Roken na een tandheelkundige ingreep

Waarom je ongeveer 2 weken na een tandheelkundige ingreep moet afzien van sigaretten en hoe je de tijd optimaal kunt overbruggen lees je in dit artikel.

U staat op het punt om een tandheelkundige operatie te ondergaan en wilt weten hoe roken het genezingsproces na uw tandheelkundige ingreep beïnvloedt?

In dit artikel leert u hoe lang u moet afzien van roken na uw tandheelkundige ingreep, welke alternatieven er zijn voor sigaretten voor de tijd na de operatie en welke gevolgen roken heeft voor de gezondheid van het gebit.

Oh ja, en natuurlijk welke maatregelen u kunt nemen om uw tandheelkundige gezondheid op de best mogelijke manier te beschermen ondanks roken.

Hoe lang mag ik niet roken na een tandheelkundige ingreep?

De algemene aanbeveling voor de sigarettenvrije periode na een tandheelkundige operatie is ongeveer 2 weken.

Dit klinkt zeker bijna net zo verschrikkelijk voor langdurige rokers als tandheelkundige chirurgie zelf – maar in je eigen belang moet je echt proberen zo lang mogelijk te pauzeren.

Tandheelkunde en sigaretten
In de regel geldt dat hoe langer de pauze, hoe lager de gezondheidsrisico’s.
 • Natuurlijk zijn deze tijden slechts indicatief – in detail kan de aanbevolen sigarettenpauze er in uw individuele geval voor u heel anders uitzien.
 • Het hangt ook af van uw algehele gezondheidstoestand (en natuurlijk van wat voor soort tandheelkundige chirurgie u moet doorstaan).

Een kleine tandvulling geneest veel sneller dan een complexe verstandskiesoperatie.

Fooi: De vraag over de lengte van de rookvrije periode na uw tandartspraktijk wordt het meest betrouwbaar beantwoord door uw behandelende tandarts, individueel afgestemd op uw situatie.

Deze risico’s dreigen als roken te vroeg

Je weet waarschijnlijk dat roken de algehele gezondheid (en natuurlijk de gezondheid van het gebit) schaadt.

Vooral na tandheelkundige chirurgie kan de consumptie van sigaretten onmiddellijk merkbare effecten hebben:

 • Wondgenezing wordt negatief beïnvloed en dit kan soms ernstige pijn veroorzaken!
 • Een tandheelkundige ingreep heeft hoogstwaarschijnlijk open wonden in de mondholte veroorzaakt.

Door deze wonden kunnen de verontreinigende stoffen van de sigaret in het weefsel doordringen en dus sneller in de bloedbaan.

Wat gebeurt er als gifstoffen van de sigaret in het wondweefsel doordringen?

Allereerst kan het voorkomen dat de wond veroorzaakt door de operatie zeer slecht of helemaal niet geneest.

Roken na tandheelkundige chirurgie bijwerkingen
Roken na een tandheelkundige ingreep verhoogt het risico op bijwerkingen.

Door te roken wordt teer in de wond afgezet, wat de wondgenezingsbevorderende bloedcirculatie vermindert.

De meeste rokers hebben ook vaak last van een droge mond als gevolg van de verslechterde zuurstof- en voedingsstoffentoevoer naar de mondholte gedurende een lange periode.

Wat heeft een droge mond te maken met wondgenezing?

Heel eenvoudig: om te genezen hebben wonden voldoende voedingsstoffen en zuurstof nodig.

Als deze twee helpers niet via een droge mond worden gegeven, heeft dit logischerwijs een nadelig effect op de wondgenezing.

Speeksel vervult veel belangrijke functies en beschermt ook de tanden tegen ziektekiemen of cariësbacteriën. Hoe droger de mond, hoe hoger het risico op tandziekte.

Nog meer risico’s van te vroeg roken

Een wond die niet slecht of helemaal niet geneest, is een open poort voor bacteriën in het lichaam.

Verloop van parodontitis
Parodontitis is een veel voorkomende bijwerking van roken. Het tandvlees trekt zich steeds verder terug en de tand kan uitvallen.

Het kan bijvoorbeeld leiden tot bloedvergiftiging, gingivitis of andere schade aan de andere tanden.

Op de lange termijn schaadt dit niet alleen de gezondheid, maar kan het ook echt geld kosten. Laten weneem bijvoorbeeld het inbrengen van een tandheelkundig implantaat onder de loep:

Hoewel hier meestal geen grote wond te zien is, heeft roken na een tandheelkundige ingreep toch negatieve gevolgen.

 • De gifstoffen in de sigaret kunnen ervoor zorgen dat het implantaat kort na het inbrengen oplost of niet optimaal ingroeit.
 • Dit is op zich al vervelend genoeg, omdat het het genezingsproces aanzienlijk verlengt.

Maar niet alleen u, maar ook uw portemonnee zal zich kort na een tandheelkundige ingreep ergeren aan de gevolgen van roken.

Want bij elke verdere ingreep die nodig is door slechte genezing, ontsteking of verkeerd ingegroeide implantaten ontstaan er natuurlijk nog meer kosten…

Dus beter je portemonnee en gezondheid beschermen na een tandheelkundige ingreep en een paar dagen stoppen met sigaretten!

En hoe zit het met roken voor een tandheelkundige ingreep?

Ten minste 6 uur voor de procedure moet u de sigaretten in het beste geval negeren.

Slechte adem roken
Al voor de operatie is een rookpauze verplicht.

De reden hiervoor is de nicotine die het lichaam binnenkomt tijdens het roken. Het verhoogt de productie van maagzuur – dit is niet alleen vermoeiend, maar verhoogt ook het risico op complicaties.

Niet voor niets werken operaties het beste op basis van een lege maag. Dit komt vooral door de vaak noodzakelijke verdoving. Als de maag niet vast, dreigen bijwerkingen zoals (problemen met de bloedsomloop, braken en misselijkheid).

Minstens 6, beter 24 uur geen sigaretten

Omdat operaties zelden leuk zijn, moet u de mogelijke bijwerkingen zo laag mogelijk houden – dus minstens 6 uur voor de operatie, geen sigaret!

 • Het zou zelfs beter zijn om een rookvrije periode van 24 uur voor de procedure te hebben, omdat de koolmonoxide en nicotine in het bloed worden afgebroken.
 • Dit leidt tot een verbeterde toevoer van zuurstof naar het hele lichaam (dit is vooral belangrijk voor wondgenezing).

Een operatie is vermoeiend genoeg voor het lichaam – dus waarom zou je het niet een beetje verlichten door een sigarettenpauze van 24 uur te nemen?

Het overbruggen van de rookvrije periode na de operatie

Natuurlijk is de onthouding van twee weken van sigaretten de beste methode om de wondgenezing niet in gevaar te brengen en zo snel mogelijk weer op de been te zijn.

Als dit in jouw geval net zo onmogelijk klinkt als het rijden op een eenhoorn, dan moet je op zijn minst de consumptie van sigaretten ernstig beperken voor de liefde voor je gezondheid.

Of kies voor een alternatief:

Nicotinepleisters helpen om afstand te doen

De tijden tussen sigaretten kunnen worden overbrugd met nicotinepleisters.

Aanbeveling
Nicotinell 21mg/24-uurs nicotinepleister, sterk (1) 7 stuks
Nicotinepleisters van Nicotinell

Deze pleisters werken snel en helpen u schadelijke rook na de operatie te voorkomen.

Zie prijs

Je hebt dus niet je gebruikelijke rookpauze, maar in ieder geval minder lichamelijke ontwenningsverschijnselen door de nicotine in de pleisters.

 • Trouwens: Nicotine kauwgom wordt meestal niet aanbevolen na een tandheelkundige ingreep, omdat kauwen de wond kan openen.
 • Bovendien absorberen de slijmvliezen van de mond het neurotoxine direct, wat kan leiden tot bijwerkingen.

In forums over tandheelkundige operaties worden antibacteriële mondspoelingen na het roken vaak geadviseerd om te stoppen met de Nikton – maar wees voorzichtig! Deze spoelingen kunnen de gifstoffen van de sigaretten niet op magische wijze stoppen of de penetratie in het weefsel omkeren!

De e-sigaretten die momenteel als gezonder worden beschreven, zijn ook niet geschikt als vervanging voor de sigaretten, omdat het roken van een e-sigaret er ook voor zorgt dat de wondgenezing van schadelijke rook de mondholte binnendringt.

Meer tips voor stoppen met roken

Als u na uw tandheelkundige ingreep op zijn minst het sigarettenverbruik wilt beperken, kunt u de kleine hunkering naar een sigaret overbruggen met een glas koud water.

Roker WaterMond
Zelfs een paar eenvoudige gedragsveranderingen kunnen helpen bij het afzien.

Voor veel rokers is de sigaret na het eten het echte culinaire hoogtepunt. Als je ook een fan bent van de “sigaret achteraf”, maak jezelf dan schoon na de maaltijd.hne.

 • Zo’n verandering van gewoonte helpt veel rokers om de spijsverteringssigaret niet zo te missen.
 • Om weer meester te worden van het eigen lichaam en geest kunnen progressieve spierontspanning, yoga en meditatie ook helpen.

Op deze manier leer je op een alternatieve manier om te gaan met je verlangen naar sigaretten.

Dit zijn geen wondermiddelen voor het plotseling stoppen met roken, maar hoe minder vaak je naar de smeulende stengel grijpt, hoe beter de wond kan genezen.

U wilt volledig stoppen met roken na uw tandheelkundige ingreep?

Een waardevol doel dat steun verdient.

Naast acupunctuur, hypnose, yoga en meditatie is er zeker een geschikte methode voor ondersteunende begeleiding voor jou. Praat met uw huisarts of tandarts over uw plannen.

Aanbeveling
Eindelijk niet-rokers! De gemakkelijke manier om te stoppen met roken
Boekaanbeveling: Eindelijk niet-roker

Dit boek is een van ’s werelds bekendste zelfhulpboeken voor rokers die eindelijk willen stoppen.

Zie prijs

Je bent een grote uitdaging aangegaan en op de volgende pagina’s op internet vind je verdere ondersteuning, informatie en tips over hoe je daadwerkelijk kunt stoppen en hoe je op de lange termijn rookvrij kunt blijven:

 1. https://www.nicht-rauchen-kann.de/rauchen-aufhoeren-basics.html
 2. https://www.rauchfrei-info.de/aufhoeren/tipps-fuer-ihren-rauchstopp/hilfe-bei-entzugserscheinungen/

En als niets helpt, dan zal een bezoek aan een geschikte verslavingszorg of een psychologisch begeleidingscentrum zeker helpen.

Hoe roken uw tandheelkundige gezondheid op lange termijn beïnvloedt

In het algemeen een paar woorden over het verband tussen roken en tandheelkundige gezondheid.

Rookcontrole
Regelmatige preventieve zorg is uiterst belangrijk voor rokers.

Langdurig roken verhoogt de kans op kanker op de slijmvliezen in de mond, tong, keel, slokdarm, luchtpijp, strottenhoofd en neusholtes.

 • Tandvleesontsteking of parodontitis zijn ook frequente langetermijngevolgen van roken.
 • Deze ziekten zijn zelfs vaker verantwoordelijk voor tandverlies dan cariës en kunnen dure kunstgebitten veroorzaken.

Natuurlijk is stoppen met roken de beste profylaxe, maar regelmatige bezoeken aan de tandarts helpen ook om problemen in een vroeg stadium te identificeren.

Controles bij de tandarts verminderen het risico en verbeteren het uiterlijk van de tanden

Natuurlijk moet u uw tandarts vertellen dat u rookt – hij kan u misschien helpen.

Naast het verhoogde risico op kanker als gevolg op lange termijn, kan roken ook op korte termijn gevolgen hebben en bijvoorbeeld een negatief effect hebben op het uiterlijk van je tanden.

Witte tanden Tips
Er zijn een paar eenvoudige maatregelen voor witte tanden.

Vaak veroorzaakt de rook tandverkleuring of beperkt het de functie van de smaakpapillen. Gelukkig zijn hier enkele zeer effectieve maatregelen voor.

Om de tanden echter visueel weer in vorm te brengen, moet je soms diep in je zak graven.

 • Een professionele tandreiniging verwijdert vuil en teerafzettingen op de tanden en kan tussen de 40€ en 140€ kosten.
 • Een tandenbleek bij de tandarts maakt gele tanden witter met een chemisch bleekmiddel en kost zelfs 150€ tot 400€.

Deze methoden werken, maar zijn zeker niet goedkoop. Niet alleen roken zelf is duur, maar ook het elimineren van optische invloeden op de tanden.

Het elimineren van slechte adem door roken

Overigens kan roken ook een onaangename slechte adem veroorzaken, omdat de zuurstof- en voedingsstoffentoevoer van de mondholte wordt beperkt door roken.

Slechte adem detecteren

Aanbevolen lectuur: De beste maatregelen tegen chronische slechte adem (halitose).

Zoals gezegd is een droge mondholte een ideale voedingsbodem voor slecht ruikende bacteriën.

 • Gingivitis (beginnende gingivitis) komt ook vaker voor bij rokers dan bij niet-rokers vanwege het onderaanbod van de mondholte.
 • De meest voorkomende symptomen zijn een rood tandvlees, gezwollen tandvlees en bloedend tandvlees).

Als gevolg hiervan hebben schadelijke bacteriën een goede kans om zich ongehinderd te verspreiden – het risico op rotte tanden als gevolg van cariës neemt aanzienlijk toe.

Het resultaat: dure kunstgebitten

Rokers moeten diep in hun zakken graven, vooral op oudere leeftijd. Niet alleen tandheelkundige vullingen en dure tandheelkundige implantaten bedreigen, maar ook andere dingen.

Dure parodontale behandeling of langdurige therapieën kunnen nodig zijn. Roken kan dus leiden tot een financiële ramp.

Aanbevolen lectuur: Hier vindt u meer informatie over de juiste tandheelkundige zorg voor rokers.

Slotopmerkingen

Een advies aan het einde:

Natuurlijk zou stoppen met roken de beste profylaxe zijn voor allerlei ziekten in de mondholte.

Tanden na operatie roker

Op zijn minst moet u echter twee keer per jaar naar de tandarts gaan, mogelijke gevolgen van uw nicotinegebruik bespreken met uw behandelende tandarts en niet vergeten om uw tanden minstens 2x per dag te poetsen.

Regelmatig gebruik van tandzijde, orale irrigators, antibacteriële mondspoelingen en speciale tandpasta voor rokers wordt ook aanbevolen.

Een tip aan het einde: elektrische apparaten reinigen niet alleen grondiger, maar ook veel handiger. De beste modellen vind je hier altijd:

Elektrische tandenborstels op de proef gesteld