Zwarte tanden – oorzaken, gevolgen en behandeling

Oorzaken, gevolgen en behandeling voor zwarte tanden. Ontdek wat je zeker moet doen met een zwarte tand.

Voor velen zijn gele tanden een onaangenaam en opvallend teken dat hun eigen mondhygiëne niet optimaal is. Zeker als je veel koffie of zwarte thee drinkt en/of rookt, heb je meer kans op verkleurende tanden.

Maar het wordt nog meer merkbaar wanneer de tanden zwart worden.

 • De oorzaken zijn heel verschillend. Ik zal de verschillende redenen voor zwarte tanden uitleggen en je laten zien welke gevolgen het voor je kan hebben.
 • In ieder geval raad ik je aan om je tandarts te bezoeken om verder ongemak te voorkomen.

Daarnaast zal ik dieper ingaan op de behandel- en preventiemethoden, zodat u het verschijnen van zwarte tanden meteen kunt voorkomen, of in het geval van reeds bestaande zwarte tanden, weet wat u eraan kunt doen.

Zwarte tanden door een dode tand

De meest voorkomende vorm van zwarte verkleurende tanden is de dood (necrose) van het tandweefsel (pulp). Daarom wordt deze aandoening ook wel pulpanekrosis genoemd.

Zwarte tanden oorzaken
Tanddood is een van de meest voorkomende oorzaken van zwarte tanden.

Wanneer een tand sterft, d.w.z. niet langer van bloed wordt voorzien, wordt deze geleidelijk donker totdat deze uiteindelijk zwart lijkt.

Omdat een stervende tand vaak geen gevoel van pijn meer heeft, kan deze lange tijd onopgemerkt door u blijven. Pas wanneer de zwarte kleuring als een lelijk effect verschijnt, wordt u zich bewust van de schade.

Om te zien of je een dode tand hebt:

 • De aangetaste tand wordt zwart.
 • In de regel veroorzaakt het geen kiespijn, omdat de zenuwen al zijn gestorven.
 • De tand wordt broos en broos – bij het kauwen van hard voedsel kunnen splinters loskomen.
 • Het omliggende tandvlees kan rood worden en ontstoken raken.

Voor tandartsen is pulpnecrose een echte focus voor ziekten van het omliggende weefsel. Want als bacteriën zich vanuit deze rotte tand in het omliggende weefsel verspreiden, kunnen verdere tandziekten, verhoogde cariës of zelfs de infectie van verre organen het gevolg zijn.

Tip: Als u een dode tand vermoedt, moet u deze zo snel mogelijk door een tandarts laten onderzoeken.

Als de tand eigenlijk een dode tand is, zal uw tandarts een wortelkanaalbehandeling aanbevelen. Daarbij verwijdert het dood weefsel, reinigt het het getroffen gebied en sluit het vervolgens de tand af om u te beschermen tegen infectie.

Tanddood en mogelijke gevolgen

Aan de andere kant, als u de tand onbehandeld laat, kunnen bacteriën zich verder in uw mond verspreiden, andere tanden beïnvloeden en het vervalproces versnellen.

Gevolgen van tanddood
Als u een zwarte tand opmerkt, moet u uw tandarts bezoeken. Want tanddood kan leiden tot ongewenste klachten.
 • Bovendien kan het omliggende tandvlees pijn doen en blozen en ontstoken raken door de belasting. Bloeden treedt dus gemakkelijker op bij het tandenpoetsen in de regio en in het ergste geval leidt dit tot een afname van het tandvlees (parodontitis).
 • In zeldzame gevallen kunnen bacteriën zelfs verre organen bereiken via de bloedbaan en secundaire infecties en andere ziekten veroorzaken.

Als uw tand al is afgestorven, kan deze in ieder geval niet worden gered, omdat het dode weefsel niet kan worden vernieuwd.

U kunt echter een wortelkanaalbehandeling met daaropvolgende bekroning gebruiken om ervoor te zorgen dat u de tand kunt blijven gebruiken.

Als de necrose echter al zo ver gevorderd is dat grote delen van de tand ontbreken, dan is een kroon of vulling niet meer voldoende en moet uw tand worden verwijderd om infectie te voorkomen.

In dit geval moet u rekening houden met een kunstgebit.

Omdat hetAls dit een gezondheidsprobleem is, worden de behandelingskosten meestal geheel of gedeeltelijk gedekt door de zorgverzekering.

Hoe tanddood te voorkomen

Er moet veel gebeuren voordat een tand sterft. Natuurlijk kan een tand op elk moment bij een ongeval zo ernstig gewond raken dat bijvoorbeeld de bloedtoevoer wordt doorgesneden.

Het natuurlijke proces van tandbederf is echter relatief lang en zal u meerdere keren van tevoren, bijvoorbeeld door ernstige kiespijn, signaleren dat er iets mis is.

Stralende glimlach dankzij tandzijde
Zorg voor uw tandheelkundige gezondheid om mogelijke tanddood te voorkomen.

Om de gezondheid van uw gebit te waarborgen, moet u letten op een adequate mondhygiëne en ook de controles bij de tandarts serieus nemen.

Hier zijn een paar tips voor een optimale mondhygiëne:

 • Poets je tanden regelmatig en minstens 2 keer per dag gedurende 2 minuten.
 • Gebruik mondwater en floss om ook interdentale ruimtes effectief schoon te maken.
 • Verminder uw consumptie van vruchtensappen en andere zure voedingsmiddelen – of vermijd ze helemaal.
 • Laat tandsteen en tandplak regelmatig professioneel verwijderen door uw tandarts.
 • Het is het beste om een elektrische tandenborstel of sonische tandenborstel te gebruiken. Deze tandenborstels hebben zich al meerdere malen succesvol bewezen tegen handtandenborstels.

Fooi: De beste elektrische tandenborstelmodellen zijn momenteel de Philips Sonicare DiamondClean, de Oral-B Smart 5000 en de Oral-B Pro 6000.

Elektrische tandenborstel
Met elektrische tandenborstels poets je veel grondiger dan met conventionele tandenborstels.

In de regel wordt u zich bewust van de aangetaste tand voordat deze zwart wordt. Want voordat de tandweefsels en zenuwen in de tand afsterven, voelt u extreme kiespijn – een laatste poging van uw lichaam om u te waarschuwen voor een dringend probleem.

Pas als de tand is afgestorven, begint het ontbindingsproces, dat verantwoordelijk is voor de zwarte verkleuring.

Met regelmatige preventieve en controles bij de tandarts kunt u deze situatie vanaf het begin voorkomen.

Zwarte tanden als gevolg van melanodontie (Zwarte Vlek)

Een andere oorzaak van zwarte tanden is de zogenaamde melanodontie – in de volksmond ook wel Black Stain (zwarte vlek) genoemd.

Melanodontie verwijst naar zwarte resten en vlekken op de tanden, die steeds vaker rond de rand van het tandvlees voorkomen.

Zwarte tanden bij kinderen
Zwarte tanden bij kinderen kunnen ook te wijten zijn aan een stofwisselingsziekte.

Het wordt veroorzaakt door verkleurende bacteriën die op de tanden worden afgezet. Deze bacteriën worden veroorzaakt door een combinatie van ijzerhoudende speekselcomponenten en bacteriële metabolieten. Slechts een paar mensen hebben de metabolische producten die nodig zijn voor een reactie in hun bloed.

Hoewel deze reacties de zwarte afzettingen op de tanden veroorzaken, die er lelijk uitzien en vaak leiden tot plagen, vooral bij kinderen, zijn ze onschadelijk voor de gezondheid.

Info: Deze ziekte is zeer zeldzaam (4% van alle adolescenten en kinderen tussen 6 en 11 jaar). Bij volwassenen komt de ziekte in de regel niet voor.

Onderzoek heeft nog niet kunnen achterhalen waarom deze ziekte pas in de puberteit verschijnt – de ziekte wordt niet gevonden bij volwassenen. Een ander interessant resultaat is echter dat mensen die in hun jeugd aan melanodontie leden, later minder kans hebben op tandbederf.

 • De verkleuring treedt voornamelijk op rond het tandvlees en loopt slingervormig over de tand.
 • Hoewel ze er lelijk uitzien, zijn ze onschadelijk voor de gezondheid.
 • Melanodontie heeft niets te maken met slechte mondhygiëne.

Door goed te reinigen, kunt u het begin van melanodontie vertragen, maar het kan meestal niet worden voorkomen. Dan moet je naar de tandarts, die de lelijke tandplak professioneel kan verwijderen.

Melanodontie (Zwarte Vlek) en mogelijke gevolgen

Zoals hierboven vermeld, heeft melanodontie geen negatieve gevolgen voor de gezondheid.

Omdat de ziekte echter alleen voorkomt bij kinderen en adolescenten en zelfs daar slechts zeer zelden,de zwarte tanden leiden vaak tot plagen, wat het zelfvertrouwen van het kind ernstig in gevaar kan brengen.

Zwarte tanden bij kinderen
Zwarte tanden bij kinderen zijn niet noodzakelijkerwijs te wijten aan slechte mondhygiëne.

Studies hebben aangetoond dat volwassenen die in de kindertijd aan melanodontie leden, minder kans hebben op tandbederf dan volwassenen die geen melanodontie ontwikkelden.

De ziekte heeft dus op zijn minst een positief effect op de latere tandheelkundige gezondheid, zelfs als de oorzaken nog niet voldoende zijn onderzocht.

Wat u kunt doen tegen melanodontie

Hoewel het optreden van melanodontie niet kan worden vermeden als u de bacteriën en metabole producten die nodig zijn voor de reactie in uw lichaam heeft, kunt u de symptomen uitstellen met de juiste tandheelkundige zorg.

 • Poets je tanden regelmatig en grondig om afzettingen vroegtijdig te verwijderen – volgens artsen zijn sonische tandenborstels hiervoor ideaal, wat kan helpen bij een speciale reinigingsprestatie en vaak zelfs een speciale polijstfunctie.
 • Gebruik mondspoelingen om bacteriën in de mond te doden – dit kan ook de reacties vertragen die verantwoordelijk zijn voor melanodontie.
 • Reinig ook de interdentale ruimtes intensief – bij voorkeur met tandzijde.
 • Voer regelmatig een professionele tandreiniging uit bij de tandarts.

Zodra deze verkleuringen echter op uw tanden verschijnen, zult u ze niet kwijtraken met conventioneel poetsen. Zelfs met een elektrische tandenborstel kunnen de zwarte vlekken niet meer worden verwijderd. Nu moet u een professionele verwijdering laten uitvoeren door de tandarts.

Zwarte tanden laten reinigen door de tandarts

De tandarts kan de tandplak, tandplak en tandsteen betrouwbaar verwijderen met speciale apparatuur.

Er kan bijvoorbeeld gebruik worden gemaakt van een poederstraalproces. De tandarts reinigt uw tanden met een drukstraalmengsel van water, zand en zout. Hierdoor kan hij de lelijke verkleuring pijnloos en zonder gevaar voor uw tandglazuur verwijderen.

Gebitsreiniging bij de tandarts
De tandarts kan uw aangetaste tanden grondig reinigen.

Aangezien melanodontie meestal steeds opnieuw voorkomt, moet u de reiniging regelmatig door de tandarts laten doen. De reacties die de verkleuring op de tanden veroorzaken, komen bij elke getroffen persoon anders voor.

Zo kunt u na een professionele verhuizing en met de juiste tandheelkundige zorg nog lang symptoomvrij blijven, of zal een reiniging om de paar maanden of om de zes maanden nodig zijn.

Melanodontie is geen gezondheidsbedreigende ziekte, maar wordt alleen door de getroffenen als onesthetisch ervaren. Daarom dekt de zorgverzekering meestal niet de behandelingskosten. U kunt mogelijk subsidies ontvangen via een aanvullende tandartsverzekering als deze melanodontie dekt.

Ik raad je aan om hiervoor met je zorgverzekeraar in gesprek te gaan.

Conclusie: Wat helpt bij zwarte tanden

Bij volwassenen zijn zwart verkleurde tanden vaak het gevolg van tandweefsel dat is afgestorven als gevolg van cariës of ongelukken (tanddood).

Zwarte tanden behandeling
Met zwarte tanden kan alleen de tandarts helpen.

Deze verkleuringen kunnen door tandartsen worden verwijderd als onderdeel van een wortelkanaalbehandeling en worden afgesloten met kronen en vullingen.

 • Als het tandbederf echter al zo ver gevorderd is dat grote delen van de tand ontbreken of zwart worden, moet de tand worden geëxtraheerd en vervangen.
 • Laat zo’n tand niet onbehandeld. Dit is waar bacteriën zich kunnen vermenigvuldigen en zich kunnen verspreiden naar de rest van je mond.

Bij kinderen, in het geval van zwarte resten op anders goed onderhouden tanden, is het voornamelijk melanodontie. De ziekte wordt veroorzaakt door bacteriën en leidt tot lelijke, zwarte afzettingen op de tanden.

Zwarte tanden bij kinderen
Bij kinderen zijn de zwarte tanden slechts tijdelijk en verdwijnen ze uit de puberteit.

De ziekte verdwijnt meestal met de puberteit en heeft dan de bijwerking dat de getroffen persoon later minder last heeft van cariës dan mensen zonder eerdere melanodontie. De exacte relaties zijn nog niet voldoende onderzocht.

 • De ziekte komt alleen voorr is zeer zeldzaam en is grotendeels afhankelijk van het metabolisme van de betrokkene. Melanodontie heeft geen gezondheidsrisico’s, daarom dekken zorgverzekeraars vaak de kosten van verwijdering niet.
 • Met een professionele tandreiniging kunt u de zwarte aanslag laten verwijderen. Dit wordt vooral aanbevolen omdat kinderen vaak het doelwit zijn van plagen vanwege hun uiterlijk.

In beide gevallen kunt u ziekten voorkomen met de juiste tandheelkundige zorg. Als er al melanodontieafzettingen aanwezig zijn, moet de tandarts ze professioneel verwijderen – normaal tandenpoetsen is hier niet langer voldoende.

Andere aanbevelingen

Voor zowel de algemene tandheelkundige gezondheid als de preventieve behandeling van mogelijke melanodontie, raad ik u aan uw tanden altijd grondig te reinigen.

In plaats van een gewone handtandenborstel raad ik een elektrische tandenborstel aan, zoals de Oral-B Genius 8000, die gewoon beter poetst dan een gewone tandenborstel. Bovendien heeft het een mooie polijstfunctie, die helpt om lelijke afzettingen in een vroeg stadium van de tanden te verwijderen.

Orale irrigator
Met een orale irrigator kunt u interdentale ruimtes snel en effectief reinigen. Lees de gedetailleerde vergelijking van orale irrigators in onze review.

Naast het poetsen zelf, moet u regelmatig mondwater en floss gebruiken om ook interdentale ruimtes effectief schoon te maken. Als dit te duur voor u is, kunt u ook een orale beregenaar gebruiken.

Vermijd vruchtensappen, koffie en sigaretten, omdat ze verantwoordelijk zijn voor lelijke tandplak en secundaire ziekten.

Ga regelmatig naar de tandarts – controles elimineren de meeste problemen voordat ze zich voordoen. Professionele gebitsreiniging is effectiever en betrouwbaarder dan alleen het poetsen van je tanden – hoe goed je ook poetst.

Sla niet aan de verkeerde kant op. Hoewel zaken als een ultrasone tandenborstel of sonische tandenborstels zoals de Sonicare DiamondClean Smart in eerste instantie erg duur lijken, kost een complexe basisrenovatie van de tanden en een uitgebreid kunstgebit uiteindelijk meer.

Meer informatie over goede tandheelkundige zorg is te vinden in de gids voor gezonde en witte tanden.