke afweer van het lichaam.

Infobox: Waarom zuren zo slecht zijn voor tanden

In onze mond is er een verandering in de pH-waarde, vooral na zure voedingsmiddelen. Als dit te ver zinkt, wordt het glazuur aangevallen.

Het is daarom raadzaam om de lage pH zo snel mogelijk te verhogen tot de normale toestand. Het is het beste om een beetje water of melk te drinken en de speekselvloed te stimuleren met kauwgom.

Er moet echter aan worden herinnerd datIk moet je tanden onmiddellijk poetsen na het eten van zuur voedsel (het aangetaste glazuur dreigt nog meer beschadigd te raken door het poetsen). Zoals altijd kan een tandarts echter beter helpen met dergelijke vragen dan welke gids op internet dan ook.

Veroorzaakt kauwgom witte tanden?

De redenen voor tandverkleuring zijn talrijk. Veel fabrikanten beloven dat kauwgom donkere vlekken afwrijft.

 • Omdat normale tandplak echter niet echt naar tevredenheid wordt verwijderd, ben ik nogal sceptisch. Voor een deel is alleen dit ding bewezen:
 • Volgens (branchegerelateerde) studies verminderen sommige ingrediënten het feit dat NIEUWE verkleuringen zich op de tanden kunnen nestelen.

In mijn ervaring kun je zelfs met grondig poetsen niet altijd van bestaande tandverkleuringen afkomen en vaak helpt alleen een dure tandenpoets of tandenbleken bij de dokter.

Dus je moet de marketing van kauwgomfabrikanten hier niet te serieus nemen.

Tip: Een paar elektrische tandenborstels hebben speciale polijstmodi, die specifiek donkere / gele vlekken verwijderen en zo zorgen voor helderwitte tanden.

Een van die modellen is bijvoorbeeld de testwinnaar Sonicare Diamond Clean.

Alle kauwgom stimuleert de speekselvloed – zijn er überhaupt verschillen?

Aangezien het vooral het kauwen zelf is en minder de beloftes van de fabrikanten die zorgen voor een gezond gebit, rijst natuurlijk een vraag:

Waarin verschillen de afzonderlijke varianten precies?

Elke kauwgom stimuleert de speekselvloed, dus moet ik gewoon de goedkoopste optie kiezen?

Nee, want kauwgom is tegenwoordig bij nader inzien heel anders. Naast de eigenlijke kauwgom bevatten ze tal van smaakversterkers, smaken en zoetstoffen.

Tandheelkundige verzorging kauwgom verschilt door de ingrediënten

Waarom kunstmatige smaakversterkers niet altijd slecht zijn

Verrassend genoeg kunnen dergelijke chemische toevoegingen echter ook zorgen voor gezondere tanden.

Citroenaroma stimuleert bijvoorbeeld de speekselvloed en zorgt zo voor een nog betere remineralisatie van de tanden. Aan de andere kant overdrijven sommige fabrikanten het met de zoetheid en irriteren ze de smaakpapillen.

De juiste balans is hier dus cruciaal.

Samengevat: Tandheelkundige kauwgom helpt tegen cariës – maar anders dan in reclame wordt beweerd. Naast leuk kauwen, hebben ze positieve effecten als je ze gebruikt naast het poetsen van je tanden.

Voordat we naar de geteste aanbevelingen gaan, volgt hier een gedetailleerd overzicht van de belangrijkste functies:

Welke soorten tandheelkundige kauwgom zijn er?

Als een kauwgom is om voor de tanden te zorgen, dan moet het noodzakelijkerwijs een variant zonder suiker zijn.

Klinkt logisch, maar vaak zitten de aanwijzingen behoorlijk verstopt op de achterkant van de verpakking. Het is daarom raadzaam om bij het kopen goed op de ingrediënten te letten.

Dit is de winnaar van de kauwgomtest.

Alleen suikervrije varianten worden aanbevolen

Het afzien van de zoetstof brengt het grootste positieve effect voor tandheelkundige zorg. Daarnaast zijn er nog enkele andere dingen om te overwegen. Volwaardige tandheelkundige kauwgom zonder suiker verschilt meestal in deze eigenschappen:

Zoetstoffen
Ze zijn niet alleen belangrijk voor de smaak, maar kunnen ook het effect beïnvloeden. Xylitol biedt bijvoorbeeld niet alleen zoetheid, maar heeft ook aantoonbare, cariësremmende eigenschappen. Sommige mensen kunnen intoleranties ervaren, bijvoorbeeld voor sorbitol.

Veel voorkomende zoetstoffen zijn

 • Aspartaam
 • Sorbitol (de meest populaire zoetstof)
 • Stevia
 • Xylitol/xylitol (de beste variant naar mijn mening)

Smaken & aroma’s

Natuurlijk moet kauwgom ook goed smaken. Gelukkig is het aanbod meestal zo groot dat er meerdere varianten van een variant zijn met bepaalde zoetstoffen. De ervaring leert dat hier ook veel smaakversterkers &kleurstoffen worden gebruikt.

Fluoride

Sommige varianten worden bovendien gemengd met fluoride, dat volgens de wetenschappelijke doctrine tandbederf voorkomt. De hoeveelheden zijn echter meestal zo klein dat er niet veel verschil is (ALS je al een normale, fluoride-bevattende tandpasta gebruikt bij de Er wordt schoongemaakt).

Andere ingrediënten

Veel kauwgom zijn vrij chemische bommen. Het is waar dat de wetten (meestal) maximumgehalten voorschrijven die onschadelijk zijn voor de gezondheid. Maar het kan geen kwaad om aandacht te besteden aan de meest natuurlijke ingrediënten die mogelijk zijn – gelukkig zijn er hier enkele producten.

Zorgt kauwgom met xylitol beter voor tanden?

In wetenschappelijke studies wordt xylitol herhaaldelijk aanbevolen als aanvulling op cariëspreventie.

Schadelijke bacteriën kunnen deze suikeralcohol niet als voedsel gebruiken en vermenigvuldigen zich dus langzamer. Daarnaast zorgt de zoetstof voor een koel gevoel in de mond, wat bovendien de speekselvloed stimuleert.

Kaummis met xylitol op de proef gesteld

Hoeveel xylitol is nodig voor een positief effect?

Ongeveer 6 g per dag wordt aanbevolen. Volgens wetenschappelijke studies lijkt deze hoeveelheid tandplak meetbaar te verminderen.

Helpt xylitol tegen cariësgaten of tandvleeskrimp?

Op internet vond ik enkele rapporten waarin xylitol in staat was om reeds bestaande gebitsproblemen te genezen:

 • kleine cariësgaten moeten vanzelf sluiten
 • eerder teruggetrokken tandvlees moet terugkeren
 • andere jubelende berichten over opgeloste gebitsproblemen

Een dergelijk effect is momenteel echter niet wetenschappelijk onderbouwd.

Er zijn geen betrouwbare studies dat xylitol tandvlees kan terugbrengen of gaten kan dichten.

Gevorderde parodontitis of vergelijkbare gingivitis kan meestal alleen worden geëlimineerd met de juiste medicatie. (Meer informatie vindt u hier: Parodontale behandeling).

Volgens de huidige stand van de kennis kan de zoetstof alleen helpen om de vorming van dergelijke tandziekten te bestrijden. Als het gaat om tandheelkundige zorg, is preventie sowieso altijd de beste optie (en veel goedkoper).

De rechter tandenborstel (bijv. stroom roterende modellen van Braun | Tandenborstels met geluid) is naar mijn mening veel geschikter hiervoor dan een enkel ingrediënt in kauwgom.

Waar moet ik nog meer op letten?

Veel xylitolgom bevat het actieve ingrediënt alleen voor marketingdoeleinden. Als je wat onderzoek doet, zie je al snel dat veel merken de zoetstof alleen als additief bevatten (wat verre van de aanbevolen hoeveelheid is).

Veel veronderstelde xylitol kauwgom vertrouwen voornamelijk op de goedkopere sorbitol – en alleen op de achterkant van de verpakking is zoiets als 66% sorbitol, 33% xylitol.

Aanbevolen varianten bevatten ongeveer 1 gram per dragee.

Als u graag kauwt, kunt u met deze hoeveelheid gemakkelijk de dagelijks aanbevolen 6 g bereiken. Een nadeel is de meestal hogere prijs, omdat xylitol de productiekosten opdrijft.

Let op: De meeste kunstmatige zoetstoffen hebben laxerende effecten

Een hoge hoeveelheid xylitol per stuk is om een andere reden belangrijk, omdat er niet te veel kauwgom mag worden geconsumeerd.

De meeste suikeralcoholen werken laxeermiddel (d.w.z. laxeermiddel). Dit wordt ook vaak omschreven als “bevat een bron van fenylalanine“.

Volgens de huidige stand van het onderzoek moet men wees niet bang voor langetermijneffecten. Toch kan het in veel situaties natuurlijk ongepast zijn om ineens naar het toilet te moeten.

Nu ook dit is opgehelderd, is er nu een overzicht van aanbevolen kauwgomvariëteiten.

De resultaten van de kauwgom praktijktest

Na zoveel theorie wil ik graag mijn persoonlijke favorieten introduceren. Als permanente kauwer heb ik de meeste beschikbare tandverzorgingsvarianten al geprobeerd.

Kortom, je kunt niet fout gaan met de volgende kauwgom – ze stimuleren allemaal de speekselvloed en zorgen zo voor gezondere tanden.

Dit geldt natuurlijk alleen zolang je de ingrediënten aankunt.

Persoonlijk geef ik de voorkeur aan xylitol kauwgom met ingrediënten die zo natuurlijk mogelijk zijn. In de handel zijn deze varianten meestal beslist duurder dan op internet. Daarom is mijn beste bron van tandheelkundige kauwgom Amazon. Er is ook de winnaar van de tandheelkundige kauwgomtest:

De beste kauwgom met xylitol

Ik kwam pas onlangs de kauwgom van KauX tegen. Deze variëteit werd beoordeeld als “zeer goed” in het 03/2016 nummer van Öko-Test en is al enige tijd populair bij klanten op Amazon.

Aanbeveling
kauX xylitol tandheelkundige kauwgom zonder aspartaam, verpakking van 4 gemengd (60g = 40 stuks per blik)
Mijn aanbeveling: kauX Xylitol tandheelkundige zorg

Deze kauwgom bevat veel meer xylitol dan variëteiten uit de supermarkt en is afhankelijk van de meest natuurlijke ingrediënten mogelijk.

Zie prijs

Natuurlijke ingrediënten & veel xylitol

in directe vergelijking met de alternatieven, ik hou vooral van de ingrediënten – de kauwgom is vrij van suiker, aspartaam, sorbitol, lactose en gluten. Xylitol wordt gebruikt als zoetstof (1 g per stuk is veel meer dan de meeste commercieel verkrijgbare variëteiten).

De tandheelkundige kauwgom is verkrijgbaar in vier smaken:

 • Kaneel
 • Pepermunt
 • Spearmint
 • Fresh Fruit (de enige variant met kunstmatige smaakstoffen)

Elke smaak is geweldig en blijft enige tijd in de mond. Hoewel sommige chemische bommen langer meegaan, ben ik door de ingrediënten meer dan tevreden met het resultaat.

De winnaar van de tandheelkundige kauwgomtest

Als u graag kauwgom kauwt en de veiligste ingrediënten wilt , de best mogelijke tandheelkundige zorg (voor zover dit mogelijk is met kauwgom), is het het beste om deze variant te gebruiken. De enige echte kritiek is de prijs*– je krijgt er echter ook een bijbehorende waarde voor.

Xucker Xummi tandheelkundige kauwgom in vergelijking

Deze variëteit is vrij gelijkaardig aan de bovenstaande variant – zowel in prijs als ingrediënten. Daarom is het niet verwonderlijk dat de Xummi kauwgom ook door Öko-Test als “zeer goed” is beoordeeld.

Xucker Dental kauwgom
Xucker tandheelkundige kauwgom*

Geweldige kauwgom met veel xylitol – maar zonder twijfelachtige ingrediënten.

Xucker biedt 3 verschillende smaken:

 • Spearmint (hier op Amazon)*)
 • Freshmint (hier op Amazon)*)
 • Fruitmix (hier op Amazon*)

De ingrediënten zijn vergelijkbaar met die van kauX, ook hier worden andere zoetstoffen zoals aspartaam achterwege gelaten. Qua smaak nemen beide concurrenten niets mee en gaan ze ongeveer even lang mee.

Vergelijking met de testwinnaar

In directe vergelijking vind ik de kleinere opslagcontainers van kauX beter. De Xummi-variant is bijna twee keer zo groot en heeft daardoor meer ruimte in de tas nodig.

Over het algemeen doe je echter niet veel verkeerd met de Xucker kauwgom. Als ze momenteel in de aanbieding zijn of als je toch een groot blikje wilt, dan kun je ze met een gerust geweten proberen.

Kauwgom met geweldige smaak: Birch Gold Xyligum

Ik val altijd graag terug op deze variëteiten, omdat ze een frisse smaak bieden , natuurlijke ingrediënten. In vergelijking met concurrerende producten gaan deze kauwgom echter niet zo lang mee.

Aanbeveling
Berken goud Xyligum Gpearmint (12 stuks), verpakking van 6 (6 x 15 g)
Xylitol kauwgom met geweldige smaak

Als je je kauwgom toch maar kort “gebruikt”, dan biedt deze variant veel plezier.

Zie prijs

Na ongeveer een half uur is de kauwmassa vrij klein en moet ik er nog een xyligum dragee ingooien. Een echt hoogtepunt is echter de smaak, die verkrijgbaar is in 3 variëteiten:

 • Spearmint* (mijn favoriet)
 • Pepermunt* (ook erg goed)
 • Vrucht* (enigszins kunstmatig)

Natuurlijk bevatten de berkengouden kauwgom ook veel xylitol en vertrouwen op natuurlijke ingrediënten. Ze zijn wat duurder qua prijs, maar dankzij de frisse smaak gebruik ik ze altijd graag. Een prima alternatief.

Miradent Xylitol Beoordeling

De kauwgom van Miradent is zeker geen koopje, maar ze zijn verkrijgbaar in veel verschillende smaken.

Miradent Xylitol Beoordeling

In deze degustatieset* op Amazon zijn er bijvoorbeeld 6 verschillende variëteitenOud. Ze zijn vrij van aspartaam en vertrouwen op xylitol voor het zoeten.

De snel afnemende smaak is dan de enige reden waarom ik ze niet hoger heb gerangschikt. Al na 15 minuten verdampt de (tot dan toe aangename) smaak. Hier hebben de alternatieven een duidelijk voordeel.

Wie echter niets kan doen met te veel zoetheid of fruitige aroma’s, moet de kauwgom van Miradent zeker een kans geven.

BADER’s BESCHERMEN tandheelkundige kauwgom Xylitol

Een andere variant populair op Amazon*. De verpakkingen zijn iets kleiner, waardoor de kauwgom ideaal is voor onderweg.

Qua ingrediënten (xylitol 60%, gommassa (met antioxidant: E306), zuurteregelaars: E341ii en E500 ii, natuurlijk aroma, bevochtigingsmiddel: E422) Andere varianten vind ik beter.

Er is echter niets te klagen over de smaak, die zoet is en lang meegaat. Hier loopt de kauwgom van BADER iets vooruit in tegenstelling tot andere xylitolgom. Ökotest beoordeelde deze variant als “goed”.

Voor degenen die nog steeds geen genoeg kunnen krijgen van kauwgom, zijn er ook variëteiten met conventionele zoetstoffen.

De beste kauwgom zonder xylitol

Het gaat verder met varianten zonder deze suikervervanger. In de meeste gevallen zien de fabrikanten van de volgende producten niet alleen af van xylitol, maar ook van de meest natuurlijke ingrediënten mogelijk.

Zoals ik al zei, is dit niet direct schadelijk voor de gezondheid, maar soms lijken kunstmatige smaakversterkers of weekmakers te zijn opgenomen, voornamelijk vanwege het besparen van productiekosten.

De meeste kauwgom uit de supermarkt is afhankelijk van kunstmatige ingrediënten.

Je kunt ze overal kopen

Een groot voordeel is echter de beschikbaarheid van de grote merken van de fabrikant: kauwgom van Wrigley’s komt zelfs in de verste hoek – en vaak precies wanneer er geen tandenborstel beschikbaar is.

Zolang ik de keuze heb, geef ik de voorkeur aan de bovengenoemde variëteiten van internet. Xylitol brengt geen revolutionaire, maar meetbare verbeteringen in de mondhygiëne. En zoals ik al zei, kauwgom met natuurlijke ingrediënten is niet zo veel duurder.

Toch zult u zeker blij zijn met de volgende tandheelkundige zorgalternatieven. Voor een droge mond doet conventionele kauwgom dat ook.

De beste tandheelkundige kauwgom zonder xylitol: Odol-Med 3

Deze variant laat xylitol achterwege en is daardoor iets goedkoper dan de concurrentie van bovenaf.

Aanbeveling
Odol-Med 3 Mildmint Gum Blister, Verpakking van 6 (6x 12 stuks)
Odol-Med 3 Zoekertjes

Als je geen xylitol nodig hebt , een smakelijke , goedkope kauwgom nodig hebt, dan kun je er hier toegang toe krijgen.

Zie prijs

Dankzij de bekende fabrikant is deze kauwgom ook heel gemakkelijk te vinden in de handel. Op Amazon zijn er de volgende smaken:

 • Odol-Med 3 Mildmint
 • Odol-Med3 Freshmint

De ingrediënten zijn – in tegenstelling tot de internetmerken – meestal kunstmatig. Naast de zoetstoffen aspartaam &acesulfaam-K worden ook enkele bevochtigingsmiddelen, e-smaakversterkers en kleurstoffen gebruikt.

 • Dit klinkt enigszins verontrustend, maar wie regelmatig kauwgom uit de supermarkt koopt, heeft al kennis gemaakt met deze ingrediënten.
 • Als u niet allergisch bent voor een van de ingrediënten, hoeft u zich waarschijnlijk geen zorgen te maken over ernstige gezondheidsrisico’s.

Voor mij persoonlijk zijn xylitol & natuurlijke ingrediënten de toeslag waard, daarom geef ik de voorkeur aan de andere varianten. Onder de traditionele kauwgom is de Odol-Med 3 zeker een van de beste, omdat de verfrissende smaak erg lang aanhoudt.

Kauwgom met microkorrels: Extra Professional White

Degenen die de voorkeur geven aan een intense smaak, kunnen deze variant het beste gebruiken*. Dankzij het citrusaroma wordt de speekselvloed ook beter gestimuleerd dan de concurrentie.

Naast de sterke smaak heeft de kauwgom ook microkorrels die bedoeld zijn om de slijtage te verhogen. Wat het effect betreft, ben ik hier echter zeer sceptisch.

Ik raad deze kauwgom vooral aan vanwege het citroenaroma en minder vanwege dergelijke marketingbeloften. Als u op zoek bent naar een goedkoper alternatief en zo natuurlijk mogelijk bent,hij kan zonder ingrediënten, grijpt naar deze kauwgom.

Veel frisse smaak: Airwaves kauwgom in de test

Kauwgom van de luchtwegen in de test

Natuurlijk mag een andere supermarktfabrikant aan het einde niet ontbreken. Net als de andere bekende merken moet je het voor het grootste deel zonder natuurlijke ingrediënten doen.

Maar de suikervrije kauwgom overtuigt prijs & beschikbare variëteiten. Er zijn onder andere:

 • Airwaves Sterk* (mijn favoriet)
 • Luchtwegen Methol & Eucalyptus*
 • Luchtwegen Cherry*
 • Ethergolven Menthol* in een blikje

Het grote voordeel zie ik vooral in de beschikbaarheid. Deze varianten zijn bij elk tankstation te vinden als je geen tandenborstel bij de hand hebt.

Eindconclusie over de geteste tandheelkundige kauwgom

Ik geloofde eerlijk gezegd niet dat je zoveel tekst over kauwgom kon schrijven – maar tijdens mijn onderzoek vond ik een grote hoeveelheid interessante informatie die ik echt in dit artikel wilde opnemen.

Ook interessant:

Witte tanden krijgen: van huismiddeltjes tot professioneel tanden bleken

Orale irrigators: deze apparaten vervangen tandzijde

De beste elektrische tandenborstels

Alles wat je moet weten over mondspoelingen

Ik hoop dat mijn ervaring met tandheelkundige kauwgom je heeft geholpen. Beveel dit artikel aan, zodat ik ook andere interessante onderwerpen kan behandelen.

Inhoudsopgave