Hoe effectief is een tandpoets?

Hoe effectief een tandlak is, welke voor- en nadelen er zijn en wanneer een tandlak zinvol is, leer je in de uitgebreide gids.

Wat is een tandlak precies, wanneer wordt deze gebruikt en hoe werkt de behandeling? Antwoorden op deze vragen zijn te vinden in het volgende artikel.

Er zijn verschillende redenen om tanden te poetsen en de resultaten zijn dienovereenkomstig verschillend:

 • In de meeste gevallen wordt een tandlak gedaan om tanden “glad” te maken.
 • De tandlak is ook onderdeel van een professionele tandreiniging.
 • Evenzo begrijpen velen een tandlak als het bleken van de tanden.

In de volgende tekst vindt u belangrijke details over de verschillende toepassingsgebieden van een tandheelkundige nagellak. Het gaat onder andere over de volgende onderwerpen:

Afhankelijk van het type tandlak waarin u geïnteresseerd bent, kunt u direct naar het bijbehorende hoofdstuk gaan. Eerst wil ik u graag meer in detail kennis laten maken met de verschillende soorten tandheelkundig polijsten.

Wat is een tandlak?

Een tandheelkundige poetsbeurt kan om verschillende redenen worden gedaan. De meest voorkomende en meest gebruikte vorm van tandenpoetsen dient om het tandoppervlak gladder te maken.

Hoe effectief is een tandpoets?
Er zijn verschillende behandelingen waarbij een tandpoets wordt uitgevoerd.

Vooral na het inbrengen van nieuwe vullingen polijst de tandarts de oppervlakken om ze aan te passen aan het natuurlijk gladde oppervlak van de tanden.

Een tandpoets kan echter ook worden gedaan als gevolg van een andere behandeling, waaronder:

 • Tandenpoetsen voor het reinigen van tanden
 • Tandlak voor het bleken van tanden (tanden bleken)

In het volgende zal ik u kennis laten maken met de individuele vormen van tandenpoetsen en de belangrijkste verschillen.

Tandenpoetsen na tandvulling

U hebt vast al een tandvulling gekregen en gemerkt dat uw tandarts de aangetaste tand aan het einde van de behandeling heeft geslepen en gepolijst.

Tandenpoetsen na tandvulling
Bij elke tandvulling worden de tanden gepolijst zodat de vulling met de tong niet meer opvalt.

Deze behandelingsstappen maken deel uit van elke vulling en zorgen ervoor dat de setvulling net zo glad en schoon is als het natuurlijke tandoppervlak.

 • Minder tandplak kan zich nestelen op gladde tandoppervlakken en schoonmaken is veel gemakkelijker.
 • Daarnaast is het een onaangenaam gevoel als je met je tong over een ruwe plek op je tanden laat glijden.

Na het malen en polijsten zou u het verschil tussen de vulverbinding en de tand niet moeten kunnen zien. Dit type tandenpoetsen is tegelijkertijd zeer nuttig en effectief.

De pure tandlak neemt slechts een korte tijd van de gehele behandeling in beslag. Veel patiënten merken niet dat de tandarts de tand polijst.

Tandenpoetsen voor het reinigen van tanden

Zelfs bij een professionele tandreiniging wordt in veel gevallen een tandlak gebruikt. Naast grondige tandheelkundige zorg is tandreiniging bij de tandarts een goede voorzorgsmaatregel om cariës en tandplak te voorkomen.

Tandenpoetsen voor het reinigen van tanden
Tijdens een tandreiniging poetst de tandarts uiteindelijk de tanden.

Bij het reinigen van tanden kan de tandarts ook de gebieden in de mond reinigen en polijsten die moeilijk te bereiken zijn, zelfs met mondhygiëne.

Met name de interdentale ruimtes en de nekken waar tandsteen zich ophoopt, moeten minstens één keer per jaar door een specialist worden gereinigd.

Tandpoets met fluoride

Na het reinigen gebruiken tandartsen een fluoridepasta waarmee ze de gereinigde tanden polijsten. Deze nagellak zorgt ervoor dat je tanden bijzonder glad zijn en voorkomt de vorming van nieuwe tandplak. Tegelijkertijd bouwt de fluoride de tanden op.

In dit geval is tandenpoetsen een profylaxe die het voor u gemakkelijker maakt om uw tanden schoon te houden.

Als u op zoek bent naar een professionele tandreiniging en tandenpoetsen erop Als u voorzichtig bent om te voldoen aan de essentiële basisregels van mondhygiëne, kunt u veel doen om de vorming van tandplak te voorkomen.

Fooi: Gebruik elektrische tandenborstels zoals de Sonicare Diamond Clean, maar ook tandpasta met fluoride. Vanuit mijn ervaring behaal je hiermee hele goede resultaten.

Aanbeveling
elmex EMAIL PROTECTION PROFESSIONELE tandpasta, verpakking van 3 (3 x 75 ml)
Elmex Tandglazuur bescherming Professional

 • Aanbevolen door veel tandartsen.
 • Bevat waardevolle fluoride voor tandheelkundige bescherming.
 • Geschikt voor dagelijkse tandheelkundige zorg.
Zie prijs

Over dit onderwerp vindt u op deze pagina’s veel praktische handleidingen voor tandheelkundige zorg.

Tandenpoetsen of tanden bleken?

Veel mensen begrijpen een tandlak als een algemene behandeling om de tanden witter te maken. Dit proces wordt door tandartsen “tanden bleken” genoemd.

Tandenpoets witte tanden

Om de tanden witter te maken, gebruikt de tandarts (in tegenstelling tot tandreiniging) speciale chemische gels en pasta’s tijdens het bleken van tanden, die onzuiverheden op de tanden verwijderen.

Tip: De omgang met deze chemische stoffen is niet zonder gevaar, omdat ze altijd het tandglazuur aantasten.

Tanden bleken is alleen haalbaar als je tanden gezond zijn. Als u tandlakgels gebruikt zonder een tandarts te raadplegen, kunt u veel schade aan uw tanden veroorzaken.

Als u geïnteresseerd bent in het bleken van tanden, kan ik deze gedetailleerde gids voor het bleken van tanden aanbevelen.

Welke andere opties je hebt, kun je lezen in het artikel “Witte tanden krijgen”“.

Fooi: Er zijn ook speciale elektrische tandenborstels met White-modus, bijvoorbeeld de Philips Sonicare DiamondClean. Hierdoor wordt ook een bleken van de tanden bereikt.

Kosten van een tandheelkundige nagellak

Als het gaat om kosten, moet u eerst opletten welke vorm van tandpoets voor u geschikt is. De conventionele tandlak in combinatie met een tandvulling is al inbegrepen in de totaalprijs.

Kosten voor tandheelkundig poetsen
De kosten van het reinigen en polijsten van tanden verschillen van de kosten van het bleken van tanden.

Als u een tandreiniging laat uitvoeren, moet de laatste tandlak ook in de prijs zijn inbegrepen. De wettelijke ziektekostenverzekeraars dekken meestal op regelmatige tijdstippen de kosten van het reinigen van tanden.

Tanden bleken als een tandlak, aan de andere kant, wordt beschouwd als een esthetische behandeling en moet worden betaald door de patiënt zelf. Afhankelijk van de tandarts en de mate van verkleuring kan een tandpoets over tanden bleken tussen de 150 en 400 euro kosten.

Zelf tandenpoetsen uitvoeren

In de handel vindt u verschillende producten die adverteren met de term “tandlak”. In de regel zijn dit pasta’s of gels die verkleuring van de tanden elimineren of witter maken, hetzij door slijtage of chemische processen.

Tandenpoetsen bleken

Mijn collega Annika heeft tandenbleekproducten voor je getest en gaat in op haar rapporten over de voor- en nadelen van verschillende tandlakproducten en tandenbleekstrips zoals de Stella White Strips.

Over het algemeen moet je voorzichtig zijn bij het zelf poetsen van een tand.

Tandpasta of bleekpoeder bevatten vaak stoffen en chemicaliën die het glazuur van je tanden aantasten. Het is het beste om advies in te winnen bij uw tandarts voordat u een tandheelkundige poetsbeurt uitvoert.

Tandheelkundige poetshuismiddeltjes

Zuiveringszout wordt beschouwd als een efficiënt huismiddeltje om de tanden te polijsten en ze zo helderder te maken. Citroensap kan ook vastzittende plaque losmaken vanwege de zuren die het bevat.

Tandheelkundige poetshuismiddeltjes

Omdat beide huismiddeltjes echter het tandglazuur aanvallen, moet u ze alleen voorzichtig gebruiken en niet te vaak.

Het beste huismiddeltje voor gladde en witte tanden is grondige tandheelkundige zorg.

 • Je moet je tanden grondig poetsen na alle maaltijden.
 • Vergeet de interdentale ruimtes niet.

Van elektrische tandenborstels is aangetoond dat ze grondiger reinigen dan gewone handtandenborstels. Gebruik tandzijde en orale irrigators om voedseldeeltjes tussen de tanden te verwijderen. MondspoelingenDaarnaast heb je een frisse adem.

Als je tandplak voorkomt, blijven je tanden glad en glanzen ze als vers gepolijst.

Conclusie: Een tandlak beschermt de tandplak

Het is het beste om uw tandarts te vragen als onderdeel van een controle of een tandlak in uw geval wordt aanbevolen.

Tandpoetsen

Afhankelijk van wanneer de laatste professionele tandreiniging heeft plaatsgevonden, kan uw tandarts u een passende afspraak geven.

 • Als u geïnteresseerd bent in een tandlak om de tanden witter te maken, zou ik u ook aanraden om eerst een expert te raadplegen.
 • Veel van de gebruikte chemicaliën en tandpasta’s kunnen meer vernietigen dan verbeteren als ze verkeerd worden gebruikt.

Na een grondige controle kan uw arts de beste producten of behandelingen voor u aanbevelen.