Cervicaal tandbederf – behandelingen, huismiddeltjes &risico’s

Wat te doen in het geval van cervicale cariës? De behandeling met vullingen en tal van tips voor preventie en pijnverlichting in de uitgebreide gids.

Cervicaal tandbederf is een speciale vorm van normale cariës, waarbij niet het oppervlak van de tand wordt aangetast, maar de hals van de tand.

Deze vorm is zo ernstig omdat de hals van de tand erg gevoelig is voor warmte, kou en zuur.

 • In het geval van tandcariës is de consumptie van warm of koud voedsel bijzonder pijnlijk.
 • In het gevorderde stadium kan continue, ernstige pijn het gevolg zijn.

In dit artikel zal ik in meer detail het verschil met normaal tandbederf uitleggen, evenals de oorzaken, risico’s en behandeling, zodat u precies weet wat u kunt doen met cervicale cariës.

Ook leer je handige huismiddeltjes waarmee je pijn in geval van nood goed kunt voorkomen en verlichten.

Cariës in een oogopslag

Cariës is een ziekte van de tanden veroorzaakt door bacteriën (plaque), waarbij het beschermende glazuur eerst wordt aangevallen en vernietigd.

Verloop van cariës

Vervolgens nestelen de bacteriën zich op de onbeschermde tand en eten zich een weg door het dentine.

 • De tand wordt poreus en wordt geleidelijk zwart.
 • Tandbederf veroorzakende bacteriën voeden zich met suiker die we met voedsel binnenkrijgen.
 • Als cariës onbehandeld blijft, kan het dooreten tot aan de wortel van de tand en de tand volledig vernietigen.

In de regel ontwikkelt cariës zich eerst op de kauwoppervlakken, vooral op de kiezen en werkt zich vervolgens langzaam een weg naar de binnenkant van de tand.

Tandhalscariës verschilt van normaal tandbederf omdat de hals van de tand direct wordt aangetast, niet de kauwoppervlakken.

Verschillen in cervicale cariës &cariës

Normale cariës beïnvloedt het tandoppervlak en vernietigt geleidelijk het beschermende glazuur voordat het dieper in de tand doordringt.

Ceretaal cariës doet pijn

Tandhalscarië ontwikkelt zich op de nek van de tanden die niet worden beschermd door glazuur. Normaal gesproken zijn deze omgeven door het tandvlees en dus voldoende beschermd.

 • Maar als het tandvlees zich terugtrekt, bijvoorbeeld door parodontose, dan worden de gevoelige tandhalzen blootgelegd.
 • Nu kan tandbederf deze onbeschermde gebieden aanvallen en zich veel dichter bij de wortel van de tand nestelen.

Tandhalscariës treedt vooral op wanneer de tandhalzen, die anders door het tandvlees worden beschermd, worden blootgesteld.

Omdat de hals van de tanden gevoeliger is dan de tandoppervlakken, heb je ook meer last van matige tot ernstige kiespijn.

Vooral warm en koud eten en drinken kan pijn veroorzaken, maar ook zure voedingsmiddelen zoals vruchtensappen veroorzaken meer stekende pijn.

De risicogroepen voor cervicaal tandbederf

Als u vaak last heeft van bloedend tandvlees en de nek van de tanden duidelijk zichtbaar is, dan heeft u een verhoogd risico op het ontwikkelen van cervicale cariës.

Cervicaal tandbederf wat te doen

Besteed speciale aandacht aan een grondige verzorging van tanden en tandvlees om dit te voorkomen.

Diabetici en ouderen behoren ook tot de risicogroepen, omdat parodontitis hier steeds vaker voorkomt.

Behandeling en risico’s van cervicale cariës

Cariës op de hals van de tand kan worden behandeld. Hier moeten echter speciale vullingen worden gebruikt.

Cervicale cariës behandeling
In het geval van cervicale cariës zijn speciale vullingen nodig.

Het zogenaamde glasionomeercement is een vulling die meer geschikt is voor kleine beschadigingen (zoals die op de hals van de tand) en ook fluoride op de tand afgeven om verdere cariësbesmettingen te voorkomen.

Uw tandarts moet deze vulling echter regelmatig controleren op zijn duurzaamheid. De effectiviteit van de behandeling hangt vooral af van de timing.

 • Als cervicale cariës vroeg wordt ontdekt, kan het net zo betrouwbaar worden behandeld als gewone cariës.
 • Als u echter te lang wacht, kan halskasbederf ernstige schade veroorzaken – in het ergste geval kan de aangetaste tand niet langer worden gered.

Als eenvoudige vullingen niet langer voldoende zijn, moet de tand worden voorzien van een kroon.

Tandkroon voor tandcariës

De kosten van een kroon zijn veel hoger dan een eenvoudige vulling van kleine schade – het is ook complexer.

Om een dergelijke situatie te voorkomen, moet u bijzondere aandacht besteden aan grondige profylaxe (preventie) met betrekking tot de gezondheid van uw tandvlees.

Fooi: Gebruik daarnaast een tandpasta met fluoride om het tandglazuur te behouden.

Voorkom parodontitis &cervicaal tandbederf

De nekken van de tanden worden alleen effectief beschermd door het tandvlees. Om uw tandvlees gezond te houden, moet u bijzondere aandacht besteden aan een grondige verzorging van de interdentale ruimtes.

Voorkomen van cervicale cariës
Als flossen te duur voor u is, kunt u uw openingen snel en effectief reinigen met een orale irrigator.

U kunt tandzijde en mondwater gebruiken, evenals interdentale borstels. Daarnaast raad ik elektrische tandenborstels aan, omdat bewezen is dat ze beter reinigen dan normale handtandenborstels.

Orale irrigators zoals de Waterpik WP 660 zijn iets duurder in aanschaf. Deze komen echter het dichtst in de buurt van een professionele reiniging bij de tandarts en zijn gemakkelijk vanuit huis te gebruiken.

 • Als u tijdens het tandenpoetsen meer bloedend tandvlees opmerkt, is dit een eerste indicatie dat er iets mis is.
 • Als u echter een grondige zorg uitvoert, zou dit probleem binnen enkele weken vanzelf moeten verdwijnen.

Als het probleem niet vanzelf verdwijnt, ondanks goede tandheelkundige zorg, raadpleeg dan uw tandarts om de exacte oorzaak te verduidelijken.

Cervicaal tandbederf
Uw tandarts weet het beste wat te doen met cervicale cariës.

Tandsteen kan op de lange termijn ook je tandvlees irriteren en leiden tot ontstekingen en uiteindelijk parodontitis.

Tandsteen kun je het beste verwijderen door je tandarts met een professionele tandreiniging. Hij zal ook uw tandhalzen inspecteren en u laten weten of hij zich zorgen maakt.

Gezonde voeding voor tanden &gum

Om parodontose, maar ook cariës en vele andere ziekten te voorkomen, is een uitgebalanceerd en vitaminerijk dieet onvermijdelijk.

Nek Cariës Voeding
Niet alleen tandenpoetsen, maar ook de juiste voeding zorgt voor gezonde en stralende tanden.

U moet ervoor zorgen dat u zich houdt aan de aanbevolen dagelijkse waarden voor alle vitamines en mineralen, zodat uw lichaam altijd alle belangrijke bouwstenen beschikbaar heeft voor genezing en verzorging.

Tekorten aan verschillende vitaminen en mineralen bevorderen tandbederf en andere ziekten en vertragen ook het proces waarmee je lichaam ze bestrijdt en schade herstelt.

Tips over voeding voor gezonde tanden zijn te vinden in de gids voor gezond eten. Lees ook welke 19 voedingsmiddelen &vitamines belangrijk zijn voor tandvlees.

Deze huismiddeltjes helpen tegen cervicale cariës

Allereerst wil ik u kort informeren dat de hier genoemde remedies kunnen helpen om de symptomen te verlichten of effectief te voorkomen.

Maar als u al last heeft van tandbederf, dan kan alleen een tandarts er effectief tegen optreden.

Preventiemiddelen

Door goede preventie kunt u de bacteriën die verantwoordelijk zijn voor cariës verminderen en de ontwikkeling van tandbederf of cervicale cariës vertragen.

Knoflook

Voorkomen van cervicale cariës

Knoflook heeft een sterk antibacterieel effect en doodt op betrouwbare wijze bacteriën in de mond.

Je kunt een teentje knoflook kauwen of toevoegen aan warm water en de oplossing als mondwater gebruiken.

Natuurlijk kun je je eten ook “opleuken” met knoflook.

Gorgel zoutoplossing

Cervicaal tandbederf

Zout in heet water, ook wel zoutoplossing genoemd, wordt vaak gebruikt in de geneeskunde en dient als ontsmettingsmiddel.

Spoel uw mond regelmatig met een zoutoplossing, elimineer bacteriën en desinfecteer tegelijkertijd.Ontsteking in de mondholte.

Oregano olie

Tandbederf voorkomen

Oregano olie hbij zeer sterke antibacteriële en antibiotische eigenschappen en bestrijdt bacteriën zeer effectief. Het wordt beschouwd als een van de sterkste antibiotica in de natuurgeneeskunde.

Zwangere en zogende vrouwen en kinderen mogen echter geen toevlucht nemen tot oregano-olie, omdat het effect hier te sterk is.

Cider azijn

Voorkom tandbederf met appelciderazijn

Appelciderazijn herstelt de pH van je mondflora en creëert een onaangename omgeving voor bacteriën – ze vinden het moeilijk om te overleven in de zure omgeving.

Appelazijn is geschikt als oplossing in water, maar kan ook gebruikt worden als saladedressing.

Middelen voor pijnverlichting

De volgende remedies zullen u vooral helpen met acute kiespijn als u geen pijnstillers zoals ibuprofen, aspirine of Tylenol in het huishouden heeft.

In het geval van zeer ernstige kiespijn zijn deze huismiddeltjes echter soms niet effectief – hier moet u zo snel mogelijk naar de tandarts gaan.

Verminder nekcariëspijn

Bovendien elimineren pijnstillers altijd de symptomen, maar niet de oorzaak. Alleen de tandarts kan u betrouwbaar en langdurig bevrijden van de problemen.

Salie en kamillethee

Verminder nekcariëspijn

Salie en kamillethee hebben een kalmerend en ontstekingsremmend effect en kunnen pulserende pijn verlichten.

IJszak

IJspakketten koelen het getroffen gebied af en vertragen de bloedstroom. Dit leidt tot een lokale anesthesie van de pijn.

Plaats de ijsblokjes echter nooit direct op de aangetaste tand, omdat de tanden erg gevoelig kunnen zijn voor kou, vooral in het geval van cariës.

Koel in plaats daarvan de aangedane wang af. Na ongeveer 5 minuten zou aanzienlijke verlichting moeten optreden. Dit duurt echter alleen zolang het getroffen gebied onderkoeld blijft.

Kruidnagel en kaneel

Ceretaal cariës doet pijn

Kruidnagel bevat eugenol, een verdovingsmiddel. U kunt op een kruidnagel kauwen om het actieve ingrediënt vrij te geven of kruidnagelolie op de aangetaste tand aanbrengen.

Kaneel bevat ook eugenol en biedt daarom dezelfde verdovende eigenschappen als de kruidnagels.

Hoog-proof alcohol

High-proof alcohol wordt veel minder vaak gebruikt, maar kan helpen de kiespijn te verdoven. Daarnaast heeft alcohol een effect op de hersenen en verhoogt daarmee de persoonlijke remmingsdrempel.

Ik raad je echter aan om je te laten onderzoeken door je tandarts en de pijn niet te verdoven met alcohol.

Samenvatting en andere onderwerpen

Cervicaal tandbederf treedt op wanneer de nek van de tanden wordt blootgesteld omdat ze niet zijn omgeven door beschermend glazuur zoals de rest van de tand.

Cervicaal tandbederf
Met gezonde tanden en tandvlees voorkom je de ontwikkeling van cervicale cariës. Het is het beste om te poetsen met een elektrische tandenborstel en de interdentale ruimtes grondig schoon te maken.

In het bijzonder, als u al tandvleesproblemen heeft, zoals bloedend tandvlees, moet u opletten.

 • Om cervicaal tandbederf te voorkomen, moet u eerst en vooral aandacht besteden aan gezond tandvlees. De beste manier om dit te doen is met elektrische tandenborstels en een orale irrigeerder.
 • Als cervicale cariës vroeg wordt ontdekt, wordt een relatief eenvoudige behandeling uitgevoerd met een vulling die de tand afdicht en voorkomt dat hernieuwde cariës wordt gebruikt door fluoride vrij te geven.
 • Als de cariës zich echter al heeft verspreid, kan een bekroning nodig zijn. In absoluut uitzonderlijke gevallen wordt de tand geëxtraheerd.

De juiste profylaxe staat hier op de voorgrond. Parodontose, de belangrijkste trigger voor cervicale cariës, kan heel goed worden voorkomen door aandacht te besteden aan goede tandheelkundige zorg en voeding.

Nuttige artikelen over halsel tandbederf

Cervicaal tandbederf

Als je het artikel nuttig vond, kijk dan ook eens naar de volgende onderwerpen:

Zelf poets ik al jaren mijn tanden met een elektrische tandenborstel. Waarom en welke verschillen dit heeft voor mijn tanden, lees in het artikel Elektrische tandenborstel of normale handtandenborstel: Welke is beter?