Tooth Interspace Brushing – Vergelijking & Tips

Interdentale ruimtes Borstels zorgen voor schone interdentale ruimtes. In deze gids & vergelijking krijgt u tips om het beste model te vinden.

Met tandruimteborstels kunt u de gebieden tussen de tanden reinigen waar de tandenborstel niet bij kan. Het schoonmaken van deze openingen is uiterst belangrijk.

In dit artikel leert u hoe u interdentale borstels kunt gebruiken, hoe aan te bevelen ze zijn, welke modellen bijzonder goed zijn en welke alternatieven er zijn. Ik beantwoord onder andere vragen als:

  • Waar moet ik op letten bij het gebruik ervan?
  • Hoeveel kosten tandborstels?
  • Kunnen de borstels tandzijde vervangen?
  • Hoe vaak moet ik ze gebruiken?

Als je dit bericht hebt gevonden, betekent dit dat je geïnteresseerd bent in het verbeteren van je tandheelkundige zorg. Dit is de eerste en belangrijkste stap voor een gezond gebit.

Via deze inhoudsopgave kunt u direct een hoofdstuk van de volgende tekst selecteren.

Voor iedereen die op zoek is naar een snelle tip, is hier een zeer gunstige aanbeveling voor tandenborstels:

Aanbeveling
DenTek Slim Brush Extra fijn - maat 1 - extra fijn - voor zeer smalle interdentale ruimtes - met muntsmaak en hygiënische beschermkap, 32 stuks roze
DenTek Slanke Borstel

Hier krijg je 32 fijne tandruimteborstels voor minder dan 5 €. De zachte borstelharen van maat 1 maken de borstels bruikbaar voor alle interdentale ruimtes. De muntsmaak zorgt ook voor een frisse adem.

Zie prijs

Wat zijn tandenborstels?

In het uitgebreide artikel Interdentale ruimtes reinigen – Hoe het werkt vind je veel informatie over hoe belangrijk het is om de interdentale ruimtes regelmatig en grondig schoon te maken.

Een goede 40% van de tandoppervlakken bevindt zich in het gebied van de interstitiële ruimtes.

Interdentale borstels

Er zijn veel gebieden tussen de tanden die u niet kunt bereiken met een normale tandenborstel – of het nu gaat om een handtandenborstel of een elektrische tandenborstel.

Maar juist hier bezinken voedselresten, die vervolgens cariës- en tandvleesproblemen kunnen veroorzaken.

Je kent vast ook de situatie dat na het eten van vlees of zachte snoepjes de openingen tussen de tanden worden gelijmd of voedselresten zich daar nestelen.

Interdentale borstelbeugels

Interdentale borstels helpen u deze onzuiverheden veilig en grondig te verwijderen. Ze zijn ook praktisch voor beugeldragers, omdat je de kleine borstels onder de draden van de vaste beugels kunt begeleiden.

Fooi: In het artikel over de beste tandenborstels voor beugeldragers krijg je meer tips over de juiste tandverzorging voor beugeldragers.

Hoe zijn de borstels opgebouwd?

Interdentale borstels, ook wel interdentale borstels genoemd, bestaan uit een plastic handvat en een draad waaraan min of meer zachte borstelharen zijn bevestigd.

Wat is een interdentale borstel

Draden en borstelharen zijn verkrijgbaar in verschillende diameters om rekening te houden met de verschillende groottes tussen de tanden.

  • De kleine borstels zijn het beste te vergelijken met flessenborstels.
  • De borstelharen kunnen gelijkmatig gevormd zijn of taps toelopen van breed naar puntig in de vorm van een dennenboom.

Steek bij het schoonmaken de draad met de borstelharen in de interdentale ruimte en beweeg ze iets heen en weer. Voedselresten, tandplak en tandplak lossen op.

Hoeveel voordelen dit type extra tandreiniging biedt, vindt u in het artikel Interdentale borstels: het grondige alternatief voor tandzijde. Hier vindt u veel gedetailleerde informatie• het gebruik van interdentale borstels en het aanbrengen ervan.

Waar moet je op letten?

Het belangrijkste kenmerk van tandenborstels is hun grootte.

Interdentale ruimteborstelgrootte

  • Als de borstels te dik zijn, zijn ze moeilijk in te brengen en kunnen ze ook je tandvlees beschadigen.
  • Als de gapende borstels te dun zijn, moet je oppassen dat je beide kanten van de tandspleet daadwerkelijk reinigt.

Als er bloedend tandvlees optreedt, moet u zeker overschakelen naar een kleinere maat.

Het is ideaal als de interdentale borstel zonder grote druk in de interdentale ruimte kan worden ingebracht.

Om blessures te voorkomen, raad ik je aan om bij de eerste pogingen met een heel klein formaat te beginnen. Als u merkt dat u met de kleinste maat gemakkelijk tussen alle tanden kunt reinigen zonder druk uit te oefenen, moet u de volgende grotere maat proberen.

Herhaal dit proces totdat u de ideale maat van uw interdentale borstel hebt gevonden.

Er zijn ook sets interdentale borstels van verschillende groottes van sommige providers. Deze zijn handig om aan de slag te gaan met het uitproberen welke borstel het beste is voor je tanden.

Fooi: Als de breedte van uw interdentale ruimtes sterk varieert, kunt u overwegen verschillende penselen te gebruiken.

Hoe vaak moet je de borstels gebruiken?

Tandartsen raden aan om de interdentale ruimtes minstens één keer per dag grondig schoon te maken. Het is echter beter na elke maaltijd.

Interdentale borstel hoe vaak te gebruiken

Bovendien kunt u de interspace-borstels gebruiken wanneer u voedseldeeltjes tussen uw tanden opmerkt. Je zult verrast zijn hoe snel je went aan de schone gaten en elk voedselrest als een vreemd lichaam opmerkt.

De interdentale borstels moeten zonder tandpasta worden gebruikt. Na het reinigen van de interdentale ruimtes kunt u zoals gewoonlijk uw tanden poetsen. Op deze manier bereikt de fluorhoudende pasta ook de gereinigde ruimtes tussen de tanden.

Een volgend mondwater wordt ook aanbevolen.

Wie moet interdentale borstels gebruiken?

Iedereen, eigenlijk kan een goede mondhygiëne niet vroeg genoeg beginnen.

Dagelijkse tandheelkundige zorg

Er zijn ook bijzonder zachte interdentale borstels voor beginners en kinderen. Bij kinderen moeten ouders in eerste instantie het gebruik van de borstels controleren.

Waar kan ik deze tandenborstels krijgen?

Interdentale borstels zijn te vinden in elke apotheek, in veel drogisterijen en soms zelfs in de supermarkt. Ook op internet kunt u dergelijke speciale tandenborstels bestellen.

Bekende merken zijn TePe, Curaprox of Interprox, maar er zijn veel verschillende fabrikanten. Zelfs in grote ketens zoals Aldi of Lidl zijn er af en toe tandenborstels in het assortiment.

Hoeveel kosten interdentale borstels?

Het goede nieuws meteen: tandenborstels zijn relatief goedkoop.

Interdentale borstelkosten

Sommige modellen kosten slechts 0,10 € per stuk en u kunt ze gebruiken totdat de borstelharen wijken of de draad buigt.

Zorg ervoor dat u de interspace-borstels grondig reinigt, dan kunt u ze twee weken of langer gebruiken. Er zijn ook wegwerpborstels die je direct na gebruik weggooit.

Aankoopaanbevelingen tandinterspace borstels

Om het voor u gemakkelijker te maken om de juiste interdentale borstel te kiezen, heb ik verschillende huidige modellen online besteld en voor u uitgeprobeerd.

Vanuit de kennis die hieruit is opgedaan, heb ik deze drie aankoopaanbevelingen voor je samengesteld.

Goedkoop: DenTek Slim Brush

In deze betaalbare starterset vind je 32 tandruimteborstels maat 1. Extra fijne borstelharen en een frisse muntsmaak zorgen voor een zeer zachte reinigingservaring.

Zeker als je voor het eerst interdentale borstels gebruikt, is maat 1 ideaal. Deze borstels zijn recht en met conische opzetborstels.

Aanbeveling
DenTek Slim Brush Extra fijn - maat 1 - extra fijn - voor zeer smalle interdentale ruimtes - met muntsmaak en hygiënische beschermkap, 32 stuks roze
DenTek Slanke Borstel

Hier krijg je 32 fijne tandruimteborstels voor minder dan 5 €. De zachte borstelharen van maat 1 maken de borstels bruikbaar voor alle interdentale ruimtes. De muntsmaak zorgt voor een frisse adem.

Zie prijs

Veelzijdig: TePe Interdental Brush

TePe biedt interdentale borstels in verschillende diktes. U kunt kiezen tussen een diameter van 0,5 mm, 0,6 mm, 1,1 mm, 1,3 mm en 1,5 mm. U vindt dus precies de grootte die perfect is voor uw interdentale ruimtes.

Heel praktisch is ook de testset met 8 borstels in verschillende maten. Zo kun je uitproberen welke borstelmaat het beste is voor je tanden. Elk pakket bevat 8 borstels, de prijs per pakket ligt ruim onder de 10€.

Aanbeveling
TePe Interdental Brush Blue ISO Maat 3 (0,6 mm) / Voor eenvoudige en grondige reiniging van de interdentale ruimtes / 1 x 8 interdentale borstels
TePe Interdentale Borstel

Bestel pakketten met 8 interdentale borstels in specifieke maten. Voor beginners is er een testset met 8 verschillende maten in één pakket.

Zie prijs

Professional: CURAPROX Interdentale Borstel

CURAPROX vertrouwt op een principe met lange handgrepen en verwisselbare opzetborstels. De schuine opzetborstels vergemakkelijken de toepassing in de interdentale ruimtes van de achterste kiezen.

Je kunt deze interdentale borstels in veel verschillende maten (1-2 mm) bestellen en als je al een handvat hebt, kun je ook losse nieuwe vervangende borstels bestellen. De CURAPROX borstels zijn duurder dan de andere interdentale borstels, maar bieden de beste kwaliteit en worden professioneel verwerkt.

Aanbeveling
Curaprox Interdental Brushes CPS 10 regular (Bundel 3 stuks), wit, 2,2 mm effectiviteit, set van 15 interdentale borstels CPS regular 10 en 3 houders UHS 451
CURAPROX Interdentale Borstel

Sets met elk 3 opzetborstels en een handvat. Je kunt kiezen uit zeven verschillende maten.

Zie prijs

Alternatieven voor de interdentale borstel

In principe zijn er drie effectieve middelen om de interdentale ruimtes schoon te maken. Naast de interdentale borstels zijn dit tandzijde en orale irrigators. Elke schoonmaakpraktijk heeft voor- en nadelen.

Tandzijde

Bij het gebruik van tandzijde is het belangrijk om de juiste techniek te ontwikkelen om de interdentale ruimtes grondig te reinigen.

Tandzijde en interdentale borstels

Terwijl sommige mensen meteen goed overweg kunnen met flossen, hebben anderen moeite om het in de interdentale ruimtes in te brengen.

Fooi: In deze artikelen vindt u veel details, tests en aankoopaanbevelingen voor tandzijde: floss in één oogopslag en tandzijde bij de test.

Brace-dragers hebben meestal problemen met flossen. Hier zijn tandinterspace borstels daarom vaak de betere keuze.

Een voordeel is dat de tandzijde het hele tandoppervlak reinigt. Bij interdentale borstels blijven de bovenste, dichter bij elkaar geplaatste tandwanden soms onrein.

Finttes

Flossettes flossen eigenlijk, maar een handvat maakt het gemakkelijker te hanteren.

Interdentale borstels en finttes

Voor mensen die problemen hebben met flossen zijn finttes een goed alternatief.

Lees dit overzicht over het onderwerp finttes om veel details te leren over de voor- en nadelen van deze reinigingstechniek.

Orale irrigators

Orale irrigators werken met een waterstraal en zijn daarom bijzonder zacht voor tanden en tandvlees.

Orale irrigator of interdentale borstel
Een orale irrigator is een zeer effectief alternatief voor interdentale borstels. Als een orale irrigator geschikt voor u is, kunt u het beste een kijkje nemen bij de WaterPik WP 660.

Ter vergelijking: orale irrigators zijn echter aanzienlijk duurder dan de andere varianten voor het reinigen van de interdentale ruimtes. Bovendienen orale irrigators ook aanzienlijk meer ruimte.

Info: Als u geïnteresseerd bent in orale irrigators, raad ik dit gedetailleerde overzicht van de huidige orale irrigators aan.

Wat is de beste remedie?

In principe is het belangrijk om te beginnen met het schoonmaken van de interdentale ruimtes. Het maakt niet uit welke van de gepresenteerde methoden u gebruikt, alles is beter dan geen reiniging.

Alternatief voor interdentale borstel
Er zijn veel alternatieven voor interdentale borstels: tandzijde, flossettes, orale irrigators. Het is belangrijk dat je schoonmaken ook combineert met mondwater en in het beste geval een elektrische tandenborstel. Deze zijn veel grondiger dan gewone handtandenborstels.

Welke reinigingsmethode eigenlijk het beste voor u is, hangt sterk af van de gegeven omstandigheden. Mensen met gevoelig tandvlees zweren meestal bij orale irrigators.

Voor ruimtes van verschillende groottes biedt flossen een zeer effectieve reiniging. Je moet echter weten hoe je het beste kunt flossen.

  • Interdentale borstels zijn heel gemakkelijk te gebruiken, maar je moet voorzichtig zijn en de juiste maat gebruiken.
  • Voor openingen van verschillende groottes is het raadzaam om verschillende penseelmaten te gebruiken.

Over het algemeen is het niet mogelijk om een van de mogelijke reinigingsmethoden aan te bevelen.

Omdat tandzijde en interdentale borstels erg goedkoop zijn om te kopen, raad ik je aan om deze twee varianten eerst te proberen. U zult snel merken welke reinigingsmethode het beste bij u past.

Conclusie: Het reinigen van de interdentale ruimtes is belangrijk

Alleen als u ook de interdentale ruimtes reinigt, kunt u ziekten, cariës en tandvleesproblemen effectief voorkomen. Tandinterspace borstels zijn hiervoor een zeer effectief en goedkoop middel.

# Voorbeeld Product
1 DenTek Slim Brush Extra fijn - maat 1 - extra fijn - voor zeer smalle interdentale ruimtes - met muntsmaak en hygiënische beschermkap, 32 stuks roze DenTek Slim Brush Extra fijn – maat 1 – extra fijn – voor zeer smalle ruimtes tussen de tanden – met…
2 TePe Interdental Brush Blue ISO Maat 3 (0,6 mm) / Voor eenvoudige en grondige reiniging van de interdentale ruimtes / 1 x 8 interdentale borstels TePe Interdental Brush Blue ISO Maat 3 (0,6 mm) / Voor eenvoudige en grondige reiniging…
3 Curaprox Interdental Brushes CPS 10 regular (Bundel 3 stuks), wit, 2,2 mm effectiviteit, set van 15 interdentale borstels CPS regular 10 en 3 houders UHS 451 Curaprox Interdental Brushes CPS 10 regular (Bundel 3 stuks), wit, 2,2 mm effectiviteit, ingesteld met 15…

Als je eenmaal hebt uitgezocht welke borstelmaat het beste bij je tanden past, is schoonmaken eenvoudig te doen. Deze borstels zijn ook ideaal voor onderweg.

Het is het beste om een dagelijkse routine te ontwikkelen waarin je ook de interdentale ruimtes schoonmaakt voordat je je tanden poetst.

Als je ook een mondwater en een elektrische tandenborstel gebruikt, ben je goed op weg om een gezond gebit voor een lange tijd te behouden.