Walgelijke tanden – Deze maatregelen helpen

Verkleuring, slechte adem en gevaarlijke ziekten zoals tandbederf maken het leven moeilijk voor ons. Hier lees je alles over effectieve maatregelen voor gezonde tanden.

Walgelijke tanden en een slechte adem zijn slechts de voor de hand liggende gevolgen van slechte mondhygiëne.

Om zover te komen, zijn er verschillende maatregelen voor preventie en behandeling.

Ik heb het onderwerp eens onder de loep genomen en de beste tips en trucs voor je samengevat.

Luiheid in mondhygiëne heeft een hoge prijs

Een glimlach is de meest elegante manier om je tegenstanders je tanden te laten zien. Goed voor wie dat nog kan, want walgelijke tanden zijn een probleem waar veel mensen last van hebben.

walgelijke tanden
Verkleurde en geperforeerde tanden zien er niet alleen lelijk uit, maar gaan vaak gepaard met kiespijn.

Vaak herkennen we de waarde van een gezond gebit pas als het al veel te laat is. Te lang hebben we te weinig aandacht besteed aan het onderwerp mondhygiëne en het kauwgereedschap gewoon aan zichzelf overgelaten.

  • De gevolgen zijn bekend: verkleuring, tandbederf, slechte adem en tandverlies. Dit gaat niet alleen gepaard met gezondheidsproblemen en zelfs hartaandoeningen, slechte tanden hebben ook invloed op het professionele en sociale leven van mensen.
  • Degenen die zich schamen om hun mond te openen, te spreken en te glimlachen, hebben het moeilijker om een baan te zoeken en vinden het niet zo gemakkelijk om verbinding te maken, wat vroeg of laat in isolatie kan eindigen.

In extreme gevallen glijden patiënten zelfs af naar een volledige depressie, waaruit men alleen met hulp van buitenaf kan komen.

Voordat ik je een paar effectieve maatregelen tegen walgelijke tanden vertel, wil ik eerst de meest voorkomende redenen hiervoor bespreken. Alleen als je deze oorzaken precies kent, kun je ze optimaal voorkomen.

De meest voorkomende redenen voor walgelijke tanden

Bijna geen enkel reclameblok op televisie kan zonder reclame voor tandpasta.

Vriendelijke sprekers gooien termen als tandbederf, parodontitis en andere termen rond. Maar wat zit er precies achter?

Mooie tanden

In dit hoofdstuk wil ik kort de meest voorkomende tandheelkundige ziekten bespreken en uitleggen hoe ze walgelijke tanden veroorzaken.

Cariës

Het woord cariës heeft zijn wortels in het Latijn Cariës, wat rot of rot betekent.

Hoewel we misschien nog kunnen wennen aan het nogal steriele geluid van de term ‘cariës’, laat het Duitse woord ons geen ruimte voor whitewashing: tandbederf.

  • Tandbederf wordt veroorzaakt door bacteriën in de mondholte, met een van de belangrijkste boosdoeners van Streptococcus mutans is.
  • Samen met speeksel en voedseldeeltjes hecht de ziekteverwekker zich aan de tand en vormt na verloop van tijd tandplak.

Als je deze tandplak (de perfecte voedingsbodem voor de tandonvriendelijke bacteriën) niet verwijdert, hebben de aanvallers een makkelijk spel.

Hoe de bacteriën je tanden beschadigen

Ze ontbinden voedselresten, die zich ook in de tandplak bevinden.

Dit zou op zich niet slecht zijn en kan zelfs nuttig zijn – een agressief zuur blijft echter als een afbraakproduct van de ontbinding.

Verloop van cariës

Hierdoor worden niet alleen belangrijke materialen uit de tanden verwijderd, maar wordt ook het glazuur (dat je niet meer kunt bouwen) ontkalkt.

  • Het goede nieuws: Als je tijdig handelt, bijvoorbeeld met een goede tandreiniging in combinatie met fluoridebehandeling, is dit proces omkeerbaar.
  • Het slechte nieuws: dat is nog niet alles! Als het je bij de eerste tekenen niets kan schelen, vormt zich een zachte plek in het glazuur en even later een gat.

In dit stadium is een omkering van het proces uitgesloten. Je moet de tand repareren met een dure tandvulling.

Als u uw bezoek aan de tandarts blijft uitstellen, kunt u op iets voorbereid zijn:

Als de cariës eerst het tandbeen en de tandzenuw aanvalt, zal het correct zijn.g onaangenaam en vaak kun je alleen voorkomen dat je met sterke pijnstillers van een brug springt.

Cariës is een overdrachtsziekte

Vooral tussen ouders en hun kinderen en levenspartners is er vaak een uitwisseling van speeksel, waarbij de bacteriën van de ene mondholte naar de andere migreren.

Vooral ouders moeten daarom meer aandacht besteden aan hun mondhygiëne voordat ze de fopspeen in hun eigen mond stoppen of van dezelfde lepel eten als hun kinderen.

Parodontitis

Parodontitis heeft veel onaangename gevolgen: het tandvlees trekt zich geleidelijk terug, uw tanden worden losser en de nekken van de tanden worden plotseling blootgesteld.

kiespijn als gevolg van parodontitis

Het einde “het is” staat in de geneeskunde voor een ontstekingsproces en dus is parodontitis ook een bacteriële ontsteking die het parodontium grotendeels onomkeerbaar vernietigt.

In de volksmond spreekt men vaak van parodontose, waarbij deze term in de geneeskunde alleen een historische betekenis heeft.

Risicofactoren voor parodontitis zijn

  • slechte of onjuiste mondhygiëne en dus de aanwezigheid van
  • Tandplak en tandsteen
  • Rook
  • Suikerziekte
  • Infectie bij de levenspartner
  • Mondademhaling
  • Tandenknarsen en een
  • over het algemeen zwak immuunsysteem

De gevolgen van parodontitis worden door het hele lichaam gevoeld

Parodontitis is geen ziekte die beperkt is tot de tanden of mondholte.

Parodontitis leeftijd
Parodontitis komt het meest voor op oudere leeftijd – en vertegenwoordigt dan een last voor het hele lichaam.

Integendeel, de pathogene bacteriën kunnen via de bloedbaan elke plaats in het lichaam bereiken en soms aanzienlijke schade aanrichten.

  • Parodontitis kan dus de ontwikkeling van artritis bevorderen. Bovendien kunnen zich afzettingen vormen in de bloedvaten, wat het risico op hartaandoeningen kan verdubbelen.
  • Bij zwangere vrouwen kan parodontitis zelfs leiden tot een miskraam. Ondertussen gaat de wetenschap ervan uit dat parodontitis ook diabetes kan veroorzaken of verergeren.

Volgens wetenschappelijke studies lijdt bijna 90% van alle Duitsers aan parodontitis, meestal zonder het te weten.

De echte problemen – pijn – beginnen niet voordat het eigenlijk al vijf over twaalf is en het proces zich al in de laatste fase bevindt.

Trouwens, tandenpoetsen alleen is niet genoeg om parodontitis te voorkomen. Hiervoor moet je ook de interdentale ruimtes goed schoonmaken, bijvoorbeeld met tandzijde, anders kunnen de bacteriën hier vrolijk verder werken.

Walgelijke tanden – Deze maatregelen helpen

Eén ding moet meteen gezegd worden: een helderwitte Hollywood-glimlach heeft niets te maken met de natuurlijke schaduw van menselijke tanden en kan niet worden bereikt zonder mechanische of chemische hulp.

elektrische tandenborstels voor witte tanden
Het voorkomen van walgelijke tanden is geen puur cosmetische maatregel – uw tandheelkundige gezondheid profiteert er ook van.

Toch zijn er enkele huismiddeltjes waarmee je je mooie glimlach kunt behouden en slechte adem, cariës en parodontitis kunt voorkomen.

In de volgende secties leest u over effectieve maatregelen voor ernstige tandziekten zoals parodontitis of tandbederf en tegen externe symptomen zoals slechte adem of verkleuring.

Tegen tandbederf

Net als bij andere tandheelkundige aandoeningen is uitgebreide mondverzorging de belangrijkste maatregel. Als het niet waar is, dan helpen alle huismiddeltjes, insidertips en wonderpillen niet.

  • Als je problemen hebt met de juiste poetstechniek, zullen sonische tandenborstels of elektrische tandenborstels van Oral-B helpen.
  • Als u niet kunt omgaan met flossen, kunt u het beste alternatieven gebruiken zoals finttes of orale irrigators.

Een duur apparaat is geen must – er zijn bijna altijd goedkopere (maar vaak meer onhandige) alternatieven zoals handmatig schoonmaken.

Handtandenborstel voor walgelijke tanden
Schoonmaken met de hand is voldoende – zolang je de juiste techniek maar onder de knie hebt. Omdat velen van ons hier onze problemen mee hebben, raden tandartsen elektrische apparaten aan.

Verdere mogelijkheden van profylaxe:

  • Controle suikerconsumptie – Om het te laten den bacteriën zo zwaar mogelijk, moet u uw suikerconsumptie beheersen en er alleen van genieten bij maaltijden. Overigens geldt hetzelfde voor koolhydraten met een korte keten, die door speeksel in de mondholte worden omgezet in suiker (vind je niet? Kauw vijf minuten op een sneetje witbrood. Je zult versteld staan van hoe zoet het smaakt). De tandbederf veroorzakende bacteriën zetten op hun beurt de suiker om in zuur, dat vervolgens het tandglazuur aanvalt. Snacken of zelfs de babyfles met sap of gezoete thee zou daarom slechts een uitzondering moeten zijn.
  • Consistente tandreiniging en mondhygiëne – Om echt zoveel mogelijk bacteriën te verwijderen, is het enorm belangrijk om alle plaatsen in de mond en tanden te bereiken, waarbij sommige toegankelijker zijn dan andere. Naast de conventionele handtandenborstel is er een hele reeks elektrische tandenborstels en ultrasone reinigers beschikbaar. Het is belangrijk om de interdentale ruimtes schoon te maken om het risico op parodontitis te verminderen. Het reinigen van de tong met een schraper helpt om het aantal bacteriën te minimaliseren.
  • Regelmatige professionele gebitsreiniging – Tandartsen adviseren om een specialist in te huren om de kauwstrip minstens twee keer per jaar schoon te maken. Hij kan ook plaatsen behandelen die zelfs de meest gemotiveerde patiënt niet kan bereiken. Naast het verwijderen van tandplak en tandsteen is het vooral belangrijk om de zogenaamde biofilm in de tandzakken te verwijderen, wat de ideale voedingsbodem biedt voor parodontitis veroorzakende bacteriën.
  • Malocclusies corrigeren – Vaak zijn malposities van de tanden de oorzaak van een verhoogde ophoping van tandplak. Hetzelfde geldt voor zogenaamde tandmigraties, waarbij tanden van positie in de kaak veranderen door tandgaten die zijn ontstaan en niet worden opgevuld. Een correctie van malposities heeft dus niet alleen een cosmetische, maar ook een medische reden.
  • Afdichting van kauwoppervlakken – De kauwoppervlakken van onze kiezen zijn geen glad oppervlak. Het is eerder een ruig landschap met veel hoogtes en dalen waarin voedselresten zich uitstekend kunnen nestelen. Om het risico op tandbederf te verminderen, kunnen de depressies in de kiezen worden afgedicht met een vloeibaar plastic.

Deze maatregel valt onder de wettelijke ziektekostenverzekering voor patiënten tot 18 jaar en biedt effectieve bescherming tegen tandbederf.

Tegen parodontitis

Veel factoren die parodontitis bevorderen, moeten over het algemeen worden vermeden (of op zijn minst beperkt) om gezondheidsredenen.

maatregelen voor het krimpen van het tandvlees
Succesvolle preventie van tandrommelkrimp begint meestal vele jaren voor het begin.

Wie het bijvoorbeeld zonder sigaretten doet, zorgt voor een gezonder klimaat in zijn mond, wat een positief effect heeft op parodontitis profylaxe.

Degenen die ook meer rauwe groenten en fruit in hun dieet opnemen, voorzien het lichaam van vitamines en mineralen die beschermen tegen bacteriële aanvallen.

Vooral vitamine A, carotenoïden en foliumzuur zijn waardevolle bondgenoten in de strijd tegen tandvleeskrimp.

Alles staat en valt echter met een verbeterde mondhygiëne. Tandenpoetsen alleen is niet genoeg om parodontitis te voorkomen.

Regelmatige reiniging van de interdentale ruimtes met tandzijde of interdentale borstels is een absolute must.

In combinatie met twee professionele gebitsreinigingen per jaar verwijdert u de voedingsbodem van de gulzige bacteriën – die parodontitis aanzienlijk kunnen vertragen of zelfs voorkomen.

Slechte adem Wat helpt
Hoe eerder je begint met profylaxe, hoe beter.

Als u echter niet alleen lijdt aan louter gingivitis, maar al aan gevorderde parodontitis, zal alleen de tandarts helpen.

Leesnotitie: Hier kunt u ontdekken hoe parodontale behandeling eruit ziet.

Andere huismiddeltjes voor mooie tanden

Niet alleen tandziekten, maar ook de onaangename gevolgen maken het ons moeilijk:

Tegen een slechte adem

In het geval van een vervelende slechte adem – als het niet te wijten is aan ziekten van de maag of verzachte amandelen – helpt één ding vooral: schoonmaken!

Slechte adem detecteren

Dit is de enige manier om voedselresten te verwijderen, vooral uit de interdentale ruimtes, waart hierboven genoemde bacteriën in der minne en beginnen hun destructieve werk.

  • Je moet de kauwreep minstens twee keer per dag grondig schrobben. Trouwens, tandartsen onthouden zich van de oude drieminutenregel en raden aan om je tanden minstens vijf minuten te poetsen.
  • Om de interdentale ruimtes aan te pakken, moet u altijd tandzijde of interdentale borstels in huis hebben. Zelfs een handig alternatief zoals orale irrigators is meestal voldoende.

Om een einde te maken aan de laatste schadelijke bacteriën, bent u van harte welkom om een slok uit de fles te nemen na het tandenpoetsen – uit de fles met het antibacteriële mondwater!

Als je jezelf ook twee keer per jaar trakteert op een professionele tandreiniging, kun je bijna altijd zeker zijn van een frisse adem.

Tip: Dit geldt echter alleen voor gezonde tanden. Als je al gaatjes of andere klachten hebt, moet je die eerst laten behandelen – anders vormen zich daar steeds weer stinkende bacteriën.

Tegen verkleuring

Koffie, thee, sigaretten – de lijst met stoffen die onze tanden als een schaduw bedekken is lang.

Tegen verkleuring

Maar vooral bij lichte verkleuring hoef je niet meteen je toevlucht te nemen tot de chemische club, noch meteen professionele hulp in te roepen.

Vaak is een wandeling door de natuur of als alternatief door de supermarkt voldoende om een van deze huismiddeltjes te proberen:

  1. Bananenschillen – Bananenschil bevat belangrijke mineralen zoals kalium, mangaan en magnesium. Het helpt ook om verkleuringen en tinten geleidelijk lichter te maken. Om dit te doen, wrijf je gewoon meerdere keren per dag over je tanden met de binnenkant van de bananenschil.
  2. Olie – Het zogenaamde oil pulling is een integraal onderdeel van de Indiase Ayurvedische therapie. Een slok kokosolie wordt in de mond genomen en gedurende een paar minuten door alle interdentale ruimtes getrokken. Dit is bedoeld om gifstoffen, verkleuring en vuil te binden en uiteindelijk uit te spugen met de olie..
  3. Salie Salie is een kruid dat niet alleen wordt gebruikt om te koken, maar ook in de geneeskunde. Het heeft ook de eigenschap om verkleurd tandglazuur wit te maken. Om dit te doen, kauw je op een of twee verse bladeren, die het tandvlees versterken, de tanden reinigen en bovendien zorgen voor een frisse adem.

Voorwaarde voor het effect is natuurlijk consistente tandheelkundige zorg (bij voorkeur met een elektrische tandenborstel), tandpasta en tandzijde.

Anders vormen zich direct na verwijdering nieuwe afzettingen en heb je helemaal niets van het bleken.

Slotopmerkingen & meer tips

Degenen die geen zin hebben in walgelijke tanden en hun algemene gezondheid waarderen, zullen een regelmatig bezoek aan de tandarts niet kunnen vermijden.

Panasonic Tandenborstels Vergelijking

Als u uw lichaam wilt ondersteunen tussen bezoeken aan de tandarts om cariës, parodontitis en co te bestrijden, moet u op uw gewoonten letten: poets grondiger en frequenter, minder koffie en suiker, geen tabak.

Dan staat niets een hagelwitte glimlach op den duur in de weg. Als u vandaag iets voor uw tandheelkundige gezondheid wilt doen, raad ik u aan een van de volgende artikelen te lezen:

Elektrische tandenborstels op de proef gesteld

Witte tanden krijgen

Reiniging van interdentale ruimtes