Dit is hoe effectief een tandafdichting is

Als u een verhoogd risico loopt op tandcariës, kunnen tandkitten voor tandafdichting de oplossing voor uw probleem zijn. Hier vindt u alles wat u moet weten.

Tandheelkundige afdichtingsmiddelen kunnen gunstig zijn voor patiënten van alle leeftijden – hoewel ze meestal worden aanbevolen voor kinderen en adolescenten van wie de tanden zich ontwikkelen.

Een afdichting kan beschermen tegen tandbederf

Cariës verzacht en maakt tandharde substantie steeds losser. De ziekte begint aan het oppervlak van de tand en beweegt zich door het glazuur naar de wortel.

 • Het zorgt ervoor dat het beroemde gat in de tand, dat bijzonder pijnlijk is, in de eerste plaats ontstaat.
 • Cariës is een van de meest voorkomende ziekten in geïndustrialiseerde landen. Als de tand is verzegeld, kan dit de verspreiding vertragen.

Dit is hoe het afdichten van de groeven van de tand helpt tegen tandbederf

Zuren en cariësbacteriën hebben een destructief effect op de tanden. De leefruimte van de bacteriën die tandbederf veroorzaken & slechte tanden is plaque (kleverige bacteriële coating).

Tandafdichting helpt tandbederf tegen tandbederf
Cariës komt vooral voor op plaatsen die voor de tandenborstel moeilijk te bereiken zijn.

Dit wordt voornamelijk gevormd door voedseldeeltjes in de interdentale ruimtes en de tandoppervlakken. Koolhydraten zoals suiker ontbinden in de groeven (maar ook zetmeel zoals aardappelen & brood, glucose en fruit).

 • Voorkeursplaatsen voor de vorming van plaque zijn: de tanden van het buitenste deel van de bovenwang (wangzijde) en frontale tanden van het binnenoppervlak van de onderkaak.
 • De bacteriën zetten de suiker van het voedsel om in melkzuren en andere organische zuren om het calcium van het harde tandmateriaal op te lossen.

De demineralisatie van het tandoppervlak verloopt geleidelijk. Hoe langer deze koolhydraatresten aan de tanden kleven, hoe groter de kans dat de tandsubstantie wordt aangevallen.

De factor tijd speelt een doorslaggevende rol

In de holtes van de tanden worden gaten steeds groter – tot in de diepte – omdat bacteriën daar moeilijk te verwijderen zijn.

 • Van daaruit vordert de demineralisatie van de tandsubstantie gestaag en versnelt het vervalproces. Tandverlies & erger dreigt:
 • De bacteriën kunnen ook leiden tot ontsteking van het tandvlees en zich verspreiden naar andere tanden of de hele mondholte.

Trouwens: Direct contact met zuren is ook mogelijk zonder bacterieel effect.

Afdichting beschermt tegen zuren

Eten en drinken gemaakt van citrusvruchten, onverdunde vruchtensappen, frisdranken en allerlei coladranken (ook wel “lichte” producten zonder suiker genoemd) veroorzaken tandbederf.

Ook brengt frequent braken bij boulimia of anorexia keer op keer het zure maagsap in de mond.

Wat doet tandafdichting?

Veel van de cariës ontstaat in groeven. Bacteriën vinden daar voedsel en het glazuur van de tand wordt aangevallen.

 1. Tandcariës begint meestal in de groeven van de kiezen (kiezen).
 2. Daarom wordt daar door de tandarts een tandkit aangebracht.

Deze dunne laag dient als barrière voor de ophoping van voedselresten en bacteriën.

Het doel van deze preventieve behandeling is om de kleine groeven te vullen en te sluiten, zodat de tandenborstel effectief het hele oppervlak van de tand kan bereiken en reinigen.

Dit om de (snelle) vorming van cariës te voorkomen.

Tandafdichting bij kinderen

In sommige onderzoeken is aangetoond dat veel kinderen (ongeveer 4 van de 5) tandbederf ontwikkelen op het oppervlak van de kiezen.

 • Zelfs als uw kind regelmatig zijn tanden poetst, kan tandplak zich verzamelen in de scheuren van het oppervlak en daar ziekte veroorzaken.
 • Vooral als de pleistertechniek nis niet 100% correct. Bovendien zijn de borstelharen van de meeste tandenborstels vaak breder dan deze zeer fijne scheuren.

Het aanbrengen van een kit wordt daarom voor de meeste kinderen aanbevolen na tandjes en vóór de uitbarsting van de 2e tanden.

Hoe werkt tandafdichting bij de tandarts?

Tijdens de 1e sessie zal de tandarts een volledige controle van alle tanden uitvoeren om uw risico op tandbederf te beoordelen. Als er diepe tandgroeven zijn, zal hij waarschijnlijk een zeehond voorstellen.

Voer tandafdichting uit bij de tandarts

Daarna wordt de behandeling uitgevoerd met deze stappen:

 • Het reinigen van de tanden waarop u de tandkit krijgt aangebracht.
 • Het aanbrengen van een oplossing in de vorm van gel zodat de kit goed aan de tanden hecht.
 • Het aanbrengen van de kit zelf om de groeven en groeven van de tanden te sluiten.
 • De fotopolymerisatie van de tand – de kit wordt bestraald met licht om uit te harden.

Het is belangrijk op te merken dat de toepassing zonder anesthesie wordt uitgevoerd. De procedure verloopt meestal zonder pijn en is een routineprocedure. In de regel zijn er geen hoge risico’s voor uw gezondheid.

Op welke leeftijd moet de tandafdichting worden uitgevoerd?

Het is mogelijk om de tandafdichting vanaf 6 jaar te doen (wanneer de eerste permanente kies in de mond verschijnt).

Een verdere afdichting kan raadzaam zijn op ongeveer 12 jaar (wanneer de tweede kiezen uitbreken).

Het is ook mogelijk om in te grijpen bij volwassenen met een hoog risico op cariës – als de tandarts de noodzaak van actie bevestigt.

De behandeling mag alleen onder medisch toezicht worden uitgevoerd. Wees dus niet bang voor de tandarts.

Voordelen van tandkitten

Tandafdichting vermindert het risico op tandbederf op de tanden aanzienlijk.

Tandheelkundige zorg tegen cariës

Het beschermt vooral die gebieden die een tandenborstel moeilijk te bereiken vindt. Op de lange termijn is zo’n behandeling zeker goedkoper dan dure kunstgebitten.

In de meeste gevallen gaat de tandheelkundige afdichting 3 tot 10 jaar mee, waarbij de toestand regelmatig door uw tandarts wordt gecontroleerd (om er zeker van te zijn dat de afdichting niet beschadigd is).

Veiligheid en risico’s

Het gebruikte materiaal is in wezen een kunststofhars die al jaren met succes wordt gebruikt.

Sommige studies tonen echter aan dat kinderen die in contact zijn gekomen met tandheelkundige afdichtingsmiddelen kleine hoeveelheden van de chemische verbinding BPA hebben.

Van BPA is bekend dat het het hormoon oestrogeen nabootst, dat van nature in het lichaam voorkomt. Een verstorende factor die leidt tot een aantal gezondheidsproblemen macht.

BPA en speeksel

Een recent rapport in het officiële tijdschrift van de American Academy of Pediatric benadrukte dat de blootgestelde BPA in speeksel een chemische reactie veroorzaakt.

 • Bovendien is een significante concentratie BPA in speeksel detecteerbaar tot 3 uur na het aanbrengen van tandheelkundige afdichtingsmiddelen.
 • Om BPA-blootstelling te minimaliseren, moet het oppervlak van de tand worden gespoeld na het aanbrengen van het tandheelkundige product.

De rol van dit materiaal bij tandcariëspreventie biedt echter grote voordelen. Daarom mag het gebruik van deze afdichtingsmiddelen niet worden opgegeven.  De auteurs van de studie benadrukken dat de zeehonden waarschijnlijk veilig zijn.

Zeker als je de voordelen van tandafdichting afweegt in termen van de risico’s van tandbederf. Een gat in de tand inclusief de bron van bacteriën beschadigt het lichaam enorm.

Risicofactoren die tandafdichting noodzakelijk kunnen maken

Mondhygiëne is een cruciale factor; het is noodzakelijk om je tanden regelmatig te poetsen na het eten – of minstens 2x per dag.

Dit beschermt tegen gevaarlijke bacteriën op de tanden.

De beste interdentale borstels van curaprox tepe en anderen

De tandspleten moeten regelmatig worden schoongemaakt, hetzij met tandzijde of kleine speciale borstels (interdentale borstels), die verkrijgbaar zijn in drogisterijen en apotheken. Plaque en voedseldeeltjes hopen zich daar op zonder dat iemand ze opmerkt.

Een normale tandenborstel kan deze openingen niet bereiken. Ook elektrisch Tandenborstels helpen hier niet.

Vermijd zure voedingsmiddelen

Vermijd zure voedingsmiddelen of dranken ongeveer een half uur voor en na het tandenpoetsen. De zuren verzachten het tandoppervlak en poetsen beschadigt het glazuur.

Samenvattend: Hoe zorg je voor een gezond gebit

Een tandafdichting kan nuttig zijn – vooral voor kinderen – volwassenen mensen met diepe groeven.

Vraag uw tandarts om zijn mening in een persoonlijk gesprek – hij zal u vertellen of afdichting zinvol is voor uw tanden.

Aan de andere kant kunt u vandaag al een paar tips volgen om cariës te vermijden – zonder de tandarts te bezoeken.

 • Poets je tanden gedurende 2 minuten na elke maaltijd
 • Gebruik een antiseptisch mondwater na het tandenpoetsen
 • Gebruik tandzijde of een andere vorm van interdentale reiniging
 • Gebruik een fluorhoudende tandpasta met lage slijtage
 • Consumeer geen snoep of suikerhoudende dranken tussen de maaltijden
 • Ga elk half jaar naar de tandarts voor een controle – het is het beste om meteen een afspraak te maken.

Tip: Ontdek veel nuttige informatie voor gezonde tanden in onze artikelen over tandheelkundige zorg.

Het doel van deze preventieve behandeling is om de kleine groeven te vullen en te sluiten, zodat de tandenborstel effectief het hele oppervlak van de tand kan bereiken en reinigen.

Dit om de (snelle) vorming van cariës te voorkomen.