Tandsteenverwijderaars in vergelijking: waar zijn ze echt goed voor?

Dit zijn de beste tandsteenverwijderaars – welke soorten zijn zinvol en welke kosten moet je verwachten.

In dit artikel vergelijk ik verschillende soorten tandheelkundige scalers op basis van kwalitatieve kenmerken, welke modellen de beste prijs-kwaliteitverhouding bieden

U kunt ook lezen waar u zeker rekening mee moet houden als u er een koopt.

Waarom u privé tandsteen moet voorkomen

Privé tandsteenpreventie is zeker de moeite waard voor u. De financiële kosten van professionele reiniging worden slechts eenmaal per jaar door de ziektekostenverzekering gedekt.

tandsteenbehandeling
Uw tandarts verwijdert harde tandsteen gemakkelijk – thuis is dat niet zo gemakkelijk zonder speciale apparatuur.

Als u geïnteresseerd bent in verdere behandelingen tegen tandsteen of het bleken van uw tanden door uw tandarts, zult u de kosten daarvan zelf moeten betalen.

 • 80% van de bevolking heeft last van tandsteen. Daarom zijn steeds meer mensen geïnteresseerd in particuliere tandsteenverwijdering.
 • Zij willen ook buiten de tandartspraktijk tijdig de negatieve effecten van tandsteen in de mondholte voorkomen.

Waar de tandenborstel niet meer in de mond kan komen en grondig kan poetsen, vormt zich tandsteen boven en onder de tandvleesrand. Ook in de interdentale ruimtes.

Dit bevordert ontsteking van het tandvlees en daarmee parodontitis. En natuurlijk zien lelijke vlekken op de tanden er allesbehalve goed uit.

Aanbeveling
diamanten glimlach foto
DiamondSmile Tanden Bleken
De DiamondSmile-sets worden wereldwijd al door meer dan 100.000 mensen gebruikt en zorgen voor natuurlijk mooie tanden – vanuit het comfort van uw eigen huis.
Lees mijn getuigenis

Tandsteen – in professionele tandheelkundige woordenschat Calculus Dentis is meer dan een esthetische vlek op uw gebit.

Indien onbehandeld, kan tandsteen voor u een aantal secundaire problemen veroorzaken:

 • Ontwikkeling van cariës op lange termijn
 • Uw mondflora is permanent beschadigd
 • Het tandvlees raakt ontstoken
 • Pijnlijke vervolgbehandelingen
 • Hoge kosten die uw ziektekostenverzekering mogelijk niet dekt

Om al deze negatieve gevolgen te voorkomen, wordt het particulier gebruik van tandheelkundige scalers aanbevolen. Er zijn hier verschillende types, behandelingsmogelijkheden en modellen.

Hoe werken tandheelkundige scalers?

Het eerste wat ik wil zeggen is dat er niet zoiets bestaat als DE perfecte weegschaal. Er zijn verschillende modellen voor verschillende soorten gebruikers.

voorkomen van tandsteen

Tot nu toe was het alleen aan tandartsen om de aanslag & verkleuring op de tanden van hun patiënten te verwijderen. Sinds enkele jaren kunt u echter zelf actief tandsteen bestrijden dankzij huishoudelijke gebitsreinigers.

Er zijn verschillende methoden voor het verwijderen van tandsteen voor particulier gebruik:

Elk van deze methoden heeft voor- en nadelen, die ik kort wil toelichten. Maar eerst een belangrijke opmerking:

Attentie: Bij verkeerd gebruik of een verkeerde techniek kunt u delen van het tandoppervlak onherstelbaar beschadigen. Dit maakt dure behandelingen zoals veneers & vullingen op lange termijn noodzakelijk.

Bij twijfel raad ik dergelijke producten af en raad ik aan eerst uw tandarts te vragen.

In de regel moet u het beter doen met de combinatie elektrische tandenborstel + regelmatig bezoek aan de tandarts.

Mechanische tandsteenverwijdering sets

Deze sets zijn algemeen verkrijgbaar in goed gesorteerde apotheken en drogisterijen tegen een betaalbare prijs. Zij omvatten gewoonlijk de volgende zaken:

 • Mechanische tandsteenverwijderaar
 • Curette
 • Scaler
 • Verdere accessoires

Mechanische scaler

Zoals de naam al zegt, neem je het gereedschap in de hand en oefen je druk uit op het te verwijderen gebied. In principe dient de tandvleesschraper eerder voor goed zichtbare tandsteen die gemakkelijk te bereiken is.

tandsteen schraper
U kent de klassieke tandenschraper waarschijnlijk al van bezoeken aan de tandarts.

De tandsteen schraper is nogal een onhandig instrument. Het is zeer geschikt voor een oppervlakkige en snelle verwijdering van tandsteen. U kunt echter niet de fijne interdentale ruimtes bereiken met dit tandheelkundig gereedschap.

Curette

De dental curette is ook een mechanisch instrument om tandsteen uit te schrapen en te verwijderen.

 • De randen zijn scherp, glad of gekarteld. Dit kan gebruikt worden om harde plak te verwijderen onder van de tandvleesrand effectief en gericht verwijderd kan worden.
 • Voorzichtigheid is echter geboden bij het gebruik van de scherpe kant onder de tandvleesrand.

Te diep aanbrengen in het onderste gedeelte van de tandzak kan leiden tot verwondingen.

Een ander nadeel is de onderhoudsintensiteit van het instrument, omdat het regelmatig geslepen moet worden.

Scaler

Visueel vergelijkbaar met curettes, maar scalers worden gebruikt voor het verwijderen van boven van de tandvleesrand. Zij vormen een aanvulling op de curettes, maar vervangen deze niet in hun toepassingswijze.

Bovendien zijn de uiteinden voorzien van een scherpe punt die ontworpen is om een gerichte plek te reinigen in plaats van een groter gebied met tandsteen. Twee soorten scalers verschillen in hun toepassingsgebied:

 • Scalers voor voortanden à Met de vorm van een beitel. Ze kunnen universeel gebruikt worden voor alle voorste tanden.
 • Scaler voor achterste kiezen à In de vorm van een sikkel. Afhankelijk van het product kunnen ze speciaal worden gevormd voor de linker- of rechterzijde of voor de bovenste of onderste helft van de kaak.

Verdere accessoires

Afhankelijk van de prijs en de omvang van de set, wordt een set door de fabrikant voorzien van verdere artikelen die verder gaan dan de bovengenoemde basisartikelen.

Deze sets kunnen onder meer bestaan uit een ronde mondspiegel, een pincet, een doekje om te reinigen of te polijsten, enz.

Let echter eerder op de producten voor het hoofdgebruik dan op de bijproducten. Deze extra artikelen zijn “leuk om te hebben”, maar maken de set in hun nut niet compleet.

De testwinnaar

Als u bereid bent een beetje geld uit te geven aan een mechanische scaling kit, zou ik deze Dental Kit* willen aanbevelen, die goed is uitgerust met veel verschillende roestvrijstalen tandheelkundige gereedschappen.

Al dit gereedschap is opgeborgen in een elegante koffer. Deze is aan de binnenkant gewatteerd voor een optimale opslag van de removers.

Aanbeveling
Blizzard - Tandverzorgingsset 5 stuks - tandspiegel, tandpincet, tandprobe, tandscaler en dubbelzijdige handbeitel.
Aanbeveling: Tandarts Kit

Een uitgebreide set van verschillende instrumenten om betrouwbaar tandsteen te verwijderen.

Bekijk de prijs

Alle tandsteen- en plakverwijderingsinstrumenten zijn gemaakt van roestvrij staal en zijn van hoge kwaliteit, robuust en duurzaam. Door de soepele schrapende werking wordt het tandsteen voorzichtig verwijderd.

Dit betekent dat het tandglazuur niet wordt beschadigd en er niet in het tandvlees kan worden gesneden.

Deze set wordt vertrouwd door tandartsen en studenten tandheelkunde. Het is ontwikkeld voor particulier gebruik, zodat u thuis precies zo bent uitgerust als uw tandarts en professioneel en effectief tandsteen kunt verwijderen.

Ook al heeft de set weliswaar een trotse prijs, u zou hem uitsluitend voor uzelf moeten gebruiken.

De fabrikant raadt uitdrukkelijk aan om het om hygiënische redenen niet te delen met andere mensen in uw huishouden. Bovendien moet u de instrumenten voor elk gebruik schoonmaken en steriliseren met antibacteriële doekjes.

Prijs-prestatie tip

Er zijn soms onverklaarbare prijsverschillen tussen de sets van verschillende leveranciers.

Hoewel de meeste dezelfde hoeveelheid gereedschap en dezelfde hoogwaardige roestvrijstalen afwerking hadden, waren sommige sets tot negen keer duurder dan de basisversies.

 • Daarom is het moeilijk om een winnaar aan te wijzen in de categorie prijs-prestaties, want de sets zijn niet allemaal even goed uitgerust.
 • Maar als u echt alleen geïnteresseerd bent in basisgereedschap, kan ik u deze tandartsset voor scaling aanbevelen.
Aanbeveling
TECTIKO Dental Care Set Tandarts Instrument Tooth Cleaning Tooth Probe Oral Care Tandsteen roestvrij staal (3P Set)
Budget Tip

Een set met de belangrijkste hulpmiddelen om tandsteen te verwijderen.

Bekijk de prijs

Zowel de tandvleesschraper als de scaler zijn gemaakt van roestvrij staal. De mondspiegel van roestvrij staal en echt glas helpt tandsteen in de verste hoeken van uw mond op te sporen.

 • Na gebruik adviseert de fabrikant drie minuten te koken om te desinfecteren.
 • De instrumenten moeten vervolgens voor de opslag zorgvuldig worden gedroogd, zodat er geen watervlekken op het instrument achterblijven.

De Bugdet Dental Set* is het kosteneffectieve alternatief voor scaling. Geschikt voor beginners en voor alle gebruikers die niet te veel willen uitgeven aan schaalvergroting.

Elektrische tandheelkundige scaler

Wie zelf geen druk wil uitoefenen op zijn tand om tandsteen te verwijderen, kan ook een beroep doen op elektrische tandsteenverwijderaars.

elektrische scaler
Elektrische scalers mogen alleen door getrainde handen worden gebruikt.

Hiermee wordt tandsteenaanslag mechanisch verwijderd.

 • De instrumenten zijn ontworpen om het verwijderen van tandsteen te vereenvoudigen door de punten te laten trillen.
 • Op internet zijn veel elektrische scalers te vinden. De kosten voor elektrische scalers variëren van ongeveer 15 tot 100 euro.

Voor sommige modellen elektrische tandenborstels kunt u ook opzetstukken kopen. Als u ze dagelijks gebruikt, moet u ze hooguit om de drie maanden vervangen.

Maar te veel wrijving kan het tandglazuur beschadigen. De meeste elektrische scalers zijn op zich geen medische hulpmiddelen en tandartsen raden het gebruik ervan ook af.

Daarom zou ik u geen van deze apparaten serieus aanbevelen. Ze kunnen je meer kwaad dan goed doen.

Echografie

Ultrasoon verwijderen van tandsteen moet ook elektrisch gebeuren, omdat er ook elektriciteit nodig is om het apparaat te laten werken, zoals bij de eerder beschreven methode.

Dus wat is het verschil tussen de twee methoden?

 • Over het exacte verschil tussen gewoon geluid en diezelfde ultrasone apparaten kunt u hier lezen.
 • Veel tandreinigingsapparaten worden gecommuniceerd en aangeprezen als “ultrasone apparaten”, ook al voldoen zij niet aan de minimumeisen.

Samengevat: Het verschil zit in de frequentie van de trillingen.

Het geluid van een gewone tandenborstel trilt ongeveer 30.000 keer per minuut. Het professionele echoapparaat bij de tandarts oscilleert veel frequenter met tot 1,6 miljoen pulsen per minuut.

Apparaten met deze hoge frequentie voor de zuivere verwijdering van tandsteen worden echter vooral gebruikt door tandartsen of tandreinigers.

Professionele tandsteenverwijdering met behulp van echografie wordt ook eenmaal per jaar vergoed door de ziektekostenverzekering.

Geen aanbeveling mogelijk

Voor particulier gebruik bestaat er echter geen ultrasone tandheelkundige scaler van dezelfde kwaliteit als die welke de tandarts voor de behandeling gebruikt.

Tandheelkundige ultrasone apparaten zoals die in tandartspraktijken te vinden zijn, kosten tussen 300 en 1.000 euro.

Een ultrasone tandenborstel voert deze taak incidenteel uit, maar het belangrijkste voordeel zijn de traditionele functies en niet de verwijdering van tandsteen.

elektrische tandenborstel met ultrageluid
Ultrasone tandenborstels reinigen uitstekend, maar zijn niet geschikt om verhard tandsteen te verwijderen.

Helaas kunnen ultrasone tandenborstels voor particulier gebruik qua doeltreffendheid niet concurreren met professionele ultrasone apparaten bij de tandarts. Daarom zou ik een ultrasone tandenborstel niet aanraden voor het zuiver verwijderen van tandsteen.

Koop dus geen ultrasone tandenborstel als u alleen geïnteresseerd bent in het verwijderen van tandsteen.

Als u toch geïnteresseerd bent in het regelmatig en pijnloos verwijderen van tandsteen met behulp van ultrageluid, raadpleeg dan uw tandarts.

Als u echter in principe geïnteresseerd bent in de oplossing van het gebruik van een ultrasone tandenborstel voor reiniging en tandverzorging, kan ik u het volgende artikel aanbevelen.

Hier vindt u gedetailleerde informatie over het onderwerp. En ook de perfecte ultrasone tandenborstel voor particulier gebruik.

De Allrounder Set

Ik wil u een optie voor elektrische schaling niet onthouden.

Aanbeveling
Tandreinigingsset, ElectriBrite tandreinigingsset voor de verzorging van tanden thuis, 2 koppen en 5 standen, USB oplaadbaar.
Elektrische verhuizer

Professioneel apparaat voor een relatief lage prijs.

Bekijk de prijs

Een korte samenvatting van enkele technische voordelen van het toestel:

 • Naast het verwijderen van tandsteen kan dit apparaat ook tandplak verwijderen en uw tanden witter maken.
 • Ik zou het gebruik ervan echter alleen aanraden aan ervaren gebruikers met een vaste hand.

Zij controleren gedeeltelijk scherpe punten in de mondholte. Wees dus voorzichtig met de eerste toepassingen voor elektrische schaling, als u dit product wilt aanschaffen.

Ze komen gemakkelijk in de interdentale ruimtes dankzij de puntige ontwerpen en brengen – bij correct gebruik – geen schade toe aan uw tanden of glazuur. De gebruiker raadt aan zijn product dagelijks te gebruiken als aanvulling op de tandverzorging.

Andere bijkomende voordelen van de elektrische tandheelkundige scaler worden door de fabrikant als volgt beschreven:

 • Gebruik roept een frisse adem op
 • Masseert gevoelig tandvlees
 • Bevordert de bloedsomloop
 • Versterkt tanden en tandvlees

Het wordt ook geleverd met een ronde mondspiegel die u kunt gebruiken om uw mondhoeken te controleren. U kunt ook vier verschillende hulpstukken gebruiken. Deze zijn gemaakt van roestvrij staal.

Drie verschillende intensiteiten zorgen voor een geleidelijke verwijdering van uw tandsteen.

Tandgum

De tandgum is ook een van de mechanische hulpmiddelen voor het verwijderen van tandsteen. In tegenstelling tot de andere genoemde methoden wrijf je over het tandoppervlak in plaats van te schrapen of te krabben.

witte tanden op natuurlijke wijze
Een tandgum helpt niet alleen tegen tandsteen, maar ook tegen andere vlekken.

Het product wordt niet voor niets een tandgum genoemd. Net als op school kun je optische fouten gewoon wissen.

Er is een rubberachtig membraan aan het uiteinde. Deze is voorzien van microscopische siliciumkristallen waarmee het tandsteen op het tandoppervlak zachtjes kan worden afgewreven en verwijderd.

Een groot voordeel van de tandsteenwisser is dat hij zacht in gebruik is.

Jezelf verwonden met een tandsteengum op je tanden of tandvlees is bijna onmogelijk.

Het oppervlak van de tandgum is zacht en afgerond. Tegelijkertijd is hij te groot om schade of letsel in de interdentale ruimtes te veroorzaken.

 • De grootte van de tandgum kan echter ook als een nadeel worden gezien. De gum kan niet in de interdentale ruimtes komen.
 • U zou dus een ander product moeten gebruiken als u tandsteen in de interdentale ruimtes wilt verwijderen.

Een kleine bijkomstigheid is dat je tijdens het gebruik niet alleen door schuren tandsteen verwijdert.

Je egaliseert ook tandverkleuringen en maakt zo je tanden wat helderder. Dit cosmetische neveneffect mag echter niet de eigenlijke motivatie zijn om een tandgum te kopen.

De testwinnaar

De beste keuze voor het verwijderen van tandsteen is SNOWW WHITE Premium Teeth Whitening.

De punt van deze tandsteenverwijderaar is gemaakt van korund en is zacht voor het tandvlees.

Aanbeveling
Tandsteenverwijderaar - Verwijdert verkleuringen, tandplak & tandsteen - Zachte whitening van de tanden - Professionele gebitsreiniging - Voor witte tanden - Tandkrassen - Tandverzorging zoals bij de tandarts - Dental
Tandgum van SNOWW WHITE

Zachte reiniging van verkleuringen en tandsteen.

Bekijk de prijs

De fabrikant stelt ook voor deze tandsteenwisser de geadverteerde kwaliteit met het extra effect van het polijsten van de tanden. Aan de ene kant maak je je tanden witter met het zachte bleken.

Anderzijds voorkomt het polijstmiddel volgens de fabrikant nieuwe verkleuringen en houdt zo het oppervlak schoon. Volgens de fabrikant worden peroxiden en andere schadelijke stoffen 100% vermeden.

Met een gewicht van net geen 15 gram ligt het product vederlicht en ergonomisch in de hand. Puur qua afmetingen is deze tandsteenwisser nog kleiner dan een gewone tandenborstel. Daarom kan het gemakkelijk in uw bagage worden meegenomen.

Naast het gebruik van de tandsteenwisser beveelt de fabrikant het gebruik van kokosgeactiveerde houtskool aan. Dit kan snellere resultaten opleveren.

Prijs-prestatie tip

De COCOBAE tandsteenverwijderaar biedt u een evenwichtige prijs-kwaliteitverhouding. Het pakket bevat twee tandgummen van COCOBAE voor deze prijs.

De punt bestaat uit een slijpsteen van vulkanische as. Het handvat met rubberen coating zorgt voor een optimale en veilige grip tijdens het gebruik.

 • Er is geen gevaar voor uitglijden in de mond en mogelijke verwondingen.
 • Door middel van lichte en gelijkmatige druk op de tand worden de vervuilde plekken weggewreven.

De fabrikant raadt aan het product wekelijks aan te brengen na het gebruikelijke tandenpoetsen. Om de eerder beschreven microkristallen na het aanbrengen kwijt te raken, moet u uw mond grondig spoelen.

Voor een optimaal reinigingseffect kunt u ook een polijstpasta op de gum aanbrengen.

Dit is echter slechts een aanbeveling van de fabrikant en heeft een facultatief karakter. U hoeft dus geen extra pasta te halen en te gebruiken na het tandenpoetsen.

U kunt de COCOBAE tandsteenverwijderaar 3 – 5 keer gebruiken.

Daarna moet je het weggooien. In dit pakket zitten twee exemplaren van de tandsteenwisser. Dus afhankelijk van de frequentie van uw toepassingen, kunt u met dit product 6 tot 10 weken toe bij aanbevolen gebruik.

Algemene tips voor het kiezen van een geschikte tandkrabber

Zoals bij vele andere tandverzorgingsproducten kan de kwaliteit van de desbetreffende tandheelkundige scaler worden afgemeten aan de afwerking en de textuur.

Hoe meer plastic er wordt gebruikt, hoe lager de prijs en hoe korter de houdbaarheid van het product.

Tandpijn
Tip: Afhankelijk van de toestand van uw gebit, moet u eerst een aankoop met uw arts bespreken.

Met andere woorden: als u bij de aankoop van een tandheelkundige scaler meer aandacht wilt besteden aan kwaliteit dan aan de prijs, kunt u beter kiezen voor handgereedschap van massief roestvrij staal.

De levensduur van tandsteenverwijderaars van roestvrij staal wordt aanzienlijk hoger geacht. Alternatieve producten van plastic gaan minder lang mee.

De verwerking van roestvrij staal of kunststof heeft echter geen invloed op de kwaliteit van de schaalverdeling.

Bij de verwerkte materialen gaat het dus alleen om de duurzaamheid en het ontwerp van de tandheelkundige scaler. Maar niet over de doeltreffendheid van de afzonderlijke methoden of instrumenten.

Urban Legends: Tandsteen verwijderen zoals in grootmoeders tijd

Sommige van de meest opwindende en absurde verhalen over mondhygiëne zijn te vinden op het internet.

Vooral wanneer mensen zweren bij grootmoeders huismiddeltjes voor de behandeling, verlichting of opheffing van medische aandoeningen.

Deze gedachten zijn vaak gebaseerd op wantrouwen tegenover moderne tandheelkundige technologieën en de goedkope alternatieven van de kruidenier om de hoek.

Natuurlijke voedingsmiddelen tegen tandsteen

Dus als sommige voedingsmiddelen uit andere bronnen worden aangeprezen om tandsteen te verwijderen, wees dan op zijn minst sceptisch.

bakpoeder citroenzuur

Het is hier niet van belang of deze informatie online of offline komt.

Er is de facto geen enkel wetenschappelijk bewezen natuurlijk middel om tandsteen te verwijderen.

Bij het onderzoek van dit artikel had ik het voorrecht het meest onorthodoxe advies te lezen over de volgende voedingsmiddelen om tandsteen te verwijderen:

 • Kookoliën
 • Azijn
 • Sesamzaad
 • Gemalen zwarte thee
 • Kaas met een hoog vetgehalte
 • Citroenen, of citroensap

Begrijp me niet verkeerd: deze natuurlijke producten zijn over het algemeen niet schadelijk voor uw lichaam of tanden.

Op voorwaarde dat je ze niet te veel gebruikt en verbruikt. Maar ze bereiken niet het gewenste effect van het verwijderen van tandsteen. Dus het gebruik van de bovenstaande remedies blijft ineffectief voor dit doel.

Hooguit voorkomen sommige ingrediënten van de genoemde voedingsmiddelen de vorming van tandsteen. Maar ze verwijderen het tandsteen niet.

De toepassing van de oorzaak voor de behandeling van medische problemen lijkt daarom een beetje absurd.

Tandsteen wordt onder andere gevormd door het eten van voedsel. Daarom zal voedsel niet in staat zijn tandsteen te verwijderen als het tegelijkertijd op natuurlijke wijze tandsteen veroorzaakt.

In het geval van citroen zou u zelfs een kleine hoeveelheid citroenzuur op uw tanden aanbrengen. En te veel zuur is aantoonbaar nooit goed voor je glazuur. U lost geen probleem op, maar creëert er elders een.

Wat kan nog meer helpen

Er zijn ook een paar andere manieren om de vorming van tandsteen te voorkomen. passief verwijderen kan. Je kent ze misschien van andere artikelen over tandsteen:

 • Monddouches de sterke waterstraal spoelt tandsteen weg
 • Flosdraad verwijdert tandsteen in de moeilijk bereikbare interdentale ruimtes.
 • speciale tandpasta’s – sommige hebben zelfs een preventieve werking

De effecten zijn passief van aard, aangezien geen van deze producten specifiek werd geproduceerd om tandsteen te verwijderen. Dus ze vervullen dit doel eerder incidenteel en dienen vooral als preventieve maatregel?

Helpt zuiveringszout tegen tandsteen?

Daarnaast raden veel blogs ook het actieve gebruik van zuiveringszout aan. Dit kan echter langdurige schade veroorzaken, lees hier meer: Baking soda voor witte tanden.

Waar u nog meer rekening mee moet houden bij het persoonlijk verwijderen van tandsteen

Zoals bij veel andere producten is het advies van de fabrikant over het juiste gebruik waardevol.

WITTE TANDEN

Tenzij je beroepsmatig iets te maken hebt met tandheelkundige behandeling en verzorging, ben je gewoon een leek zoals ik. En een leek weet niet beter en kan veel fout doen.

Zeer belangrijk: volg de instructies van de fabrikant

Deze adviezen en aanbevelingen van de fabrikanten worden vaak door de gebruiker genegeerd (ik ben geen uitzondering!).

 • Daarom wil ik u er nogmaals aan herinneren dat u zelf uw tandsteen moet verwijderen.
 • Voorzichtigheid is vooral geboden als u voor het eerst thuis tandsteen wilt verwijderen.

U bent zelf verantwoordelijk voor de toepassing en het kwalitatieve succes van uw persoonlijke tandsteenverwijdering.

Onvermijdelijk: Reiniging en ontsmetting van de instrumenten

Volg dus bijvoorbeeld de verschillende aanbevelingen voor reiniging, desinfectie/sterilisatie en opslag zoals beschreven door de fabrikant wanneer u het product koopt.

Bacteriën en ziektekiemen blijven graag onzichtbaar op de instrumenten en kunnen bij verkeerd gebruik ontstekingen en letsel veroorzaken.

Deel uw gekochte apparaat bovendien nooit met andere familieleden of mensen uit uw huishouden. Uw mondflora is gevoelig en reageert gemakkelijk op bacteriën en ziektekiemen van andere mensen.

De maximale gebruikstijd niet overschrijden

U mag ook de aanbevolen maximale levensduur niet overschrijden.

tandsteen verwijderen
Vervang schrapers liever te vaak dan te zelden – dof gereedschap brengt u in de verleiding om fouten te maken.

Dus als een artikel de maximale houdbaarheidsdatum heeft overschreden, moet u het weggooien en een nieuw artikel aanschaffen. Gebruik van deze artikelen boven hun maximum zal op lange termijn meer kwaad dan goed doen.

 • Sommige gebruiksvoorwerpen moeten ook regelmatig worden geslepen om de kwaliteit te behouden.
 • Een bot instrument heeft nog nooit geholpen in de tandheelkunde en hetzelfde geldt voor het schrapen in de privésfeer.

Een goede verzorging van uw gekochte gereedschap heeft uiteraard invloed op de duurzaamheid ervan. Daarom is het de moeite waard de aanbevelingen van de fabrikant te volgen.

Conclusie: Wat moet ik doen om maximaal tandsteen te verwijderen?

U wilt toch wel een eindconclusie en aanbeveling van mij. Natuurlijk wil ik je dit geven.

U vult de tandarts aan – maar u vervangt hem of haar niet

Welke van de bovenstaande methoden u ook wilt kiezen:

Vergeet nooit dat u niet kunt concurreren met een tandarts die vele jaren ervaring en opleiding heeft.

 • De hierboven aanbevolen apparatuur en instrumenten kunnen u helpen bij uw persoonlijke tandsteenverwijdering.
 • Ze zijn daarom alleen te beschouwen als een aanvulling op de professionele scaling bij de tandarts. Maar nooit als vervanging.

Voor een optimale verzorging van uw gebit moet u daarom ten minste eenmaal per jaar uw tandarts raadplegen voor een professionele scaling.

tandarts

Mijn aanbeveling

Zoals hierboven reeds beschreven, dekken de ziektekostenverzekeraars de kosten van één behandeling per jaar.

 • Neem dit aanbod dus dankbaar aan – het kost u niets en uw tanden en interdentale ruimtes zullen merkbaar schoner en frisser aanvoelen.
 • Dit effect verdwijnt echter vanzelf op een gegeven moment door de permanente voedselinname.

Vroeg of laat vormt zich nieuw tandsteen. Kies daarom ten minste één van de bovenstaande methoden voor een beter gevoel en als aanvulling op uw jaarlijkse bezoek aan de tandarts. Beter nog, kies voor twee verschillende methoden.

Ik zou het als volgt maken voor privé-gebruik

Investeer een beetje meer geld in de Gebruiksnik. Omdat u hem gedurende een lange periode meerdere malen wilt gebruiken, mag hij een paar euro meer kosten en van roestvrij staal zijn gemaakt.

 • Verzorg en desinfecteer uw instrumenten goed, zodat u zich jarenlang geen zorgen hoeft te maken en altijd tandsteen kunt verwijderen.
 • Bovendien wordt het gebruik van een tandgum aanbevolen. U optimaliseert niet alleen de esthetiek en het uiterlijk van uw tanden, u verzorgt ze ook op lange termijn en laat ze stralen.

Aangezien de tandgummen VerbruikAls het om een gebruiksartikel gaat, is de gebruiksduur beperkt en zul je op een gegeven moment willens en wetens opnieuw moeten munten. Op lange termijn kan dit vrij duur zijn.

Bovendien kan de tandgum ook worden gezien als een accessoire bij de duurdere mechanische set.

Dus als u de tandgum minder vaak gebruikt en verbruikt dan de fabrikant aanbeveelt, is dat op zich geen probleem. Vooral niet als je de mechanische verzorgingsset vaak gebruikt om te compenseren.

Het hangt een beetje af van het juiste evenwicht tussen het optimaliseren van de voordelen en het minimaliseren van de kosten.

Met een beetje routine kunt u echter de particuliere schaling onder de knie krijgen en een optimaal evenwicht vinden tussen kosten en baten.